THE RELATIONSHIP BETWEEN THE LEGAL FORM AND THE FINANCIAL SITUATION OF FOOD BUSINESSES

Main Article Content

Justyna Franc-Dąbrowska


Keywords : legal form, financial situation, food business
Abstract
The aim of the study was to determine the diversity of the financial situation of the food sector in the period 2013-2015, taking into account the legal form of the companies. In the consecutive years the com­panies were systematized according to the legal form and divided into six groups: joint-stock companies, limited liability partnerships, private unlimited companies, limited partnerships, sole private properties and cooperatives. It was found that, from the point of view of the financial situation, each legal form pro­vides opportunities for effective functioning of the food businesses, despite the differences in the financial situation of individual groups of companies.

Article Details

How to Cite
Franc-Dąbrowska, J. (2016). THE RELATIONSHIP BETWEEN THE LEGAL FORM AND THE FINANCIAL SITUATION OF FOOD BUSINESSES. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 103(4), 48–57. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.4.36
References

Balcerowicz Leszek, 1998: Wolność i Rozwój: ekonomia wolnego rynku. Wydawnictwo Znak, www.balcerowicz.pl/ksiazki.html, dostęp: 10.01.2017, 25.

Chmielewski Michał, Daniłowska Alina, 2012: Znaczenie przemysłu spożywczego w strategiach inwestycyjnych otwartych funduszy emerytalnych. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 99(4), 56-63. (Crossref)

Franc-Dąbrowska Justyna, 2008: Rozdział własności od zarządzania a efektywność gospodarowania wybranymi czynnikami produkcji. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 95(3-4), 70-82. (Crossref)

Franc-Dąbrowska Justyna, 2010: Forma własności a sytuacja finansowa i przeznaczenie zysku w przedsiębiorstwach rolniczych, [w] Prywatyzacja, efektywność i finansowanie przedsiębiorstw, red. Jan Duraj, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 71-87.

Gołębiewski Jarosław, 2011: Dostosowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego do zmian warunków makroekonomicznych na przykładzie przetwórstwa produktów roślinnych. "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 13(1), 116-121.

Kulawik-Dutkowska Justyna, 2014: Prawidłowe określenie statusu MŚP w kontekście korzystania z pomocy publicznej przez przedsiębiorstwa. "Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny", nr 9 (3), 73-89.

Parzonko Andrzej, 2013: Koncepcje kształtowania wsi i gospodarstw rolniczych w Polsce i innych krajach europejskich - wymiar ekonomiczny, społeczny i środowiskowy. IX Kongres Ekonomistów Polskich, 1-12.

Sawicka Janina, 2010: Determinanty konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego - rola popytu turystycznego. "Acta Scientiarum Polonorum Oeconomia", 9 (4), 445-456.

Zalewa Piotr, 2016: Własność korporacyjna: prywatna czy publiczna? "Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach", nr 260, 168-177.

Zator Michał, Maryniak Paweł, 2013: Struktura właścicielska a rentowność przedsiębiorstw. Przykład z rynku polskiego, [w] W poszukiwaniu nowego ładu ekonomicznego, red. Stanisław Owsiak, Artur Pollok, Wydawca Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, Warszawa, 147-162.

Ziętara Wojciech, 2009: Uwarunkowania rozwoju gospodarstw wielkotowarowych w Polsce. "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 11(1), 490-595.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles
Most read articles by the same author(s)
1 2 > >>