Koszty współistnienia produktów modyfikowanych genetycznie i niezmienionych w łańcuchu dystrybucji pasz treściwych zawierających soję

Main Article Content

Mariusz Maciejczak


Słowa kluczowe : GMO, współistnienie, koszty współistnienia, śruta sojowa
Abstrakt
W dobie dynamicznego rozwoju produkcji opartej o organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) dużego znaczenia nabierają kwestie współistnienia produkt ów GMO i niezmienionych w łańcuchu żywności i pasz dla zwierząt. Podstawowym warunkiem współistnienia jest zagwarantowanie konsumentom możliwości wyboru spośród dostępnych produktów pochodzących z różnych systemów rolniczych. Rodzi ono jednak określone skutki ekonomiczne. Celem opracowania jest zbadanie kosztów generowanych w wyniku wdrożenia działań współistnienia w łańcuchu dystrybucji pasz treściwych zawierających soję. Analizy dla roku 2006, oparto o model uwzględniający dodatkowe koszty współistnienia. Stwierdzono, że koszty te wynosiły 35,85 zł/t dla paszy i były narzucane na produkty niezawierające GMO.

Article Details

Jak cytować
Maciejczak, M. (2008). Koszty współistnienia produktów modyfikowanych genetycznie i niezmienionych w łańcuchu dystrybucji pasz treściwych zawierających soję. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 94(2), 147–156. https://doi.org/10.22630/RNR.2008.94.2.32
Bibliografia

Badanie opinii publicznej na temat GMO przeprowadzone przez PBS w dniach 7-9 marca 2008 r. na reprezentatywnej grupie 1128 Polaków na zlecenie Gazety Wyborczej.

Boisson de Chazournes L., Mbengue M. 2005: International legal aspects of the co-existence between GM and non-GM products: approaches under international environmental law and international trade law. [W:] Materiały konferencyjne II międzynarodowej konferencji Co-existence between GM and non-GM based agricultural supply chains. Agropolis Production, Montpellier.

Clive J. 2008: Global status of commercialised biotech crops in 2008. [www.isaaa.org], odczytane 18.04.2008.

Kujawiak R. 2007: Stan obecny i perspektywy produkcji pasz w Polsce. Aktualna sytuacja na rynku zbóż i pasz w Polsce. Biuletyn PZPP, nr 57, Warszawa.

Maciejczak M. 2006: Ekonomiczne i rynkowe aspekty współistnienia produktów modyfikowanych genetycznie i niezmienionych w łańcuchach dystrybucji żywności i pasz. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 3. Wyd. IERiGZ-PIB, Warszawa.

Mejer G.A.L., Colon L.T., Olstra O., Ipema A.H., Smelt AJ., de Flieger J.J., Kok E.J. 2005: Supply of non-GM feed in consumer-driven animal production chains. [W:] Materiały konferencyjne 2 międzynarodowej konferencji: Co-existence between GM and non-GM based agricultural supply chains. Agropolis Production, Montpellier.

Menrad K., Hirzinger T., Benz J. 2008: Organisation und Bewertung des erweiterten Qualitatsmanagements bei der Herstellung gentechnik-freier Produkte am Beispiel der Raps- und Sojaverarbeitung. Schriften der Gesellschaft fur Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaus e.V. Agrar- und Ernahrungswirtschaft im Umbruch. Band 43.

Messean A. 2005: Co-existence between GM and non-GM based agricultural supply chain. Introductions [W:] Materiały konferencyjne II międzynarodowej konferencji Co-existence between GM and non GM based agricultural supply chains. Agropolis Production, Montpellier.

Polski Związek Producentów Pasz. 2006: Rola i znaczenie przemysłu paszowego w Unii Europejskiej- 25. Biuletyn PZPP, nr 44, Warszawa.

Rejestr GMO w Polsce. Ministerstwo Środowiska. Strona internetowa: [www.mos.gov.pl], odczytane 18.04.2008.

Sektor rolny w Polsce. 2005: Boss Rolnictwo, Nr 1. Warszawa.

Seremak-Bulge J. 2008: Straty czy zyski. Nowe Życie Gospodarcze, nr 2 z dnia 27.01.2008.

SPARKS 2006: Handel zagraniczny artykułami rolnymi. Polski Handel Zagraniczny, Nr 3 Warszawa.

Zalecenie Komisji (WE) z dnia 23 lipca 2003 r. w sprawie wskazówek na temat opracowania narodowych strategii i najlepszych praktyk na rzecz współistnienia upraw zmodyfikowanych genetycznie, upraw tradycyjnych i upraw ekologicznych. Dokument nr C(2003) 2624.lw

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.