Liquidity And Cash Conversion Cycle In Selected Enterprises In The Meat Industry

Main Article Content

Tomasz Pawlonka


Keywords : financial liquidity, cash conversion cycle, meat industry, net working capital
Abstract
Length of cash conversion cycle is an important indicator for assessing the effectiveness of current management of assets and liabilities, as well as overall business performance. The shorter the cycle, the more turnover of working capital may make a company. Assuming that each such marketing allows a company to carry out a certain amount of profit, increasing the frequency of rotation can develop a greater global profit. Length of cash conversion cycle also affects significantly the liquidity of companies. The increase in cash conversion cycle length stimulates the growth of the current liquidity ratio, but only to a point. Financial liquidity of companies surveyed in the meat industry is accompanied by a decreasing trend in the cash conversion cycle length.

Article Details

How to Cite
Pawlonka, T. (2011). Liquidity And Cash Conversion Cycle In Selected Enterprises In The Meat Industry. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 98(2), 106–115. https://doi.org/10.22630/RNR.2011.98.2.21
References

Boer G., 1999: Managing the cash gap. Journal of Accountancy. October, 27.

Czekaj J., Dresler Z., 1996: Podstawy zarządzania finansami firm, PWN, Warszawa, 145.

Drewnowska B. 03.02.2010: Widmo upadłości wisi nad rynkiem mięsnym, KMK, dostęp: http://www.parkiet.com/artykul/894003.html, 01.06.2011 r.

Gawlik L. 2008: Budowa i weryfikacja modelu ekonometrycznego dla określenia liniowej zależności, Kraków, http://min-pan.krakow.pl/Wydawnictwa/GSM2411/gawlik.pdf, dostęp: 20.02.2011 r.

Gołębiowski G. 2004: Rola kapitału obrotowego i jego wpływ na zarządzanie finansami przedsiębiorstw, s. 2, dostęp: http://www.golebiowski.stansat.pl/publikacje_g/rola%20KON.pdf, 23.07.2011.

Kamath R. 1989: How Useful are Common Liquidity Measures? Journal of Cash Management. No.1, January-February.

Keynes J. 2003: Ogólna teoria zatrudnienia, procentu i pieniądza, PWN, Warszawa, 171.

Kusak A. 2006: Płynność finansowa. Analiza i sterowanie, Wyd. Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 23.

Okrzesik J. 2008: Ranking branży mięsnej, www.portalspozywczy.pl/pliki/1539.html, dostęp: 21.06.2011 r.

Pazio W. 1994: Jak gospodarować finansami. Ekonomiczne podstawy biznesu, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.

Sierpinska M., Jachna T. 2004: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa.

Wawryszuk-Misztal A. 2007: Strategie zarządzania kapitałem obrotowym netto w przedsiębiorstwach, Wyd. UMCS, Lublin.

Wędzki D., Sierpińska M. 1997: Zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie, PWN, Warszawa.

Zaniecka K. 2001: Zarządzanie finansami przedsiębiorstw, Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Warszawa.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.