TRENDS IN PRODUCTION, DOMESTIC CONSUMPTION AND FOREIGN TRADE OF PORK, BEEF AND POULTRY MEAT IN POLAND IN THE YEARS 2000-2015

Main Article Content

Stanisław Stańko
Aneta Mikuła


Keywords : trends in meats production, trade, projection
Abstract
The paper presents trends in production, consumption and foreign trade of pork, beef and poultry meat in Poland. The analysis was conducted based on time series for the years 2000-2015. The research shows that since 2008 Poland is a net importer of pork, in 2020 necessary imports to supplement supply in the country is estimated at 150-200 thousand tones. Growth trends in beef production are mainly determined by the demand in foreign markets. Growing production and market surplus resulting from the reduction of consumption in the country have been distributed through the export of beef. In 2020, 88% of beef production in Poland will have to be sold on foreign markets. The dynamic development of the poultry meat production was due to the growing domestic and foreign demand. In the years 2016-2020 80% of increase in the poultry meat production will have to be sold on foreign markets.

Article Details

How to Cite
Stańko, S., & Mikuła, A. (2016). TRENDS IN PRODUCTION, DOMESTIC CONSUMPTION AND FOREIGN TRADE OF PORK, BEEF AND POULTRY MEAT IN POLAND IN THE YEARS 2000-2015. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 103(2), 31–40. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.2.13
References

Ezekiel Michael, 1938: The Cobweb Theorem, "The Quarterly Journal of Economics", vol. 53, no. 2, 255-280. (Crossref)

Ferris John N., 2005: Agricultural Prices and Commodity Market Analysis. Michigan State University Press, 99-120.

GUS, 2001: Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2000 r., Warszawa.

GUS, 2014: Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2013 r., Warszawa.

GUS, 2016: Rolnictwo w 2015 r., Warszawa, 79-80.

Hamulczuk Mariusz, 2007: Powiązania cen wieprzowiny pomiędzy rynkiem polskim, duńskim i niemieckim. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 17, 195-206.

"Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe", 2002-2016: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 16-43.

Jóźwiak Janina, Jarosław Podgórski, 1998: Statystyka od podstaw, PWE, Warszawa, p. 396, 489-506.

Kusz Dariusz, 2005: Specjalizacja a efektywność gospodarstw ukierunkowanych na produkcję żywca wieprzowego, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 7(1), 150-155.

Małkowski Jan, Danuta Zawadzka, 1995: Wahania produkcji trzody chlewnej w Polsce i innych krajach, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy nr 389. IERiGŻ, Warszawa.

Ritson Christopher, 1977: Agricultural Economics. Principles and Policy, Collins. 8 Grafton Street, London W1.

"Rynek mięsa. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe", 2000-2016: IERiGŻ, ARR, MRiRW, nr 19-50.

Timofiejuk Igor, 1990: Tablice średniego tempa wzrostu według metody R, GUS, Zakład Badań Statystycznych, Warszawa.

Tomek William G., Kenneth Robinson L. 2001: Kreowanie cen artykułów rolnych, PWN, Warszawa.

Woś Augustyn, Franciszek Tomczak (red.), 1983: Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii, wydanie II, PWRiL, Warszawa, 25.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.