Egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych użytkujących aktywa pochodzące z ZWRSP

Main Article Content

Katarzyna Chrobocińska
Katarzyna Łukiewska


Słowa kluczowe : pozycja konkurencyjna gospodarstw rolniczych, czynniki egzogeniczne, konkurencyjność gospodarstw rolniczych
Abstrakt
W opracowaniu określono najważniejsze egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych wykorzystujących w działalności aktywa pochodzące z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa (ZWRSP). Wyniki badań dowodzą, że w badanej populacji do najważniejszych czynników zewnętrznych wpływających na pozycję konkurencyjną, które wskazali respondenci należą ceny środków do produkcji i ceny produktów rolniczych oraz jakość produktów rolniczych.

Article Details

Jak cytować
Chrobocińska, K., & Łukiewska, K. (2016). Egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych użytkujących aktywa pochodzące z ZWRSP. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(1), 26–34. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.1.3
Bibliografia

Chechelski Piotr, Renata Grochowska, Marek Wigier, 2014: Wsparcie publiczne i konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej, IERGiŻ-PIB, Warszawa, 107-111.

Chrobocińska Katarzyna, Małgorzata Juchniewicz, 2010: Konkurencyjność sektora MSP na Warmii i Mazurach, Fundacja "Wspieranie i Promocji Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach", Olsztyn, 27-58.

Dobiegała-Korona Barbara, Stanisław Kasiewicz, 2000: Metody oceny konkurencyjności przedsiębiorstw, [w] Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw w Polsce, Kazimierz Kuciński (red.), "Materiały i Prace IFGN", t. LXXIX, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa, 89.

Dzikowska Marlena, Marian Gorynia, 2012: Teoretyczne aspekty konkurencyjności przedsiębiorstwa - w kierunku koncepcji eklektycznej? "Gospodarka Narodowa", 4(248), LXXX/XXI, 4.

Firlej Krzysztof, 2008: Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 52-55.

Gorynia Marian (red.). 2002: Luka konkurencyjna na poziomie przedsiębiorstwa a przystąpienie Polski do Unii Europejskiej, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, 48.

Juchniewicz Małgorzata, Katarzyna Chrobocińska, Zbigniew Nasalski, 2014: Konkurencyjność podmiotów gospodarczych użytkujących Zasób Własności Rolnej Skarbu Państwa w województwie warmińsko-mazurskim, Stowarzyszenie Warmińsko-Mazurska Klinika Biznesu, Olsztyn, 16-32. (Crossref)

Kusz Dariusz, Stanisław Gędek, Maria Ruda, 2013: Endogeniczne uwarunkowania działalności inwestycyjnej gospodarstw rolniczych w Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 100(1), 52-53. (Crossref)

Stankiewicz Marek 2002: Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Budowanie konkurencyjności przedsiębiorstwa w warunkach globalizacji, TNOiK "Dom Organizatora", Toruń, 89.

Szymański Władysław 2008: Globalizacja a wyzwania konkurencyjne przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej, [w] Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności, Iwona Szczepaniak (red.), IERGiŻ, Warszawa, 24.

Urban Roman 2014: Uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej, "Przemysł Spożywczy", nr 1, 2-6.

Wiatrak Andrzej, 2008: Zewnętrzne uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw sektora agrobiznesu, [w] Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności, Iwona Szczepaniak (red.), IERGiŻ, Warszawa, 12-19.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty