Produktywność w przemyśle spożywczym w Polsce – poziom i międzybranżowe zróżnicowanie

Main Article Content

Katarzyna Łukiewska


Słowa kluczowe : przemysł spożywczy, produktywność, funkcja produkcji
Abstrakt
Celem opracowania jest określenie poziomu i tempa zmian produktywności cząstkowej i całkowitej oraz próba identyfikacji czynników wzrostu produkcji w przemyśle spożywczym i jego branżach w Polsce w latach 2000-2011. Z przeprowadzonych badań wynika, że w przemyśle spożywczym i jego branżach występowała tendencja wzrostowa produktywności pracy. Jednocześnie można było zaobserwować niekorzystne zmiany produktywności kapitału. Głównym źródłem wzrostu produkcji przemysłu spożywczego, a także rybnego, owocowo-warzywnego, zbożowo-młynarskiego, mleczarskiego oraz przedsiębiorstw produkujących napoje była substytucja pracy przez kapitał. Badania wskazały również na niewielki udział postępu techniczno-organizacyjnego we wzroście produkcji. Wkład tego czynnika był znaczący jedynie w przemyśle mięsnym oraz mleczarskim, czyli w branżach odznaczających się największym potencjałem konkurencyjnym.

Article Details

Jak cytować
Łukiewska, K. (2014). Produktywność w przemyśle spożywczym w Polsce – poziom i międzybranżowe zróżnicowanie. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 101(1), 53–63. https://doi.org/10.22630/RNR.2014.101.1.5
Bibliografia

Adamczyk P. 2008: Produktywność czynników wytwórczych w przemyśle spożywczym w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (71), 95-106.

Adamczyk P. 2009: Substytucyjność czynników produkcji w przemyśle spożywczym w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (79), 111-123.

Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. 2003: Ekonometria. Wybrane zagadnienia, PWN, Warszawa.

Chechelski P., Judzińska A. 2011: Wpływ kryzysu na polski przemysł spożywczy, IERiGŻ-PIB, 552, Warszawa.

Cobb C.W., Douglas P.H. 1928: A theory of Production, "American Economic Review",t. 18, z. 1, 139-165.

EU industrial structure. Performance and competitiveness, 2009: EU Commission., http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/_getdocument.cfm?doc_id=5580.

Gołaś Z. 2010: Czynniki kształtujące wydajność pracy w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 4, 30-50.

Hoerl A. E., Kennard R. W.1970: Ridge Regression, "Technometrics", 12, 55-82. (Crossref)

Juchniewicz M., Łukiewska K. 2012: Potencjał konkurencyjny przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 1, 62-75.

Juchniewicz M., Urban R. 2012: Ocena wpływu produktywności i efektywności na pozycję konkurencyjną przemysłu spożywczego, [w] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), (red.) I. Szczepaniak, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 134-150.

Kacperska E.M. 2010: Konkurencyjność polskich artykułów rolno-spożywczych na rynkach międzynarodowych w latach 2004-2009, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 12(4), 158-163.

Kowalski A. 2009: Polski sektor żywnościowy 5 lat po akcesji, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 3, 3-14.

Kowalski Z. 1992: Kategorie efektywności produkcji (w świetle teorii funkcji produkcji), "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 4, 18-31.

Kowalski Z. 1992a: Efektywność technologii produkcji w rolnictwie (w świetle teorii funkcji produkcji), "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 6, 28-38.

Latruffe L. 2010: Competitiveness, Productivity and Efficiency in the Agricultural and Agri-Food sectors, "OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers", No. 30, OECD Publishing. http://dx.doi.org/10.1787/5km91nkdt6d6-en. (Crossref)

Mrówczyńska-Kamińska A. 2013: Wydajność pracy w gospodarce żywnościowej w krajach Unii Europejskiej, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 15(4), 286-290.

Pawlak K. 2009: Zdolność konkurencyjna polskiego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 3, 15-31.

Productivity Manual: A Guide to the measurement of industry-level and aggregate productivity growth, OECD Paris, 2001.

Rocznik statystyczny przemysłu. 2001-2012: GUS, Warszawa.

Solow R. M. 1975: Technical Change and the Aggregate Production Function, "Review of Economics and Statistics", 39(3), 312-320. (Crossref)

Szczepaniak I. 2012: Wskaźnikowa ocena międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego, [w] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), (red.) I. Szczepaniak, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 38-50.

Tinenberg J.Z.T. 1942: Theorie der Langfristigen Wirtschaftentwicklung, "Weltwirtsschaftliches Archiv", 55(1), 511-549.

Urban R. 2010: Produktywność i efektywność polskiego przemysłu spożywczego, "Przemysł spożywczy", nr 1, 10-13.

Wijnands J.H.M., Van der Meulen B.M.J., Poppe K.J. 2007: Competitiveness of the European Food Industry - An economic and legal assessment, European Commission.

Zakrzewska A. 2010: Zróżnicowanie efektywności grup przemysłu spożywczego w Polsce. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 97(4), 258-266. (Crossref)

Zielińska-Głębocka A. (red.). 2003: Potencjał konkurencyjny polskiego przemysłu w warunkach integracji europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.