Determinanty zakupu oraz postrzeganie czynników ryzyka i bezpieczeństwa zdrowotnego owoców i warzyw wśród studentów warszawskich uczelni

Main Article Content

Lilianna Jabłońska
Dawid Olewnicki
Maja Łazorczyk


Słowa kluczowe : owoce, warzywa, jakość, bezpieczeństwo zdrowotne, studenci
Abstrakt
Celem badań było poznanie czynników decyzyjnych w procesie zakupu owoców i warzyw oraz analiza postrzegania czynników zagrożenia i bezpieczeństwa zdrowotnego w ich konsumpcji w zależności od płci, kierunku i stopnia studiów wybranej grupy studentów warszawskich uczelni. Badaną populację stanowili studenci kierunku ogrodnictwo i kierunków związanych z żywieniem i dietetyką SGGW, jako kierunków dostarczających wiedzy z zakresu szeroko rozumianej jakości i bezpieczeństwa żywności oraz innych warszawskich uczelni. Analizowano znaczenie owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz częstość spożycia, wagę poszczególnych charakterystyk produktu wpływających na decyzje zakupowe, a także wagę czynników ryzyka i czynników bezpieczeństwa. Wykazano, że kierunek studiów miał wpływ na czynniki decyzyjne oraz na postrzeganie przez studentów problemu zagrożeń w konsumpcji owoców i warzyw, większy niż płeć.

Article Details

Jak cytować
Jabłońska, L., Olewnicki, D., & Łazorczyk, M. (2017). Determinanty zakupu oraz postrzeganie czynników ryzyka i bezpieczeństwa zdrowotnego owoców i warzyw wśród studentów warszawskich uczelni. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 104(1), 95–109. https://doi.org/10.22630/RNR.2017.104.1.7
Bibliografia

Ashfield-Watt A. Pauline, 2006: Fruits and vegetables, 5+ a day: are we getting the message across? "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition", t. 15, z. 2, 245-252, http://search.proquest.com/openview, dostęp: 10.10.2010.

Baum Rafał 2008: Sustainable development of agriculture and its assessment criteria, "Journal of Agribusiness and Rural Development", t. 1, z.7, 5-15, www.jard.edu.pl, dostęp: 12.12.2013.

Bugaj Barbara, Aneta Kopeć, Estera Nowacka, Teresa Leszczyńska, 2013: Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych przez studentów niektórych krakowskich uczelni, [w] Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 96-109.

Całyniuk Beata, Elżbieta Grochowska-Niedworok, Agnieszka Białek, Natalia Czech, Anna Kukielczak, 2011: Piramida żywienia - wczoraj i dziś, "Problemy Higieny i Epidemiologii", t. 92, z.1, 20-24.

Code of hygienic practice for fresh fruits and vegetables, CAC/RCP 53- 2003. http://www.fao.org/ag/agn/cdfruits_en/others/docs/alinorm03a.pdf, dostęp: 15.05.2010.

Czaja Jakub, Marzena Rypina, Anna Lebiedzińska, 2009: Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród studentów trójmiejskich uczelni, "Roczniki Państwowego Zakładu Higieny", t. 60, z. 1, 35-38.

Czernyszewicz Eugenia, Joanna Pawlak, 2012: Uwarunkowania i kierunki zapewnienia bezpieczeństwa i jakości owoców i warzyw, "Zarządzanie i Finanse", t. 10, z. 3, cz. 3, 114-132.

Divisi Dulio, Sergio Di Tommaso, Sergio Salvemini, Marie Garramone, Roberto Crisci 2006: Diet and cancer, "Acta Biomed.", t. 77, 118-123, http://www.mattioli1885journals.com, dostęp: 10.01.2016.

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE z dnia 21 października 2009 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów, Dz.U. UE L 30, http://isap.sejm.gov.pl, dostęp: 5.06.2013.

Flaczyk Ewa, Agnieszka Charzyńska, Monika Przeor, Józef Korczak, 2013: Akceptacja produktów żywnościowych na podstawie informacji na opakowaniach w zależności od wieku, wiedzy żywieniowej i płci konsumentów, "Nauki Inżynierskie i Technologie", t. 4(11), 20-39.

Food safety and good practice certification, http://www.fao.org/docrep/010/ag130e/ag130e12.htm, dostęp: 10.06.2015.

Gawęcki Jan (red.), 2010: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa, 133-309, 354-359.

General Principles of Food Hygiene, CAC/RCP 1-1969, http://www.codexalimentarius.org/standards/list-of-standards/en, dostęp: 20.08,2016.

Gronowska-Senger Anna, 2015: Znaczenie poszczególnych grup produktów spożywczych i ich wpływ na zdrowie - ocena oraz rekomendacje, www.zywnoscdlazdrowia.pl/15/01.html, dostęp: 12.12.2015.

Jabłońska Lilianna, Dawid Olewnicki, 2014: Przygotowania sektora owoców i warzyw do wdrożenia integrowanej ochrony roślin, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 16(3), 92-98.

