TENDENCIES IN THE WORLD PORK MARKET AND IN POLAND IN THE YEARS 2000-2016

Main Article Content

Stanisław Stańko
Aneta Mikuła


Keywords : pork meat production, exports, imports, consumption, price
Abstract
The study presents changes in the world pork market and in Poland in the years 2000-2016. Changes in the main producers and consumers, as well as exporters and importers were presented. The major global producers of pork are China, the EU, USA, Brazil, Russia and Vietnam, which in 2016 produced 88.2% of total world production. In the world’s major pork producers (except China), consumption growth was slower than production growth, which increased their export capacity. In the years 2000-2016, the growth rate of international trade was higher than production, what led to an increase in the share of exports in production. Global pork exports is characterized by a large and growing concentration rate. In 2016, 37.6% of exports came from the EU, 28.5% from the USA, 15.9% from Canada and 10% from Brazil (total 92% of exports). World pork imports were characterized by a much greater dispersion than exports. Pork prices have shown an upward trend. In Poland there was a downward trend in pork production and growth in consumption, which caused that since 2008 Poland is a net importer of pork. Poland will remain a net importer of pork in the medium term.

Article Details

How to Cite
Stańko, S., & Mikuła, A. (2017). TENDENCIES IN THE WORLD PORK MARKET AND IN POLAND IN THE YEARS 2000-2016. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 104(3), 54–65. https://doi.org/10.22630/RNR.2017.104.3.21
References

Brisson Yan, 2014: The changing face of the Canadian hog industry, Analytical Paper, No 5, Statistics Canada.

Canadian Pork Council, Canadian Hog Farms, http://www.cpc-ccp.com/canadian_hog_farms.php, dostęp: 30.09.2017.

EC (European Commission), 2012: Agriculture in the European Union. Statistical and Economic Information. Report 2012, tab. 3.5.3.10.

Changing structure of pig farms by Member States and Candidate Countries. EC (European Commission), 2016: EU Agricultural Outlook. Prospects for the EU agricultural markets and income 2016-2026.

Eurostat, 2014: Agriculture>Agriculture>Data> Main tables 2014. Agricultural holding with livestock (hold Pigs) and Number of pigs.

Ezekiel Michael, 1938: The Cobweb Theorem, "The Quarterly Journal of Economics", vol. 53, no. 2, 255-280. (Crossref)

Ferris John N., 2005: Agricultural Prices and Commodity Market Analysis, Michigan State University Press, 99-120.

GUS, 2006-2016: Roczniki satystyczne rolnictwa, Warszawa.

GUS, 2009: Zwierzęta gospodarskie w 2008 r., Informacje i opracowania statystyczne, Warszawa.

GUS, 2010: Zwierzęta gospodarskie w 2009 r., Informacje i opracowania statystyczne, Warszawa.

Hamulczuk Mariusz, Stanisław Gędek, Cezary Klimkowski, Stanisław Stańko, 2012: Prognozowanie cen surowców rolnych na podstawie zależności przyczynowych, Program Wieloletni 2011-2014, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

"Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe", 2002- 2017: IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa, nr 16-45

Jóźwiak Janina, Jarosław Podgórski, 1998: Statystyka od podstaw, PWE, Warszawa.

Kusz Dariusz, 2005: Specjalizacja a efektywność gospodarstw ukierunkowanych na produkcję żywca wieprzowego, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 7(1), 150-155.

Małkowski Jan, Danuta Zawadzka, 1995: Wahania w produkcji trzody chlewnej w Polsce i innych krajach, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy nr 389, IERiGŻ, Warszawa.

Ritson Christopher, 1977: Agricultural Economics. Principles and Policy, Collins. 8 Grafton Street London W1.

"Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy", 2000-2017: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 19-52.

Stańko Stanisław, 2013: Zmiany i projekcje rozwoju na podstawowych rynkach rolnych w Polsce, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Stańko Stanisław, Aneta Mikuła, 2016: Tendencje w produkcji, zużyciu krajowym i handlu zagranicznym wieprzowiną, wołowiną i mięsem drobiowym w Polsce w latach 2000-2015. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(2), 31-40.

Stępień Sebastian, 2015: Cykl świński w świetle zmian na globalnym rynku żywca wieprzowego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Timofiejuk Igor, 1990: Tablice średniego tempa wzrostu według metody R, GUS, Zakład Badań Statystycznych, Warszawa.

Tomek William, G., Kenneth L. Robinson, 2001: Kreowanie cen artykułów rolnych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

USDA FAS (United States Department of Agriculture Foreign Agricultural Service), 2001-2016: Livestock and Poultry. World Markets and Trade.

Zawadzka Danuta, 2016: Rynek wieprzowiny, [w] Sytuacja na światowych rynkach mięsa i produktów mleczarskich oraz jej wpływ na rynek krajowy i możliwości jego rozwoju, red. Stanisław Stańko, Monografie Programu Wieloletniego nr 31, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 58-70.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.