DETERMINANTS FOR THE PRODUCTION OF LEGUMES AS AN ALTERNATIVE SOURCE OF PROTEIN IN THE NEW AREA OF AGRICULTURAL POLICY WITHIN POLAND

Main Article Content

Michał Jerzak
Dorota Czerwińska-Kayzer
Joanna Florek
Magdalena Śmiglak-Krajewska


Keywords : legumes, determinants for the production, alternative source of protein
Abstract
This study shows that in Poland 80% of all animal feed is based on soybean meal imports. To secure the supply of high-protein feed, seeking alternative sources of protein is recommended. A potential solution to this problem is to develop native legumes within Poland. However, these plants are characterized by unfavorable biological characteristics, which cause unstable economic results, limiting the development of their production. Therefore, modern science faces a task which on the one hand will improve the cultivation of these plants and on the other create a market for pulses, providing a steady rotation of this resource.

Article Details

How to Cite
Jerzak, M., Czerwińska-Kayzer, D., Florek, J., & Śmiglak-Krajewska, M. (2012). DETERMINANTS FOR THE PRODUCTION OF LEGUMES AS AN ALTERNATIVE SOURCE OF PROTEIN IN THE NEW AREA OF AGRICULTURAL POLICY WITHIN POLAND. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 99(1), 113–120. https://doi.org/10.22630/RNR.2012.99.1.11
References

Bugnacka D. 2011: Wykorzystanie nasion roślin strączkowych w żywieniu tuczników, www.portalhodowcy.pl/hodowca-trzody-chlewnej/206-numer-62010/1882; dostęp 31.10.2011.

Jasińska Z. 1981: Rośliny strączkowe, [w] Uprawa roślin, t. 3. PWRiL, Warszawa.

Leszczyńska B. 2011: Nasiona roślin strączkowych w żywieniu zwierząt, www.czwa.odr.net.pl; dostęp 31.10.2011.

Majchrzycki D., Pepliński B., Baum R. 2002: Opłacalność uprawy roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka paszowego, "Roczniki Akademii Rolniczej" t. CCCXLIII, Poznań, s. 129-136.

Podleśny J. 2005: Rośliny strączkowe w Polsce - perspektywy uprawy i wykorzystanie nasion, "Acta Agrophysica", 6(1), s. 213-224.

Rolnictwo w 2004 r., w 2005 r., w 2006 r., w 2007 r., w 2008 r., w 2009 r. www.stat.gov.pl, dostęp 25.10.2011.

Rynek pasz. Stan i perspektywa, wrzesień 2011, IERiGŻ-PIB.

Rynek rzepaku. Stan i perspektywa, maj 2011. IERiGŻ-PIB.

Strzelczyk E., Stawiński S. 2009: Warto uprawiać rośliny strączkowe z dobrego materiału siewnego www.piorin.gov.pl dostęp 29.12.2009

Śruta arachidowa i słonecznikowa - alternatywa dla soi jako pasza dla zwierząt www.ppr.pl dostęp 29.12.2009

Święcicki W., Szukała J., Mikulski W., Jerzak M. 2011: Białko w paszy - krajowe rośliny strączkowe czy importowana śruta sojowa, materiały niepublikowane.

Ustawa o paszach z dnia 22 lipca 2006 z zmianami [DzU 2006 nr 144 poz. 1045].

Wyniki produkcji roślinnej w 2004 r., w 2005 r., w 2006 r., w 2007 r., w 2008 r., w 2009 r. www.stat.gov.pl, dostęp 31.10.2011.

Żuk J. 2000: Rynek roślin strączkowych, [w] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych, SGGW Warszawa, s. 342-352.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.