Społeczne i prawne aspekty podwyższenia norm dobrostanu bydła mlecznego w wybranych krajach europejskich i w Polsce

Main Article Content

Monika Gębska
Agata Malak-Rawlikowska
Edyta Spaltabaka


Słowa kluczowe : dobrostan zwierząt, bydło mleczne, podwyższone standardy dobrostanu, społeczeństwo
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono przegląd prawa, prywatnych standardów i inicjatyw europejskich dotyczących dobrostanu bydła mlecznego oraz odniesiono je do doświadczeń polskich w tym zakresie. Przedstawiono również stosunek konsumentów, organizacji pozarządowych i detalistów do kwestii dobrostanu. Stwierdzono, że konsumenci chcą, aby zwierzęta traktowane były humanitarnie, jednak nie mają wystarczającej wiedzy na temat systemów utrzymywania bydła i dobrostanu zwierząt. Do najważniejszych aspektów dobrostanu bydła zaliczyć można m.in. dostęp do pastwiska, unikanie wiązania zwierząt, efektywny ubój. Unijna legislacja dotycząca dobrostanu jest bardzo ogólna, wiele kluczowych problemów nie znajduje w niej pełnego rozwiązania. Przepisy prawne większości krajów członkowskich nie wykraczają poza prawo unijne. Podwyższone normy obowiązują w prawodawstwie Szwecji, Niemiec i Wielkiej Brytanii. W Unii Europejskiej zarejestrowano wiele prywatnych standardów wdrażających podwyższone normy dobrostanu zwierząt. Doświadczenia Polski w tym zakresie są bardzo skromne.

Article Details

Jak cytować
Gębska, M., Malak-Rawlikowska, A., & Spaltabaka, E. (2010). Społeczne i prawne aspekty podwyższenia norm dobrostanu bydła mlecznego w wybranych krajach europejskich i w Polsce. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 97(1), 28–42. https://doi.org/10.22630/RNR.2010.97.1.3
Bibliografia

Benson G.J., Rollin B.E. 2004: The well-being of Farm Animals. Challenges and Solutions. Backwell Publishing. (Crossref)

Broom D.M. 1996: Animal welfare defined in terms of attempts to cope with the environment. Acta Agr. Scand. Animal Science, Supplement, nr 27, s. 22-28.

Cozzi G. Brscic M., Gottardo F. 2009: Main critical factors affecting the welfare of beef cattle and veal calves raised under intensive rearing systems in Italy: A review. Ital. J. Anim. Sci., vol.8 (suppl. 1), s. 67-80. (Crossref)

Duncan I.J.H 1996: Animal welfare defined in terms of feeling. Acta Agr. Scand. Animal Science, Supplement, nr 27, s. 29-35.

Econ Welfare 2009: Report on (dis) advantages of current animal welfare standards for animals, based on the main findings of EU and national research projects. Chapter 3. Dairy Cows, s. 39-70, Autorzy rozdziału: Malak-Rawlikowska A. Gębska M. Majewski E.

Herbut E., Walczak J. 2004: Wpływ środowiska na dobrostan zwierząt. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego, nr 73, s. 19.

Pisula W. 1999: Dobrostan zwierząt użytkowych, wybrane zagadnienia psychologii zwierząt. Przegląd hodowlany, nr 1.

Reklewski Z. 2003: Systemy utrzymania i zarządzania stadem bydła mlecznego uwzględniające dobrostan zwierząt. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego PTZ, nr 71, s. 36.

Rossi E., Marin A., Pozza G., Stefani A., Moro L., Ravarotto L. 2006: Principali problematiche relative al benessere animale nell'allevamento del vitellone da carne. Centro di referenza nazionale sul benessere animale dell'Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie.

Walczak J. 2003: Wpływ poziomu dobrostanu na wyniki produkcyjne w utrzymaniu trzody chlewnej. Wiadomoąci Zootechniczne, R XLI, nr 3-4, s. 21-30.

www.klubgaja.pl

www.agroweb.pl

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>