Uwarunkowania i kierunki zmian w spożyciu żywności w województwie lubuskim

Main Article Content

Piotr Kułyk
Mariola Michałowska


Słowa kluczowe : spożycie żywności, żywność, tendencje spożycia, konsument, zdrowie, prawidłowe żywienie, styl życia, dochody, wydatki, gospodarstwo domowe
Abstrakt
W artykule przedstawiono poziom i strukturę spożycia żywności w Polsce oraz w poszczególnych województwach, ze szczególnym uwzględnieniem województwa lubuskiego. Ponadto ukazano przyczyny zmian spożycia żywności. Głównym celem opracowania było dokonanie oceny tendencji w spożyciu żywności w województwie lubuskim na tle zmian wzorca wyżywienia w Polsce. Z przeprowadzonych wśród mieszkańców województwa lubuskiego badań wynika, że większość respondentów dokonywała zakupów żywności biorąc pod uwagę czynniki ekonomiczne. Natomiast wśród najczęściej spożywanych przez nich produktów znalazły się na pierwszym miejscu produkty piekarniczo-cukiernicze, na drugim produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. mięso i wędliny, mleko i jego przetwory zaś uplasowały się odpowiednio na trzecim i czwartym miejscu. Spożycie warzyw wskazywało dwóch na trzech badanych. Dla ankietowanych bezpieczeństwo żywności miało największe znaczenie przy kupowaniu żywności.

Article Details

Jak cytować
Kułyk, P., & Michałowska, M. (2017). Uwarunkowania i kierunki zmian w spożyciu żywności w województwie lubuskim. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 104(1), 83–94. https://doi.org/10.22630/RNR.2017.104.1.6
Bibliografia

Bank Danych Lokalnych, GUS, 2016: Warszawa, http://stat.gov.pl, dostęp: 10.09.2016.

Briffa John, 2000: Zdrowa żywność, Bellona, Warszawa.

CBOS, 2012: Polacy o swoim zdrowiu oraz prozdrowotnych zachowaniach i aktywnościach, Warszawa, 4, http://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2012/K_110_12.PDF, dostęp: 10.09.2016.

Czapski Janusz, 2004: Jakość żywności i jej uwarunkowania, [w] Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, red. Jan Gawęcki, Teresa Mossor-Pietraszewska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

GUS, 2015: Rocznik statystyczny rolnictwa, Warszawa.

GUS, 2016: Sytuacja gospodarstw domowych w 2015 roku w świetle wyników badania budżetu gospodarstw domowych w 2015 roku, Warszawa, 14-15.

Kotler Philip, 1999: Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola, Wydawnictwo FELBERG SJA, Warszawa.

Laskowski Wacław, Ewa Świstak, 2014, Zmiany we wzorcach spożycia żywności w Polsce, Wydawnictwo Laskowski, Warszawa.

Michałowska Mariola, Wiesław Danielak, 2015: The impact of globalization on consumer behaviour in Lubuskie province in the light of the research, "Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio H, Oeconomia", vol. 49, no. 3, 138. (Crossref)

Narodowy Program Zdrowia na lata 2007-2015, Załącznik do uchwały nr 90/2007 Rady Ministrów z dnia 15 maja 2007 r., http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_urm_ npz_90_15052007p.pdf, dostęp: 16.06.2016.

Solomon Michael R., 2006, Zachowania i zwyczaje konsumentów, Helion, Gliwice.

Sprawozdanie z wykonania założeń polityki pieniężnej na rok 2014. Załącznik do uchwały nr 3/2015 Rady Polityki Pieniężnej z dnia 5 maja 2015 r. (poz. 405), Monitor Polski, Dz.Urz. RP, poz. 405, Uchwała nr 3/2015 Rady Polityki Pieniężnej z dnia 5 maja 2015 r. w sprawie przyjęcia sprawozdania z wykonania założeń polityki pieniężnej na rok 2014, Warszawa, maj 2015 r.

Szumilak Jan, 1996: Style życia konsumentów, [w] Podstawy marketingu, red. Jerzy Altkorn, Instytut Marketingu, Kraków.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora