PRODUCTIVITY IN THE FOOD INDUSTRY IN POLAND – THE LEVEL AND INTER-INDUSTRY DIVERSIFICATION.

Main Article Content

Katarzyna Łukiewska


Keywords : food industry, productivity, production function
Abstract
The aim of the study is to determine the level and pace of change of the single and total productivity and attempt to identify the factors of production growth in the food industry and its branches in Poland in the years 2000-2011. The study shows that in the food industry and its sectors, there was an upward trend in labor productivity. At the same time we have seen adverse changes in the productivity of capital. The main source of growth in food production, as well as fish, fruit and vegetables, grain and milling, dairy and beverage companies is the substitution of labor by capital. Studies also indicate a small share of technical and organizational progress in the growth of production. The contribution of this factor was significant only in the meat and dairy industries, that is, offering the greatest potential competitive.

Article Details

How to Cite
Łukiewska, K. (2014). PRODUCTIVITY IN THE FOOD INDUSTRY IN POLAND – THE LEVEL AND INTER-INDUSTRY DIVERSIFICATION. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 101(1), 53–63. https://doi.org/10.22630/RNR.2014.101.1.5
References

Adamczyk P. 2008: Produktywność czynników wytwórczych w przemyśle spożywczym w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (71), 95-106.

Adamczyk P. 2009: Substytucyjność czynników produkcji w przemyśle spożywczym w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (79), 111-123.

Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. 2003: Ekonometria. Wybrane zagadnienia, PWN, Warszawa.

Chechelski P., Judzińska A. 2011: Wpływ kryzysu na polski przemysł spożywczy, IERiGŻ-PIB, 552, Warszawa.

Cobb C.W., Douglas P.H. 1928: A theory of Production, "American Economic Review",t. 18, z. 1, 139-165.

EU industrial structure. Performance and competitiveness, 2009: EU Commission., http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/_getdocument.cfm?doc_id=5580.

Gołaś Z. 2010: Czynniki kształtujące wydajność pracy w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 4, 30-50.

Hoerl A. E., Kennard R. W.1970: Ridge Regression, "Technometrics", 12, 55-82. (Crossref)

Juchniewicz M., Łukiewska K. 2012: Potencjał konkurencyjny przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 1, 62-75.

Juchniewicz M., Urban R. 2012: Ocena wpływu produktywności i efektywności na pozycję konkurencyjną przemysłu spożywczego, [w] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), (red.) I. Szczepaniak, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 134-150.

Kacperska E.M. 2010: Konkurencyjność polskich artykułów rolno-spożywczych na rynkach międzynarodowych w latach 2004-2009, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 12(4), 158-163.

Kowalski A. 2009: Polski sektor żywnościowy 5 lat po akcesji, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 3, 3-14.

Kowalski Z. 1992: Kategorie efektywności produkcji (w świetle teorii funkcji produkcji), "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 4, 18-31.

Kowalski Z. 1992a: Efektywność technologii produkcji w rolnictwie (w świetle teorii funkcji produkcji), "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 6, 28-38.

Latruffe L. 2010: Competitiveness, Productivity and Efficiency in the Agricultural and Agri-Food sectors, "OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers", No. 30, OECD Publishing. http://dx.doi.org/10.1787/5km91nkdt6d6-en. (Crossref)

Mrówczyńska-Kamińska A. 2013: Wydajność pracy w gospodarce żywnościowej w krajach Unii Europejskiej, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 15(4), 286-290.

Pawlak K. 2009: Zdolność konkurencyjna polskiego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 3, 15-31.

Productivity Manual: A Guide to the measurement of industry-level and aggregate productivity growth, OECD Paris, 2001.

Rocznik statystyczny przemysłu. 2001-2012: GUS, Warszawa.

Solow R. M. 1975: Technical Change and the Aggregate Production Function, "Review of Economics and Statistics", 39(3), 312-320. (Crossref)

Szczepaniak I. 2012: Wskaźnikowa ocena międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego, [w] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), (red.) I. Szczepaniak, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 38-50.

Tinenberg J.Z.T. 1942: Theorie der Langfristigen Wirtschaftentwicklung, "Weltwirtsschaftliches Archiv", 55(1), 511-549.

Urban R. 2010: Produktywność i efektywność polskiego przemysłu spożywczego, "Przemysł spożywczy", nr 1, 10-13.

Wijnands J.H.M., Van der Meulen B.M.J., Poppe K.J. 2007: Competitiveness of the European Food Industry - An economic and legal assessment, European Commission.

Zakrzewska A. 2010: Zróżnicowanie efektywności grup przemysłu spożywczego w Polsce. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 97(4), 258-266. (Crossref)

Zielińska-Głębocka A. (red.). 2003: Potencjał konkurencyjny polskiego przemysłu w warunkach integracji europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.