Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną

Main Article Content

Piotr Brzozowski
Krzysztof Zmarlicki


Słowa kluczowe : jabłka, produkcja ekologiczna, nakłady pracy
Abstrakt
Celem badań jest poznanie poziomu nakładów oraz kosztów pracy ludzi w produkcji konwencjonalnej i ekologicznej jabłek. Badania prowadzono w dwudziestu gospo­darstwach w centralnej Polsce w latach 2009-2013 – dwunastu z produkcją konwencjonalną i ośmiu z produkcją ekologiczną. Średnie plony jabłek w tym okresie wynosiły 25,9 t/ha w produkcji konwencjonalnej oraz 12,9 t/ha w produkcji ekologicznej. Nakłady pracy ludzkiej w sadzie z produkcją ekologiczną były o 12% wyższe niż w produkcji konwencjonalnej. W produkcji konwencjonalnej techniczna wydajność pracy wynosiła średnio 87 kg jabłek na 1 rbh, a w produkcji ekologicznej 39 kg na 1 rbh. Struktura nakładów pracy w dwóch badanych systemach produkcji była odmienna. W produkcji konwencjonalnej ponad 70% nakładów pracy pochłaniał zbiór jabłek. W produkcji ekologicznej na zbiór przypadało około 35% rbh zużytych na czynności w sadzie, a na pracochłonne zwalczanie chwastów – ponad 30%. Koszty pracy ludzi w sadzie, zarówno w odniesieniu do 1 ha, jak i 1 kg wyprodukowanych owoców, były wyższe w przypadku produkcji ekologicznej. Postęp nowych technologii i maszyn usprawniający walkę z chwastami powinien przynieść ograniczenie nakładów pracy w produkcji ekologicznej.

Article Details

Jak cytować
Brzozowski, P., & Zmarlicki, K. (2014). Pracochłonność i koszty pracy w produkcji jabłek w gospodarstwach z produkcją ekologiczną i konwencjonalną. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 101(3), 36–42. https://doi.org/10.22630/RNR.2014.101.3.30
Bibliografia

Ascard Johan, Håkansson Bengt, Hansson Andreas, Stridh Henrik, Söderlind Marcus, 2010: Cost price calculation for organically and conventionally grown apples in Sweden, SLU Alnarp, http://www.ecofruit.net/2010/46_RP_J_Ascard_B_Hakansson_A_Hansson_et_al_S304bis312.pdf.

Brzozowski Piotr, Zmarlicki Krzysztof, 2012: Economics of the 2009-2012 organic apple, strawberry and sour cherry production in Poland, "Journal of Fruit and Ornamental Plant Research", vol. 20(2), 5-12. (Crossref)

Do Amarante Vidal, CassandroTalamini, Steffens Cristiano André, Mafra Álvaro Luiz, Albuquerque Jackson Adriano, 2008: Yield and fruit quality of apple from conventional and organic production systems, "Pesquisa Agropecuária Brasileira", vol. 43, no. 3, Brasília, Mar. 2008, 333-340. (Crossref)

Firth Chris, 2005: Economics of Organic Top Fruit Production (OF0305), The Initiative on Organic Research (IOR), Henry Doubleday Research Association (HDRA), http://www2.defra.gov.uk/research/project_data/More.asp?I=OF0305&SCOPE=0&M=PSA&V=EP%3A200.

Geddes Pippa, Kohl Raimond, 2009: Shropshire sheep control weeds in orchards, "Pesticides News", no. 86 12/2009, 3-4.

Gianessi Leonardo, 2006: Comparing organic and conventional apple Systems, correcting a WSU study. CropLife Foundation, Crop Protection Research Institute, http://croplifefoundation.files.wordpress.com/2012/05/wsu-organic-apple-critique.pdf.

Gianessi Leonardo, Williams Ashey, 2011: European organic apple production demonstrates the value of pesticides. "International Pesticide Benefits Case Study", no.44, CropLife Foundation, Crop Protection Research Institute, http://croplifefoundation.files.wordpress.com/2012/07/44-apples-eu.pdf.

Gilbert Natasha, 2012: Organic farming is rarely enough, "Nature"/news doi:10.1038/nature.2012.10519. (Crossref)

Hansen Melissa, 2013: Nothing easy about organic weed control, "Good Fruit Grower", 05/2013, 8-9.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012, 2013: IJHARS, GUS, Warszawa.

Reganold P. John, Glover D. Jerry, Andrews K. Preston, Hinman R. Herbert, 2001: Sustainability of three apple production systems, "Nature", vol. 410, 926-930. (Crossref)

Seufert Verena, Ramankutt Navin, Foley A. Jonathan, 2012: Comparing the yields of organic and conventional agriculture, "Nature", vol. 485, 229-232. (Crossref)

Stefanelli Dario, Zoppolo J. Roberto, Perry L. Ron., Weibel Franco, 2009: Organic Orchard Floor management Systems for Apple Effect on Rootstock Performance in the Midwestern United States, "HortScience", no. 44, 263-267. (Crossref)

Stockert Thilo, 2006: Kalkulation in ökologischen Apfelanbau. http://www.landwirtschaft-mlr. baden-wuerttemberg.de/servlet/PB/menu/1164261/index.html.

Weibel Franco, Häseli Andreas, Schmid Otto, Willer Helga, 2004: Present Status of organic fruit growing in Europe, ISHS "Acta Horticulturae", 638, XXVI International Horticultural Congress, Sustainability of Horticultural Systems in the 21st Century, Leuven, Belgium, 375-385. (Crossref)

Zimmer Jürgen, 2014: Mechanische Pflege der Baumstreifen, "Poma - Magazin für den erfolgreichen Obstbau-Profi", 1, 10-11.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.