Bariery wprowadzania innowacji w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego w Polsce w latach 2002-2010

Main Article Content

Melania Nieć


Słowa kluczowe : bariery, innowacyjność, przedsiębiorstwa, sektor przetwórstwa spożywczego
Abstrakt
Przedstawiono czynniki utrudniające działalność innowacyjną w przedsiębiorstwach branży spożywczej. Przy wykorzystaniu metod statystycznych zbadano, czy istnieje zależność między wielkością przedsiębiorstwa a stopniem wpływu czynników utrudniających działalność innowacyjną oraz wskazano najistotniejsze bariery w grupach przedsiębiorstw według wielkości. Do badania wykorzystano zarówno dane powszechnie dostępne z GUS, jak i niepublikowane dane pochodzące z trzech okresów badawczych: 2002-2004, 2004-2006 i 2008-2010. Badania wykazały m.in., że działalność innowacyjna przedsiębiorstw spożywczych jest hamowana głównie przez czynniki ekonomiczne, a znaczenie tych czynników maleje wraz ze wzrostem rozmiaru przedsiębiorstwa.

Article Details

Jak cytować
Nieć, M. (2011). Bariery wprowadzania innowacji w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego w Polsce w latach 2002-2010. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 98(4), 23–35. https://doi.org/10.22630/RNR.2011.98.4.44
Bibliografia

Kośmider T., 2010: Wzrost innowacyjności polskich przedsiębiorstw (możliwości, bariery), [w:] Innowacyjność 2010, (red.) Paulina Zadura-Lichota, Wyd. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa, s. 101.

Lipiec-Zajchowska M., 2003, Wspomaganie procesów decyzyjnych, t. I. Statystyka, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2003, s. 72-73.

Nieć M., Klembowska D., 2011, Innowacyjność przedsiębiorstw branży spożywczej na tle ogólnych tendencji w latach 2002-2010, "Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie", nr 90, s. 89.

Podręcznik Oslo, Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Warszawa 2008, s. 115-118.

Strużycki M., Bojewska B., 2011: Rola państwa i rządu w kształtowaniu innowacyjnej gospodarki [w:] Innowacje w rozwijaniu konkurencyjności firm. Znaczenie, wsparcie, przykłady zastosowań, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, s. 22-23.

Włodarczyk J., 2007: Działalność innowacyjna i jej ograniczenia w polskiej gospodarce, [w:] Innowacje w rozwoju gospodarki i przedsiębiorstw: siły motoryczne i bariery, (red.) E. Okoń-Horodyńska i A. Zachorowska-Mazurkiewicz, Instytut Wiedzy i Innowacji, s. 99-116.

Wicki, L. (2007). Wpływ postępu biologicznego na plonowanie i ekonomikę produkcji zbóż ozimych. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika Rolnictwa, 94(1), 74–85. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.