Uwarunkowania rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007

Main Article Content

Tadeusz Filipiak
Mariusz Maciejczak


Słowa kluczowe : sektor owoców i warzyw, uwarunkowania rozwoju, organizacja sektora
Abstrakt
W artykule dokonano analizy uwarunkowań rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007. W pierwszych latach członkostwa Polski w Unii Europejskiej sektor owocowo-warzywny rozwijał się dynamicznie, co było zasługą zarówno czynników wynikających z koniunktury rynkowej i silnej pozycji konkurencyjnej, jak i znacznych strumieni pieniężnych przekazanych w ramach funduszy europejskich. Dalszy rozwój sektora będzie zależał od budowania trwałych przewag konkurencyjnych na rynku i dostosowywania oferty rynkowej do potrzeb konsumentów, a także umiejętności wykorzystania dostępnych form pomocy, głównie funduszy z UE oraz kooperacji i zaangażowania wszystkich uczestników sektora

Article Details

Jak cytować
Filipiak, T., & Maciejczak, M. (2008). Uwarunkowania rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 95(2), 97–109. https://doi.org/10.22630/RNR.2008.95.2.31
Bibliografia

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 2008: [www.arimr.gov.pl, odczytane – październik].

Agencja Rynku Rolnego. 2008: [www.arr.gov.pl, odczytane – październik].

Główny Inspektorat Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych 2008: [www.ijhars.gov.pl, odczytane – październik].

IERiGŻ – PIB 2005: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 2. Warszawa.

IERiGŻ – PIB 2006: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 3. Warszawa.

IERiGŻ – PIB 2007: Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolno-spożywcze. Warszawa.

IMC Consulting 2007: Analiza wyników realizacji poszczególnych działań Programu SAPARD w świetle celów Programu oraz wpływ zmian społeczno-ekonomicznych na realizację Programu w latach 2002-2006. Warszawa.

Kierczyńska S. 2008: Produkcja warzyw i owoców oraz ich przetwórstwo w Polsce. Roczniki SERiA, 10(4), 161-167.

Krajowa Unia Producentów Soków 2008: [www.kups.org.pl, odczytane – październik].

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2008: [www.minrol.gov.pl, odczytane – październik].

Majewski E., Dalton G. (red.). 2000: Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Przemysł spożywczy w Polsce 2008. 2008: Raport ING. [http://www3.ingbank.pl/_itemserver/wholesale/raporty/ING_Raport_Spozywczy_2008.pdf, odczytane – październik].

Raporty rynkowe: Rynek owoców i warzyw, numery 25-32 za lata 2004-2008: IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty