Tendencje w produkcji, zużyciu krajowym i handlu zagranicznym wieprzowiną, wołowiną i mięsem drobiowym w Polsce w latach 2000-2015

Main Article Content

Stanisław Stańko
Aneta Mikuła


Słowa kluczowe : tendencje w produkcji mięsa, handel zagraniczny, zużycie krajowe, projekcje
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono tendencje w produkcji, zużyciu i w obrotach handlu zagranicznego wieprzowiny, wołowiny i mięsa drobiowego w Polsce. Zakres czasowy badań obejmował lata 2000-2015. Z badań wynika, że od 2008 roku Polska jest importerem netto wieprzowiny. Oszacowano, że w 2020 roku niezbędny import na uzupełnienie podaży w kraju wyniesie 150-200 tys. t. Tendencje wzrostowe w produkcji wołowiny determinowane są głównie popytem na rynkach zagranicznych. Eksport wołowiny pozwolił zagospodarować rosnącą produkcję i nadwyżki rynkowe wynikające z ograniczania konsumpcji w kraju. W 2020 roku niezbędne będzie zagospodarowanie na rynkach zagranicznych 88% wołowiny produkowanej w Polsce. Dynamiczny rozwój produkcji mięsa drobiowego wynikał z rosnącego popytu krajowego i zagranicznego. W latach 2016-2020 niezbędne będzie zagospodarowanie na rynkach zagranicznych prawie 80% przyrostu produkcji mięsa drobiowego.

Article Details

Jak cytować
Stańko, S., & Mikuła, A. (2016). Tendencje w produkcji, zużyciu krajowym i handlu zagranicznym wieprzowiną, wołowiną i mięsem drobiowym w Polsce w latach 2000-2015. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(2), 31–40. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.2.13
Bibliografia

Ezekiel Michael, 1938: The Cobweb Theorem, "The Quarterly Journal of Economics", vol. 53, no. 2, 255-280. (Crossref)

Ferris John N., 2005: Agricultural Prices and Commodity Market Analysis. Michigan State University Press, 99-120.

GUS, 2001: Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2000 r., Warszawa.

GUS, 2014: Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2013 r., Warszawa.

GUS, 2016: Rolnictwo w 2015 r., Warszawa, 79-80.

Hamulczuk Mariusz, 2007: Powiązania cen wieprzowiny pomiędzy rynkiem polskim, duńskim i niemieckim. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 17, 195-206.

"Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe", 2002-2016: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 16-43.

Jóźwiak Janina, Jarosław Podgórski, 1998: Statystyka od podstaw, PWE, Warszawa, p. 396, 489-506.

Kusz Dariusz, 2005: Specjalizacja a efektywność gospodarstw ukierunkowanych na produkcję żywca wieprzowego, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 7(1), 150-155.

Małkowski Jan, Danuta Zawadzka, 1995: Wahania produkcji trzody chlewnej w Polsce i innych krajach, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy nr 389. IERiGŻ, Warszawa.

Ritson Christopher, 1977: Agricultural Economics. Principles and Policy, Collins. 8 Grafton Street, London W1.

"Rynek mięsa. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe", 2000-2016: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 19-50.

Timofiejuk Igor, 1990: Tablice średniego tempa wzrostu według metody R, GUS, Zakład Badań Statystycznych, Warszawa.

Tomek William G., Kenneth Robinson L. 2001: Kreowanie cen artykułów rolnych, PWN, Warszawa.

Woś Augustyn, Franciszek Tomczak (red.), 1983: Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii, wydanie II, PWRiL, Warszawa, 25.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>