BEEF PRODUCTION AND DETERMINANTS ITS PROFITABILITY IN POLAND

Main Article Content

Aldona Skarżyńska


Keywords : beef cattle, costs, profitability of production, feed consumption
Abstract
The main objective of the study was to evaluate the economic performance and efficiency of bovine animals production and identify the main determinants of such production profitability. The results of the study were analyzed in three groups of farms divided by quartiles of gross margin, i.e. in the best, middle and weakest. The results were analyzed as average in three years. The main factor differentiating the economic effects from the production of beef cattle was the costs incurred, the impact of the sale price was lower. The decisive impact was direct costs, which in successive groups of farms increased, with regard to the best of farms in the medium ones were higher by 40.2% and the weakest ones – by 82.0%. The level of direct costs was determined mainly by the exchange cost of the herd and also by the cost of feed. Beef cattle production was economically effectiveness only in the best farms, the profitability index was 111.9%, while in the medium and weakest group of farms at 88.8 and 72.4% respectively.

Article Details

How to Cite
Skarżyńska, A. (2017). BEEF PRODUCTION AND DETERMINANTS ITS PROFITABILITY IN POLAND. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 104(4), 112–124. https://doi.org/10.22630/RNR.2017.104.4.36
References

Grodzki Henryk, 2013: Stan i kierunki rozwoju produkcji wołowiny w Polsce [w] Polskie gospodarstwa z chowem bydła na tle wybranych krajów, Wojciech Ziętara (red.), Monografie Programu Wieloletniego 2011-2014, IERiGŻ-PIB, nr 86, 168-188.

GUS, 2004: Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2003 r. (oraz analogiczne pozycje dla kolejnych lat, tj. 2005-2016).

GUS, 2009: Ceny w gospodarce narodowej 2008 r.

GUS, 2016a: Ceny w gospodarce narodowej w 2015 r.

GUS, 2016b: Rocznik statystyczny RP 2016.

GUS, 2017a: Biuletyn statystyczny nr 10.

GUS, 2017b: Zwierzęta gospodarskie w 2016 r.

Litwińczuk Zygmunt, Henryk Grodzki, 2014: Stan hodowli i chowu bydła w Polsce oraz czynniki warunkujące rozwój tego sektora. "Przegląd Hodowlany", nr 6, 1-5.

Litwińczuk Zygmunt, Paweł Żółkiewski, Witold Chabuz, Mariusz Florek, 2013: Przyrosty dobowe i wartość rzeźna buhajków opasanych paszami z trwałych użytków zielonych i kiszonką z kukurydzy z uwzględnieniem wartości pokarmowej skarmianych pasz. "Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego", t. 9, nr 4, 27-35.

Małkowski Jan, Danuta Zawdzka, Dorota Pasińska, 2015: Aktualny i przewidywany stan na rynku wołowiny, "Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy", nr 59, 27-42.

Nogalski Zenon, Marek Wroński, 2011: Doskonalenie technologii opasu bydła. "Przegląd Hodowlany", nr 4, 17-20.

Peters Kurt J., 2008: Developments in Cattle product markets and market Prices, Humboldt Universitat zu Berlin, Institute of Animal Sciences, International Workshop, Vilnius, 22 August.

Rycombel Danuta, Danuta Zawadzka, Agnieszka Wierzbicka, 2012: Sytuacja na światowym rynku wołowiny i jej wpływ na polski sektor wołowiny, "Monografie Programu Wieloletniego 2011- 2014", nr 36, 16, 19, 22-23, 73, 79, 87.

Skarżyńska Aldona, Konrad Jabłoński, 2015: Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w 2014 roku, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 51-61.

Soliwoda Michał, 2014: Bezpieczeństwo finansowe gospodarstw rolniczych w Polsce z perspektywy Wspólnej Polityki Rolnej, "Wieś i Rolnictwo", nr 3(164), 45-55.

Stańko Stanisław, Radosław Lewandowski, 2007: Tendencje zmian na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce w latach 1990-2006. "Oeconomia", 6 (2), 71-80.

Szarek Jan, 2012: Jakie są rodzaje opasu młodego bydła? Portal Społecznościowy Producentów Żywca Wołowego, http://www.bukaciarnia.pl/porady-eksperta/jakie-sa-rodzaje-opasu-mlodego-bydla, html?cookies=true, dostęp: 3.10.2017.

Wajda Stanisław, Ewa Burczyk, 2013: Co należy wiedzieć, gdy sprzedajemy bydło na rzeź? "Hodowca Bydła", nr 9, http://www. portalhodowcy.pl/hodowca-bydla-archiwum/153-hodowca-bydla-9-2013/1587-co-nalezy-wiedziec-gdy-sprzedajemy-bydlo-na-rzez, dostęp: 4.06.2017.

Wnęk Karolina, Karol Pawłowski, Tomasz Przysucha, 2016: Analiza zmian w ocenie i obrocie bydłem opasowym w Polsce w latach 2005-2014. "Przegląd Hodowlany", nr 4, 6-9.

Wójcik Piotr, 2011: Ekonomiczne aspekty produkcji mięsa wołowego w Polsce, "Przegląd Hodowlany", nr 4, 20-22.

Wicki, L. (2016). Zmiany produktywności czynników wytwórczych w polskim rolnictwie. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (116), 149–160. (Crossref)

Zawadzka Danuta, Dorota Pasińska, 2017: Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny, "Rynek mięsa. Stan i perspektywy", Warszawa, nr 53, 28-43.

Ziętara Wojciech, 1995: Rachunkowość jako pomoc w zarządzaniu gospodarstwem rolniczym, [w] Dostosowanie rachunkowości rolnej IERiGŻ do gospodarki rynkowej, Materiały z seminarium, IERiGŻ, Warszawa, 57-63.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.