Reżim technologiczny w produkcji żywca wieprzowego

Main Article Content

Elżbieta Szymańska


Słowa kluczowe : reżim technologiczny, produkcja żywca wieprzowego, warunki utrzymania zwierząt
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczące reżimu technologicznego w produkcji żywca wieprzowego. Analizą objęto 50 gospodarstw trzodowych o zamkniętym systemie chowu. Z badań wynika, że w części gospodarstw w Polsce, specjalizujących się w chowie trzody chlewnej, nie są spełniane wszystkie wymogi w zakresie technologii produkcji i dobrostanu zwierząt. Więcej uwagi rolnicy przywiązują do prawidłowego żywienia zwierząt niż do warunków ich utrzymania. Najwięcej informacji na temat technologii produkcji dostarczają rolnikom pracownicy ośrodków doradztwa rolniczego.

Article Details

Jak cytować
Szymańska, E. (2009). Reżim technologiczny w produkcji żywca wieprzowego. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 96(3), 329–339. https://doi.org/10.22630/RNR.2009.96.3.61
Bibliografia

Borowicz Т. 2007: Woda i jej rola w żywieniu świń. Wiadomości Rolnicze Polska, nr 5(33), s. 14.

Czajkowski Z. 1971: Zoohigiena ogólna. PWRiL, Warszawa.

Dobrzański Z., Kołacz R. 1996: Przewodnik do ćwiczeń z zoohigieny. Wydawnictwo AR, Wrocław.

Eckert R. 2005: Oddzielny tucz loszek i wieprzków. Trzoda Chlewna, nr 11, s. 21-23.

Hutnik E., Mulica E. 200б: Wpływ zastosowanych urządzeń na gabaryty budynków dla trzody chlewnej w sektorze reprodukcyjnym. Inżynieria Rolnicza, nr 3, s. 13-20.

Klepacki B. 1990: Organizacyjne i ekonomiczne uwarunkowania postępu technologicznego w gospodarstwach indywidualnych (na przykładzie produkcji roślinnej). Rozprawy Naukowe i Monografie. SGGW-AR, Warszawa.

Klepacki B. i in. 1998: Przestrzenne zróżnicowanie technologii produkcji roślinnej i jego skutki. Praca zbiorowa. Fundacja "Rozwój SGGW", Warszawa.

Kulisiewicz J., Blicharski Т. 1997: Trzoda chlewna. [W:] Krzyżewski J. i Reklewski Z. (red.) Chów i hodowla zwierząt gospodarskich. Wyd. "Fundacja Rozwój SGGW", Warszawa, s. 143-204.

Olszewska H., Kluczek J.P., Dębicka M. 1985: Elektrolity w surowicy i pełnej krwi karmiących macior w warunkach zróżnicowanego mikroklimatu. Bydgoskie Tow. Nauk. Prace Wydz. Nauk Przyrodniczych, seria B, nr 32, Bydgoszcz, s. 135-144.

Rokicki E., Masłowska J. 1985: Zoohigiena. PWRiL, Warszawa.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 września 2003 roku (Dz. U. z 2003 r., nr 167, poz. 1629).

Traczykowski A. 2008: Mikroklimat w chlewni. Farmer, nr 11. http://www.farmer.pl/srodki-pro-dukcji/budynki-inwestycje/mikroklimatwchlewni, e87d3c4d7ae63949fcc4.html?sbno=2

Urynek M. 1998: Rola profilaktyki i higieny w poprawie efektywności produkcji świń. Wieś Jutra, nr 1(1), s. 34-38.

Walczak J., Urbańczyk J., Szewczyk A. 2004: Chów trzody chlewnej metodami ekologicznymi. Wyd. Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego - Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich w Radomiu, Radom.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.