Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność

Main Article Content

Aldona Skarżyńska


Słowa kluczowe : żywiec wołowy, koszty, opłacalność produkcji, zużycie pasz
Abstrakt
Celem badań była ocena wyników ekonomicznych produkcji żywca wołowego oraz identyfikacja głównych czynników determinujących jej opłacalność. Wyniki produkcji żywca analizowano w trzech grupach gospodarstw, wydzielonych według kwartyli nadwyżki bezpośredniej, tj. w gospodarstwach najlepszych, średnich i najsłabszych. Analizie poddano średnie trzyletnie. Głównym czynnikiem różnicującym efekty ekonomiczne produkcji żywca wołowego były poniesione koszty, wpływ ceny sprzedaży był mniejszy. Decydujący wpływ miały koszty bezpośrednie, które w kolejnych grupach gospodarstw sukcesywnie rosły: w średnich gospodarstwach były wyższe niż w najlepszych o 40,2%, a w najsłabszych – o 82,0%. Wysokość kosztów bezpośrednich była determinowana głównie przez koszt wymiany stada, wpływ miał także koszt pasz. Produkcja żywca wołowego ekonomicznie efektywna była tylko w gospodarstwach najlepszych, wskaźnik opłacalności wynosił 111,9%, natomiast w średnich i najsłabszych koszty produkcji zostały pokryte częściowo, odpowiednio w 88,8 i 72,4%.

Article Details

Jak cytować
Skarżyńska, A. (2017). Produkcja wołowiny w Polsce oraz czynniki determinujące jej opłacalność. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 104(4), 112–124. https://doi.org/10.22630/RNR.2017.104.4.36
Bibliografia

Grodzki Henryk, 2013: Stan i kierunki rozwoju produkcji wołowiny w Polsce [w] Polskie gospodarstwa z chowem bydła na tle wybranych krajów, Wojciech Ziętara (red.), Monografie Programu Wieloletniego 2011-2014, IERiGŻ-PIB, nr 86, 168-188.

GUS, 2004: Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2003 r. (oraz analogiczne pozycje dla kolejnych lat, tj. 2005-2016).

GUS, 2009: Ceny w gospodarce narodowej 2008 r.

GUS, 2016a: Ceny w gospodarce narodowej w 2015 r.

GUS, 2016b: Rocznik statystyczny RP 2016.

GUS, 2017a: Biuletyn statystyczny nr 10.

GUS, 2017b: Zwierzęta gospodarskie w 2016 r.

Litwińczuk Zygmunt, Henryk Grodzki, 2014: Stan hodowli i chowu bydła w Polsce oraz czynniki warunkujące rozwój tego sektora. "Przegląd Hodowlany", nr 6, 1-5.

Litwińczuk Zygmunt, Paweł Żółkiewski, Witold Chabuz, Mariusz Florek, 2013: Przyrosty dobowe i wartość rzeźna buhajków opasanych paszami z trwałych użytków zielonych i kiszonką z kukurydzy z uwzględnieniem wartości pokarmowej skarmianych pasz. "Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego", t. 9, nr 4, 27-35.

Małkowski Jan, Danuta Zawdzka, Dorota Pasińska, 2015: Aktualny i przewidywany stan na rynku wołowiny, "Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy", nr 59, 27-42.

Nogalski Zenon, Marek Wroński, 2011: Doskonalenie technologii opasu bydła. "Przegląd Hodowlany", nr 4, 17-20.

Peters Kurt J., 2008: Developments in Cattle product markets and market Prices, Humboldt Universitat zu Berlin, Institute of Animal Sciences, International Workshop, Vilnius, 22 August.

Rycombel Danuta, Danuta Zawadzka, Agnieszka Wierzbicka, 2012: Sytuacja na światowym rynku wołowiny i jej wpływ na polski sektor wołowiny, "Monografie Programu Wieloletniego 2011- 2014", nr 36, 16, 19, 22-23, 73, 79, 87.

Skarżyńska Aldona, Konrad Jabłoński, 2015: Wyniki ekonomiczne wybranych produktów rolniczych w 2014 roku, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 51-61.

Soliwoda Michał, 2014: Bezpieczeństwo finansowe gospodarstw rolniczych w Polsce z perspektywy Wspólnej Polityki Rolnej, "Wieś i Rolnictwo", nr 3(164), 45-55.

Stańko Stanisław, Radosław Lewandowski, 2007: Tendencje zmian na rynku wołowiny i cielęciny w Polsce w latach 1990-2006. "Oeconomia", 6 (2), 71-80.

Szarek Jan, 2012: Jakie są rodzaje opasu młodego bydła? Portal Społecznościowy Producentów Żywca Wołowego, http://www.bukaciarnia.pl/porady-eksperta/jakie-sa-rodzaje-opasu-mlodego-bydla, html?cookies=true, dostęp: 3.10.2017.

Wajda Stanisław, Ewa Burczyk, 2013: Co należy wiedzieć, gdy sprzedajemy bydło na rzeź? "Hodowca Bydła", nr 9, http://www. portalhodowcy.pl/hodowca-bydla-archiwum/153-hodowca-bydla-9-2013/1587-co-nalezy-wiedziec-gdy-sprzedajemy-bydlo-na-rzez, dostęp: 4.06.2017.

Wnęk Karolina, Karol Pawłowski, Tomasz Przysucha, 2016: Analiza zmian w ocenie i obrocie bydłem opasowym w Polsce w latach 2005-2014. "Przegląd Hodowlany", nr 4, 6-9.

Wójcik Piotr, 2011: Ekonomiczne aspekty produkcji mięsa wołowego w Polsce, "Przegląd Hodowlany", nr 4, 20-22.

Wicki, L. (2016). Zmiany produktywności czynników wytwórczych w polskim rolnictwie. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (116), 149–160. (Crossref)

Zawadzka Danuta, Dorota Pasińska, 2017: Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny, "Rynek mięsa. Stan i perspektywy", Warszawa, nr 53, 28-43.

Ziętara Wojciech, 1995: Rachunkowość jako pomoc w zarządzaniu gospodarstwem rolniczym, [w] Dostosowanie rachunkowości rolnej IERiGŻ do gospodarki rynkowej, Materiały z seminarium, IERiGŻ, Warszawa, 57-63.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.