Main Article Content
Article Details
Adamczyk P. 2008: Produktywność czynników wytwórczych w przemyśle spożywczym w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (71), 95-106.
Adamczyk P. 2009: Substytucyjność czynników produkcji w przemyśle spożywczym w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (79), 111-123.
Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. 2003: Ekonometria. Wybrane zagadnienia, PWN, Warszawa.
Chechelski P., Judzińska A. 2011: Wpływ kryzysu na polski przemysł spożywczy, IERiGŻ-PIB, 552, Warszawa.
Cobb C.W., Douglas P.H. 1928: A theory of Production, "American Economic Review",t. 18, z. 1, 139-165.
EU industrial structure. Performance and competitiveness, 2009: EU Commission., http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/_getdocument.cfm?doc_id=5580.
Gołaś Z. 2010: Czynniki kształtujące wydajność pracy w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 4, 30-50.
Hoerl A. E., Kennard R. W.1970: Ridge Regression, "Technometrics", 12, 55-82. (Crossref)
Juchniewicz M., Łukiewska K. 2012: Potencjał konkurencyjny przemysłu spożywczego, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 1, 62-75.
Juchniewicz M., Urban R. 2012: Ocena wpływu produktywności i efektywności na pozycję konkurencyjną przemysłu spożywczego, [w] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), (red.) I. Szczepaniak, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 134-150.
Kacperska E.M. 2010: Konkurencyjność polskich artykułów rolno-spożywczych na rynkach międzynarodowych w latach 2004-2009, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 12(4), 158-163.
Kowalski A. 2009: Polski sektor żywnościowy 5 lat po akcesji, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 3, 3-14.
Kowalski Z. 1992: Kategorie efektywności produkcji (w świetle teorii funkcji produkcji), "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 4, 18-31.
Kowalski Z. 1992a: Efektywność technologii produkcji w rolnictwie (w świetle teorii funkcji produkcji), "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 6, 28-38.
Latruffe L. 2010: Competitiveness, Productivity and Efficiency in the Agricultural and Agri-Food sectors, "OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers", No. 30, OECD Publishing. http://dx.doi.org/10.1787/5km91nkdt6d6-en. (Crossref)
Mrówczyńska-Kamińska A. 2013: Wydajność pracy w gospodarce żywnościowej w krajach Unii Europejskiej, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 15(4), 286-290.
Pawlak K. 2009: Zdolność konkurencyjna polskiego sektora rolno-spożywczego w handlu wewnątrzwspólnotowym, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 3, 15-31.
Productivity Manual: A Guide to the measurement of industry-level and aggregate productivity growth, OECD Paris, 2001.
Rocznik statystyczny przemysłu. 2001-2012: GUS, Warszawa.
Solow R. M. 1975: Technical Change and the Aggregate Production Function, "Review of Economics and Statistics", 39(3), 312-320. (Crossref)
Szczepaniak I. 2012: Wskaźnikowa ocena międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego, [w] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), (red.) I. Szczepaniak, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 38-50.
Tinenberg J.Z.T. 1942: Theorie der Langfristigen Wirtschaftentwicklung, "Weltwirtsschaftliches Archiv", 55(1), 511-549.
Urban R. 2010: Produktywność i efektywność polskiego przemysłu spożywczego, "Przemysł spożywczy", nr 1, 10-13.
Wijnands J.H.M., Van der Meulen B.M.J., Poppe K.J. 2007: Competitiveness of the European Food Industry - An economic and legal assessment, European Commission.
Zakrzewska A. 2010: Zróżnicowanie efektywności grup przemysłu spożywczego w Polsce. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 97(4), 258-266. (Crossref)
Zielińska-Głębocka A. (red.). 2003: Potencjał konkurencyjny polskiego przemysłu w warunkach integracji europejskiej, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
Downloads
- Jaka Zgajnar, Szacowanie ryzyka dochodowego dla sektora trzody chlewnej , Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Tom 100 Nr 4 (2013)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Katarzyna Chrobocińska, Katarzyna Łukiewska, Źródła przewagi konkurencyjnej gospodarstw rolnych wykorzystujących aktywa z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa , Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Tom 105 Nr 2 (2018)
- Katarzyna Chrobocińska, Katarzyna Łukiewska, Egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych użytkujących aktywa pochodzące z ZWRSP , Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Tom 103 Nr 1 (2016)
- Katarzyna Łukiewska, Katarzyna Chrobocińska, Przestrzenne zróżnicowanie potencjału produkcyjnego rolnictwa w Polsce , Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Tom 102 Nr 3 (2015)
- Katarzyna Chrobocińska, Zbigniew Nasalski, Katarzyna Łukiewska, Źródła informacji i inicjatorzy w działalności innowacyjnej w gospodarstwach rolniczych , Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Tom 104 Nr 2 (2017)