The influence of system of breeding on labor-consumption and the optimum scale of production of milk in agricultural farms

Main Article Content

Józef Żuk
Robert Orzechowski


Keywords : technology of production, scale of the cows breeding, labour input, labour consumption, optimum technological herd of cows
Abstract
The article analyzes the level of labor input to operate the dairy farm. The basis for the analysis were factual data obtained from 156 farms, using work study sheds in cowsheds with a different number of cows, a different technique and technology of production and efficiency of employees serving a diverse cows. Based on the analysis carried out taking into account the function of time, set the size specifications for the various activities and group activities operated in dairy cows. Analytical data used to determine the optimum technological and production for different technologies and production scale rearing in modern dairy cows. Contained in the tables aggregationed scales allow to develop the correct organizational and economic scale breeding of dairy cows in modern family farms in Poland.

Article Details

How to Cite
Żuk, J., & Orzechowski, R. (2009). The influence of system of breeding on labor-consumption and the optimum scale of production of milk in agricultural farms. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 96(4), 277–289. https://doi.org/10.22630/RNR.2009.96.4.90
References

Betriebsplanung Landwirtschaft 2001/2002. KTBL, 17 Auflage 2001, Darmstadt.

Obwieszczenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2009 r. w sprawie wykazu wymogów określonych w przepisach Unii Europejskiej z uwzględnieniem przepisów krajowych wdrażających te przepisy [M. P Nr 17, poz. 224].

Runowski H. 2009: Ekonomiczne aspekty ekologicznej produkcji mleka. Rocz. NaukRoln., seria G. Ekonomika Rolnictwa T. 96, z. 1. (Crossref)

Runowski H., Maniecki E 1997: Zmiany w technologiach chowu bydła mlecznego (na przykładzie krajów zachodnioeuropejskich). [W:] Postęp techniczny a organizacja gospodarstw rolniczych. Wydawnictwo SGGW. Warszawa.

Wojtaszek Z. 1960: Specjalizacja czy wielostronny rozwój gospodarstw. Wieś Współczesna., nr 12, s.10-17.

Wojtaszek Z., Manteuffel R., Józwiak W., Maniecki E 1970: Specjalizacja produkcji zwierzęcej ze szczególnym uwzględnieniem gospodarstw indywidualnych. Materiały XXXVII Zjazdu P.T.Z. w Szczecinie.

Wojtaszek Z. (autor wstępu i rozdz. trzeciego). 1980: Kierunki specjalizacji gospodarstw indywidualnych. Praca zbiorowa pod red. Z. Wojtaszka. PWRiL, Warszawa.

Ziętara W. 2002: Organizacyjne i ekonomiczne aspekty produkcji mleka w przedsiębiorstwach rolniczych. Przegl. Mlecz., s. 277-283.

Ziętara W. 2009: Tendencje zmian w produkcji mleka w Polsce. Rocz. NaukRoln., seria G, Ekonomika Rolnictwa, T. 96, z. I. (Crossref)

Żochowska H. 1980: Analiza nakładów pracy na dojenie krów w oborach alkierzowych. Praca magisterska. SGGW-A,. Warszawa.

Żochowska K. 1978: Ergonomiczna ocena stanowiska pracy w fermach krów mlecznych ze szczególnym uwzględnieniem różnych sposobów doju. Praca magisterska SGGW, Warszawa.

Żuk J. 1973: Wpływ organizacji pracy oraz funkcjonalnego rozwiązania i technicznego wyposażenia budynku inwentarskiego na nakłady i uciążliwość pracy w produkcji zwierzęcej. Praca doktorska. SGGW, Warszawa.

Żuk J. 1976a: Ergonomiczna ocena budynków inwentarskich. RNR, seria D, T. 159.Warszawa.

Żuk J. 1976b: Technologia produkcji zwierzęcej w gospodarstwach indywidualnych. PWRiL, Warszawa.

Żuk J. 1986: Zadania z organizacji pracy w gospodarstwie rolniczym. PWRiL, Warszawa.

Żuk J. 2006: Perspektywy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej w Polsce po przystąpieniu do UE. Problemy rolnictwa światowego. Tom XV, s.104.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.