FACTORS HAMPERING INNOVATIVE ACTIVITIES IN THE FOOD SECTOR FROM 2002 TO 2010

Main Article Content

Melania Nieć


Keywords : hindrances, innovativeness, enterprises, food sector
Abstract
The aim of this article is to present the results of research concerning Polish enterprises in the food sector with particular focus on innovativeness. Attention is paid particularly to factors hampering innovation in the food product and beverages sector as well as indicated key barriers in the groups of enterprises according to their size. In the research data widely available from CSO as well as unpublished data from the three periods of research: 2002-2004, 2004-2006 and 2008-2010 were used. The research has shown that performance of innovative enterprises is limited mainly due to economic factors and the importance of these factors decreases with the increase of the size of the company.

Article Details

How to Cite
Nieć, M. (2011). FACTORS HAMPERING INNOVATIVE ACTIVITIES IN THE FOOD SECTOR FROM 2002 TO 2010. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 98(4), 23–35. https://doi.org/10.22630/RNR.2011.98.4.44
References

Kośmider T., 2010: Wzrost innowacyjności polskich przedsiębiorstw (możliwości, bariery), [w:] Innowacyjność 2010, (red.) Paulina Zadura-Lichota, Wyd. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa, s. 101.

Lipiec-Zajchowska M., 2003, Wspomaganie procesów decyzyjnych, t. I. Statystyka, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2003, s. 72-73.

Nieć M., Klembowska D., 2011, Innowacyjność przedsiębiorstw branży spożywczej na tle ogólnych tendencji w latach 2002-2010, "Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie", nr 90, s. 89.

Podręcznik Oslo, Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Warszawa 2008, s. 115-118.

Strużycki M., Bojewska B., 2011: Rola państwa i rządu w kształtowaniu innowacyjnej gospodarki [w:] Innowacje w rozwijaniu konkurencyjności firm. Znaczenie, wsparcie, przykłady zastosowań, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, s. 22-23.

Włodarczyk J., 2007: Działalność innowacyjna i jej ograniczenia w polskiej gospodarce, [w:] Innowacje w rozwoju gospodarki i przedsiębiorstw: siły motoryczne i bariery, (red.) E. Okoń-Horodyńska i A. Zachorowska-Mazurkiewicz, Instytut Wiedzy i Innowacji, s. 99-116.

Wicki, L. (2007). Wpływ postępu biologicznego na plonowanie i ekonomikę produkcji zbóż ozimych. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika Rolnictwa, 94(1), 74–85. (Crossref)

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.