Zróżnicowanie polskich przedsiębiorstw spożywczych pod względem złożoności i poziomu zaawansowania systemów logistycznych

Main Article Content

Piotr Jałowiecki


Słowa kluczowe : struktura logistyki, efektywność przedsiębiorstw, przemysł rolno-spożywczy
Abstrakt
W pracy przedstawiono zróżnicowanie liczby dostawców surowców rolnych i odbiorców produktów żywnościowych, produktowego asortymentu, zasięgów głównych rynków zaopatrzenia i zbytu, posiadanych działów logistyki, poziomu złożoności struktury i poziomu zaawansowania stosowanych rozwiązań logistycznych, jak również kosztów logistyki, sytuacji finansowej i pozycji rynkowej polskich przedsiębiorstw rolno-spożywczych. Określono również najważniejsze zależności pomiędzy wymienionymi charakterystykami badanych przed­siębiorstw. Stwierdzono słabe zależności pomiędzy większą złożonością struktury logistyki i wyższym poziomem jej zaawansowania z jednej strony, a niższymi kosztami logistyki i lepszą pozycją rynkową z drugiej. W przypadku sytuacji finansowej stwierdzono zaś odwrotną zależność zarówno ze wskaźnikami WSL i WZL, jak i z pozycją na rynku. Wreszcie nie znaleziono istotnej statystycznie zależności pomiędzy niższymi kosztami działań logistycznych a sytuacją finansową i pozycją rynkową.

Article Details

Jak cytować
Jałowiecki, P. (2016). Zróżnicowanie polskich przedsiębiorstw spożywczych pod względem złożoności i poziomu zaawansowania systemów logistycznych. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(1), 62–73. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.1.7
Bibliografia

Firlej Krzysztof, 2008: Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 45-48.

Firlej Krzysztof, Dariusz Żmija, 2014: Transfer wiedzy i dyfuzja innowacji jako źródło konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce. Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 37-42.

Jałowiecki Piotr, Ewa Jałowiecka, Marcin Olejniczak, 2014: Ocena złożoności struktury logistyki w polskich przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego. "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 16(5), 67-72.

Jałowiecki Piotr, Ewa Jałowiecka, 2014: Ocena zaawansowania systemów logistycznych w polskich przedsiębiorstwach produkcji żywności. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 14(2), 90-97. (Crossref)

Klepacki Bogdan, 2016: Miejsce i znaczenie logistyki w agrobiznesie. "Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ekonomika i Organizacja Logistyki", t. 1, z. 1, 7-18. (Crossref)

Klepacki Bogdan, Ludwik Wicki, Joanna Baran, Tomasz Rokicki, Piotr Jałowiecki, Agnieszka Bezat-Jarzębowska, Sebastian Jarzębowski, Mariusz Maciejczak, Michał Pietrzak, 2014: Systemy logistyczne w funkcjonowaniu przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa, 103-135.

Kociszewski Michał, Joanna Szwacka-Mokrzycka, 2011: Uwarunkowania rozwoju przemysłu spożywczego po przystąpieniu Polski do UE. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 11(2), 66-77. (Crossref)

Oleszko Aleksander, 2006: Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego. Wolters Kluwer, Warszawa.

Poczta Walenty, Patrycja Beba, 2014: Rola przemysłu spożywczego w gospodarkach krajów UE. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 14(3), 158-167. (Crossref)

Urban Roman 2009: Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 96(1), 7-15. (Crossref)

Wicki Ludwik, Piotr Jałowiecki, 2010: Zróżnicowanie poziomu organizacji logistyki w wybranych branżach agrobiznesu, "Logistyka", z. 3, 1-21.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.