Parametryczne i nieparametryczne metody badania efektywności skali spółdzielni mleczarskich

Main Article Content

Joanna Baran


Słowa kluczowe : efektywność skali, spółdzielnie mleczarskie, metoda DEA, funkcja produkcji
Abstrakt
W artykule przedstawiono analizę efektywności skali polskich spółdzielni mleczarskich w latach 2004-2006 z wykorzystaniem funkcji produkcji oraz metody Data Envelopment Analysis (DEA). Przeprowadzone badania na próbie 170 obiektów z zastosowaniem funkcji Cobba-Douglasa wskazały na występowanie rosnących korzyści skali w całym sektorze mleczarskim. Zastosowanie metody DEA potwierdziło, że większość badanych spółdzielni charakteryzowała się rosnącymi korzyściami skali produkcji.

Article Details

Jak cytować
Baran, J. (2009). Parametryczne i nieparametryczne metody badania efektywności skali spółdzielni mleczarskich. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 96(3), 97–106. https://doi.org/10.22630/RNR.2009.96.3.37
Bibliografia

Borkowski В., Dudek H., Szczęsny W. 2003: Ekonometria. Wybrane zagadnienia. PWN, Warszawa, s. 158.

Coelli TJ., Prasada Rao D.S., O'Donnell C.J., Battese G. E. 1998: An introduction to efficiency and productivity analysis. New York, s. 172-175. (Crossref)

Cooper W., Seiford L.M., Tone K. 2007: Data Envelopment Analysis. A comprehensive text with models, applications, references and DEA-Solver Software. Second Edition. Springer, United States, s. 23. (Crossref)

Guba W., 2000: Competitiveness of Polish Milk Processsing Industry During the Integration to the European Union - Analysis of Dynamic Comparative Advantages (Doctoral Dissertation). Faculty of Agricultural Sciences, Georg-August-University, Goettingen, s. 11-12.

Keat P.G., Young P.K.Y. 2003: Managerial economics. Prentice Hall, Upper SaddleRiver, s. 291, 293.

Kowalski Z. 1992: Kategorie efektywności produkcji (w świetle teorii funkcji produkcji). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 4, s. 18-23.

Mercik J., Szmigiel C. 2007: Ekonometria. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław, s. 221, 216.

Pijanowski E., Gaweł J. 1986: Zarys chemii i technologii mleczarstwa. PWRiL, Warszawa, tom III, s. 155.

Pietrzak M. 2007: Korzyści skali w przemyśle mleczarskim w Polsce (na przykładzie sektora spółdzielczego). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej nr 1, s. 110.

Rogowski G. 1998: Metody analizy i oceny banku na potrzeby zarządzania strategicznego. Wydawnictwo WSB, Poznań, s. 133-134.

Thiele H.D. 2005: Future Structural Changes in the European Dairy Industry - Determinants and Forecasts. [W:] Poszerzony rynek mleczarski Unii Europejskiej 25: Dotychczasowe doświadczenia i perspektywy (materiały z konferencji "Międzynarodowe Management Forum Mleko 2005". Ciechocinek 20-22 kwietnia, s. 9-12.

Weindlmeier H. 2001: Structural change and internationalisation in the German dairy industry. [W:] Structural Change in the Dairy Sector. Bulletin of the International Dairy Federation, No 360, s. 23.

Zhu J. 2003: Quantitative models for performance evaluation and benchmarking. Data Envelopment Analysis with Spreadsheets and DEA Excel Solver, s. 63. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.