Kosik Maria, 2010: Metody i systemy zapewnienia jakości w produkcji podstawowej. GLOBALG.A.P. - dobrowolna konieczność [w] Jakość owoców - wymagania prawa i rynkowa konieczność, Eugenia Czernyszewicz (red.). UP w Lublinie, Lublin, 49-57.

Kowalczyk Marta, Tomasz Lesiów, 2008: Stan wiedzy studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu z zakresu systemów zarządzania jakością, "Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Technologia", t. 30, 82-94.

Kwasek Mariola, 2010: Tendencje w spożyciu żywności w krajach Unii Europejskiej, IERiGŻ-PIB 180, 13-17.

Malara Beata, Kalina Góra-Kupilas, Jadwiga Jośko, Piotr Malara, 2006: Comparison of dietary habits in students of different universities, "Polish Journal o Environmental Studies", t. 15, z. 2, 441-443.

Malik Agnieszka, Monika Pytka, Agnieszka Latoch, Zdzisław Targoński, Wioleta Giza, 2015: Wybrane związki bioaktywne w owocach południowych i otrzymanych z nich sokach, [w] Trendy w żywieniu człowieka, red. Małgorzata Karwowska, Waldemar Gustaw, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 187:201.

Myszkowska-Rysiak Joanna, Agnieszka Kraśniewska, Anna Harton, Danuta Gajewska, 2011: Porównanie wybranych zachowań żywieniowych studentek Akademii Wychowania Fizycznego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, "Problemy Higieny i Epidemiologii", t. 92, z. 4, 931-934.

Olędzki Remigiusz, 2012: Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz jego wpływ na zdrowie człowieka, "Nauki Inżynierskie i Technologie", t. 1, z. 4, 44-54.

Osaili Tareq M., Bayan A. Obeidat, Dima O. Abu Jamous, Hiba A. Bawadi, 2011: Food safety knowledge and practices amongcollege female students in north of Jordan, "Food Control", vol. 22, 269-276, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii, dostęp: 5.01.2015. (Crossref)

Prior Ronald, Guohua Cao, 2000: Antioxidant Phytochemicals in Fruit and Vegetable, "Hort Science", vol.35 (4), p. 588-592. http://hortsci.ashspublications.org/content/35/4/588.full.pdf+html [dostęp: 5.01.2015]. (Crossref)

Rui Hai Liu, 2003: Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals, "The American Journal of Clinical Nutrition", vol. 78 (suppl), 517-520, http://ajcn.nutition.org/content/78/3/517S.full.pdf+html, dostęp: 11.01.2015. (Crossref)

Seń Mariola, Agnieszka Zacharczuk, Agnieszka Lintowska, 2012: Zachowania żywieniowe studentów wybranych uczelni wrocławskich a wiedza na temat skutków zdrowotnych nieprawidłowego żywienia, "Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne", t. 2, z. 2, 113-123.

Sznajder Michał, Barbara Moskalik, Anna Wielicka, 2005: Wpływ wieku na zwyczaje konsumentów w zakresie spożycia owoców i warzyw, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 7(3), 173-178.

Śliż Daniel, Andrzej Folga, 2014: Dieta wegetariańska - nowa moda czy przepis na leczenie nadciśnienia tętniczego?, "Kardiologia w Praktyce", vol. 8/1, z. 27, 31-33, https://www.researchgate. net/profile/Daniel_liz/publication, dostęp: 10.08.2016.

Torba Teresa, 2013: Znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie, www.google.pl/?gws_rd=ssl# q=, dostęp: 5.01.2013.

Walentukiewicz Anna, Anna Łysak, Barbara Wilk, 2013a: Zachowania zdrowotne studentek pielęgniarstwa, "Problemy Pielęgniarstwa", t. 21, z. 4, 484-488.

Walentukiewicz Anna, Anna Łysak, Barbara Wilk, 2013b: Styl życia studentek kierunków medycznych. "Problemy Higieny i Epidemiologii", t. 94, z. 2, 247-252.

Wawrzyniak Agata, Monika Krotki, Beata Stoparczyk, 2011: Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, "Medycyna Rodzinna", t. 1, 19-23.

WHO. 2003: Diet, Nutrition and Prevention of Chronic Diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation, WHO Technical Report Series 916, WHO Geneva, www.who.int/dietphysicalactivity/publications/trs916/en, dostęp: 3.01.2017.

Wyka Joanna, Alicja Żechałko-Czajkowska, 2006: Wiedza żywieniowa, styl życia i spożycie grup produktów w grupie studentów I roku Akademii Rolniczej we Wrocławiu, "Roczniki Państwowego Zakładu Higieny", t. 57, z. 4, 381-388.

http://www.globalgap.org/uk_en, dostęp: 10.06.2015.

http://www.izz.waw.pl/attachments/article/555/06_PiramidaIZZ, dostęp: 3.02.2017.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
<< < 1 2