CHANGES IN THE CONSUMPTION OF FRUITS AND THEIR CONSERVES IN POLAND IN THE YEARS 1998-2012

Main Article Content

Karolina Jąder


Keywords : consumption, fruits, processed fruits, households
Abstract
The aim of the study was to present the changes in consumption of fruits, processed fruit and fruit and vegetable juices in Poland in the years 1998-2012. The diversity of fruit consumption in various types of households (distin­guished by the socio-economic group they belong to) was presented. With the use of linear regression, a trend was identified concerning the consumption of fresh fruit including (separately apples, berries, exotic fruit and other fruits), processed fruit and fruit juices and fruit and vegetable juices. The structure of consumption of fruit, processed fruit and juices and fresh fruit was shown. A decrease in the consumption of fresh fruit (mainly apples) and an increase in the consumption of processed fruit and juices were observed.

Article Details

How to Cite
Jąder, K. (2014). CHANGES IN THE CONSUMPTION OF FRUITS AND THEIR CONSERVES IN POLAND IN THE YEARS 1998-2012. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 101(3), 98–106. https://doi.org/10.22630/RNR.2014.101.3.36
References

Adamczyk Grażyna, 2002: Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych, "Roczniki AR Poznań. Ekonomia", CCCXLIII, 31-41.

Adamczyk Grażyna, 2010: Popularność żywności wygodnej, "Journal of Agribusiness and Rural Development", 4(18), 5-13.

Budżety gospodarstw domowych z lat 1998-2012. 1999-2013: GUS, Warszawa.

Bułhak-Jachymczyk Barbara, Nowicka Grażyna, Panczenko-Kresowska Bogumiła, 2008: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

EUFIC 2012: Konsumpcja owoców i warzyw w Europie - czy Europejczycy spożywają ich wystarczająco dużo?, http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/, data pobrania: 02.04.2014.

Gawęcki Jan, 2012: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Grzelak Aleksander, Gałązka Marek, 2013: Tendencje konsumpcji żywności w Polsce na tle uwarunkowań globalnych, "Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy", nr 6, 223-241.

KUPS. 2013: Prezes KUPS: Teraz w sokach może być już tylko lepiej, http://www.kups.org.pl/index/?id=08c5433a60135c32e34f46a71175850c, data pobrania: 22.07.2014.

Piekut Marlena, 2006: Spożycie żywności w gospodarstwach domowych, Wiadomości statystyczne, 11/2006, 32-45.

Rynek owoców i warzyw. stan i perspektywy. 1999-2013: IERiGŻ-PIB w Warszawie, nr 16-43.

Strojewska Irena, 2010: Spożycie owoców w Polsce w latach 2000-2009, "Hasło Ogrodnicze", nr 10, 40-41.

Strojewska Irena, 2013: Spożycie soków pitnych i nektarów w Polsce i w krajach UE-27, "Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny", nr 5-6, 34.

Witczak Anna, 2006: Spożycie mięsa w Polsce wg różnych typów gospodarstw domowych, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 8(3), 163-166.

http://www.polskiesadownictwo.pl/index.php/wiadomosci/62-wiadomosci/983-rosnie-spozycie-jablek-w-polsce, data pobrania: 22.07.2014.

http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/ekspert-spada-konsumpcja-jablek-w-polsce,50472.html, data pobrania: 22.07.2014.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.