Tendencje na rynku mięsa wieprzowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2016

Main Article Content

Stanisław Stańko
Aneta Mikuła


Słowa kluczowe : produkcja wieprzowiny, eksport, import, konsumpcja, ceny
Abstrakt
Opracowanie przedstawia zmiany na rynku wieprzowiny na świecie i w Polsce w latach 2000-2016. Analizowano zmiany u największych jej producentów i konsumentów, a także eksporterów i importerów. Do głównych światowych producentów wieprzowiny należą: Chiny, kraje UE, USA, Brazylia, Rosja i Wietnam, które w 2016 r. skupiały 88,2% światowej produkcji. U głównych światowych producentów wieprzowiny (z wyjątkiem Chin) wzrost konsumpcji był wolniejszy niż produkcji, co spowodowało zwiększenie ich możliwości eks­portowych. W latach 2000-2016 tempo wzrostu handlu międzynarodowego było szybsze niż produkcji, co skutkowało wzrostem udziału eksportu w zagospodarowaniu produkcji. Źródła światowego eksportu wieprzowiny charakteryzowały się znaczną i rosnącą koncentracją. W 2016 r. z krajów UE pochodziło 37,6% eksportu, z USA 28,5%, z Kanady 15,9% i z Brazylii 10%. (92% ogółu eksportu). Światowy import wieprzowiny charakteryzował się znacznie więk­szym rozproszeniem niż eksport. Ceny wieprzowiny wykazały tendencję wzrostową. W kraju występowała tendencja spadkowa w produkcji, a wzrostowa w konsumpcji, co spowodowało, że od 2008 r. Polska jest importerem netto wieprzowiny

Article Details

Jak cytować
Stańko, S., & Mikuła, A. (2017). Tendencje na rynku mięsa wieprzowego na świecie i w Polsce w latach 2000-2016. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 104(3), 54–65. https://doi.org/10.22630/RNR.2017.104.3.21
Bibliografia

Brisson Yan, 2014: The changing face of the Canadian hog industry, Analytical Paper, No 5, Statistics Canada.

Canadian Pork Council, Canadian Hog Farms, http://www.cpc-ccp.com/canadian_hog_farms.php, dostęp: 30.09.2017.

EC (European Commission), 2012: Agriculture in the European Union. Statistical and Economic Information. Report 2012, tab. 3.5.3.10.

Changing structure of pig farms by Member States and Candidate Countries. EC (European Commission), 2016: EU Agricultural Outlook. Prospects for the EU agricultural markets and income 2016-2026.

Eurostat, 2014: Agriculture>Agriculture>Data> Main tables 2014. Agricultural holding with livestock (hold Pigs) and Number of pigs.

Ezekiel Michael, 1938: The Cobweb Theorem, "The Quarterly Journal of Economics", vol. 53, no. 2, 255-280. (Crossref)

Ferris John N., 2005: Agricultural Prices and Commodity Market Analysis, Michigan State University Press, 99-120.

GUS, 2006-2016: Roczniki satystyczne rolnictwa, Warszawa.

GUS, 2009: Zwierzęta gospodarskie w 2008 r., Informacje i opracowania statystyczne, Warszawa.

GUS, 2010: Zwierzęta gospodarskie w 2009 r., Informacje i opracowania statystyczne, Warszawa.

Hamulczuk Mariusz, Stanisław Gędek, Cezary Klimkowski, Stanisław Stańko, 2012: Prognozowanie cen surowców rolnych na podstawie zależności przyczynowych, Program Wieloletni 2011-2014, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

"Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe", 2002- 2017: IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa, nr 16-45

Jóźwiak Janina, Jarosław Podgórski, 1998: Statystyka od podstaw, PWE, Warszawa.

Kusz Dariusz, 2005: Specjalizacja a efektywność gospodarstw ukierunkowanych na produkcję żywca wieprzowego, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 7(1), 150-155.

Małkowski Jan, Danuta Zawadzka, 1995: Wahania w produkcji trzody chlewnej w Polsce i innych krajach, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy nr 389, IERiGŻ, Warszawa.

Ritson Christopher, 1977: Agricultural Economics. Principles and Policy, Collins. 8 Grafton Street London W1.

"Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy", 2000-2017: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 19-52.

Stańko Stanisław, 2013: Zmiany i projekcje rozwoju na podstawowych rynkach rolnych w Polsce, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Stańko Stanisław, Aneta Mikuła, 2016: Tendencje w produkcji, zużyciu krajowym i handlu zagranicznym wieprzowiną, wołowiną i mięsem drobiowym w Polsce w latach 2000-2015. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(2), 31-40.

Stępień Sebastian, 2015: Cykl świński w świetle zmian na globalnym rynku żywca wieprzowego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Timofiejuk Igor, 1990: Tablice średniego tempa wzrostu według metody R, GUS, Zakład Badań Statystycznych, Warszawa.

Tomek William, G., Kenneth L. Robinson, 2001: Kreowanie cen artykułów rolnych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

USDA FAS (United States Department of Agriculture Foreign Agricultural Service), 2001-2016: Livestock and Poultry. World Markets and Trade.

Zawadzka Danuta, 2016: Rynek wieprzowiny, [w] Sytuacja na światowych rynkach mięsa i produktów mleczarskich oraz jej wpływ na rynek krajowy i możliwości jego rozwoju, red. Stanisław Stańko, Monografie Programu Wieloletniego nr 31, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 58-70.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.