Szanse i zagrożenia dla rozwoju produkcji pieczarek w Polsce

Main Article Content

Olga Stefko
Barbara Ciesielska


Słowa kluczowe : szanse, zagrożenia, produkcja pieczarek, analiza STEEPVL
Abstrakt
Uprawa grzybów jest jedną ze znaczących gałęzi produkcji ogrodniczej. Celem artykułu jest określenie głównych szans i zagrożeń znajdujących się w otoczeniu producentów. Do analiz wykorzystano metodę STEEPVL. Po jej przeprowadzeniu okazało się, że kluczowe dla rozwoju branży są wysokie koszty modernizacji i budowy pieczarkarni oraz fakt, że odpady poprodukcyjne stosowane mogą być jako nawóz organiczny. Ważne było również doświadcze­nie. Mało istotny był za to brak preferencji w kredytowaniu małych i średnich przedsiębiorstw, jak również pozostałe czynniki zaliczane do grupy ekonomicznych i ekologicznych.

Article Details

Jak cytować
Stefko, O., & Ciesielska, B. (2014). Szanse i zagrożenia dla rozwoju produkcji pieczarek w Polsce. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 101(3), 180–187. https://doi.org/10.22630/RNR.2014.101.3.45
Bibliografia

Olewnicki D., Jabłońska L. 2012: Długookresowa analiza rozwoju sektora pieczarkarskiego w Polsce. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 99(4), 127-132. (Crossref)

Spyra S. 2006: Architektura w pieczarkarstwie, "Biuletyn Pieczarki", nr 2, 64-71.

Stefko O., Łącka I. 2009: Inwestycje w ogrodnictwie i metody oceny ich efektywności, Wydawnictwo UP, Poznań, 155-160.

Szudyga K. 2008: Dwanaście procent, "Biuletyn Pieczarki", nr 2, 11-15.

Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy, 2013: IERiGŻ-PIB, nr 43, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.