Technological regime in production of pigs for slaughter

Main Article Content

Elżbieta Szymańska


Keywords : technological regime, production of pigs for slaughter, conditions of animals keeping
Abstract
The paper aims to present the basic requirements of technological regime in production of pigs for slaughter and areas in which this regime is not kept. The analysis covered 50 agricultural farms with closed system of breeding which kept more than 50 sows or produce more than 1000 pigs. The research shows that part of farms specialized in pig production do not keep all requirements of chosen technology. More attention is paid for proper feeding that to the conditions of animals keeping. It shows that keeping the technological regime might improve the economic results of those farms. The basic source of information about the technology for farmers is extension service. Solely farmers are using knowledge directly delivered by universities and agricultural schools, which indicates the need of better connection science and practice.

Article Details

How to Cite
Szymańska, E. (2009). Technological regime in production of pigs for slaughter. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 96(3), 329–339. https://doi.org/10.22630/RNR.2009.96.3.61
References

Borowicz Т. 2007: Woda i jej rola w żywieniu świń. Wiadomości Rolnicze Polska, nr 5(33), s. 14.

Czajkowski Z. 1971: Zoohigiena ogólna. PWRiL, Warszawa.

Dobrzański Z., Kołacz R. 1996: Przewodnik do ćwiczeń z zoohigieny. Wydawnictwo AR, Wrocław.

Eckert R. 2005: Oddzielny tucz loszek i wieprzków. Trzoda Chlewna, nr 11, s. 21-23.

Hutnik E., Mulica E. 200б: Wpływ zastosowanych urządzeń na gabaryty budynków dla trzody chlewnej w sektorze reprodukcyjnym. Inżynieria Rolnicza, nr 3, s. 13-20.

Klepacki B. 1990: Organizacyjne i ekonomiczne uwarunkowania postępu technologicznego w gospodarstwach indywidualnych (na przykładzie produkcji roślinnej). Rozprawy Naukowe i Monografie. SGGW-AR, Warszawa.

Klepacki B. i in. 1998: Przestrzenne zróżnicowanie technologii produkcji roślinnej i jego skutki. Praca zbiorowa. Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa.

Kulisiewicz J., Blicharski Т. 1997: Trzoda chlewna. [W:] Krzyżewski J. i Reklewski Z. (red.) Chów i hodowla zwierząt gospodarskich. Wyd. "Fundacja Rozwój SGGW", Warszawa, s. 143-204.

Olszewska H., Kluczek J.P., Dębicka M. 1985: Elektrolity w surowicy i pełnej krwi karmiących macior w warunkach zróżnicowanego mikroklimatu. Bydgoskie Tow. Nauk. Prace Wydz. Nauk Przyrodniczych, seria B, nr 32, Bydgoszcz, s. 135-144.

Rokicki E., Masłowska J. 1985: Zoohigiena. PWRiL, Warszawa.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 września 2003 roku (Dz. U. z 2003 r., nr 167, poz. 1629).

Traczykowski A. 2008: Mikroklimat w chlewni. Farmer, nr 11. http://www.farmer.pl/srodki-pro-dukcji/budynki-inwestycje/mikroklimatwchlewni, e87d3c4d7ae63949fcc4.html?sbno=2

Urynek M. 1998: Rola profilaktyki i higieny w poprawie efektywności produkcji świń. Wieś Jutra, nr 1(1), s. 34-38.

Walczak J., Urbańczyk J., Szewczyk A. 2004: Chów trzody chlewnej metodami ekologicznymi. Wyd. Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego - Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich w Radomiu, Radom.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.