Strategie działania a bariery rozwoju i innowacyjności małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego

Main Article Content

Maria Jeznach
Jerzy Gębski
Krystyna Gutkowska
Małgorzata Kosicka-Gębska
Agnieszka Tul-Krzyszczuk


Słowa kluczowe : strategie, bariery, rozwój, innowacyjność, małe i średnie przedsiębiorstwa, przetwórstwo mięsne i mleczarskie
Abstrakt
Głównym celem pracy jest określenie strategii oraz barier rozwoju i działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw reprezentujących branżę mięsną i mleczarską. Za najbardziej istotne strategie ich rozwoju w latach 2010-2012 uznano działania dotyczące redukcji wewnętrznych kosztów (silniej akcentowana przez małe podmioty w branży mle­czarskiej), kosztów materiałów, komponentów lub usług (z przewagą średnich podmiotów i branży drobiarskiej), wzrostu elastyczności działania i reakcji przedsiębiorstwa na potrzeby zmieniającego się rynku (szczególnie w podmiotach średniej wielkości i z branży drobiarskiej) oraz udoskonalanie marketingu wyrobów i usług (akcentowana przez podmioty średnie i branżę mleczarską). Natomiast czynnikami najbardziej utrudniającymi rozwój oraz działalność inno­wacyjną w tym okresie była silna presja cenowa ze strony konkurencji, a także brak popytu na oferowane produkty, silna konkurencja dotycząca jakości produktu, opinii o nim lub marki oraz wysokie koszty dostępu do nowych rynków (szczególnie dotkliwie odczuwane przez małe podmioty i w branży mleczarskiej).

Article Details

Jak cytować
Jeznach, M., Gębski, J., Gutkowska, K., Kosicka-Gębska, M., & Tul-Krzyszczuk, A. (2016). Strategie działania a bariery rozwoju i innowacyjności małych i średnich przedsiębiorstw przemysłu mięsnego i mleczarskiego. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(4), 58–68. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.4.37
Bibliografia

Cash James I., Earl Michael J., Morison Robert, 2008: Teaming Up to Crack Innovation and Enterprise Integration. "Harvard Business Review", November, 2-10.

Drucker Peter F., 2004: Innowacja i przedsiębiorczość. Wydawnictwo Studio EMKA, Warszawa.

Duda Joanna, 2013: Rola i znaczenie innowacji w budowaniu pozycji konkurencyjnej polskich MŚP. "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia", nr 64/1, 555-568.

GUS, 2013: Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2010-2012. Informacje i Opracowania Statystyczne, Warszawa.

GUS, 2014: Zmiany strukturalne grup podmiotów gospodarki narodowej w rejestrze Regon. Warszawa.

Dzikowska Marlena, Marian Gorynia, 2012: Teoretyczne aspekty konkurencyjności przedsiębiorstwa - w kierunku koncepcji eklektycznej? "Gospodarka Narodowa", 4 (248), Rok LXXX/XXI, 1-30. (Crossref)

Gorynia Marian (red.), 2002: Luka konkurencyjna na poziomie przedsiębiorstwa a przystąpienie Polski do Unii Europejskie. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań.

Gorynia Marian, Ewa Łaźniewska, 2010: Kompendium wiedzy o konkurencyjności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Jabłońska Danuta, 2011: Bariery rozwoju innowacyjności w Polsce. BDKM Grupa Doradcza, Warszawa.

Janasz Władysław, Katarzyna Kozioł, 2007: Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw. PWE, Warszawa.

Keskin Halit 2006: Market Orientation, Learning Orientation, and Innovation Capabilities in SMEs. "European Journal of Innovation Management", 9 (4), 396-417. (Crossref)

Lachiewicz Stefan, Marek Matejun, 2012: Specyfika zarządzania małymi i średnimi przedsiębiorstwami, [w] Zarządzanie małą i średnią firmą w teorii i w ćwiczeniach, red. Marek Matejun, Difin, Warszawa, 13-45.

Mądra Joanna, 2013: Bariery innowacyjności przedsiębiorstw z sektora MŚP, [w] Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji, red. Ryszard Knosala, Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją, 199-208.

Nieć Melania, 2011: Bariery wprowadzania innowacji w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego w Polsce w latach 2002-2010. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 98(4), 23-35. (Crossref)

Nieć Melania, 2015: Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w Polsce na tle krajów Europy, [w] Innowacyjna przedsiębiorczość w Polsce. Odkryty i ukryty potencjał polskiej innowacyjności, red. Paulina Zadura-Lichota, PARP, 11-45.

Nowak Mirosława Marzena, 2015: General expenditures for industrial innovation in the Łódź province in the light of expenditures for innovations in Poland's food industry. "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 17(5), 186-191.

OECD, EUROSTAT, 2005: Oslo Manual, Guidelines for collecting and interpreting innovation data, third edition.

PARP, 2015a: Raport o stanie sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w latach 2013-2014. Warszawa.

PARP, 2015b: Innowacyjna przedsiębiorczość w Polsce. Odkryty i ukryty potencjał polskiej innowacyjności. Warszawa.

Puchała-Krzywina Ewa, 2011: Czynniki ograniczające aktywność innowacyjną przedsiębiorstw w latach 2007-2009, [w] Raport o innowacyjności gospodarki Polski w 2010 r., red. Tadeusz Baczko, INE PAN, Warszawa, 163-171.

Siekierski Jan, 2011: Innovativeness in food industry in the European Union and Poland. The Małopolska School of Economics in Tarnów Research Papers Collection.

Szopik Katarzyna, 2007: Innowacyjność przedsiębiorstw w aspekcie wzrostu konkurencyjności gospodarki. "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług", nr 8/2007, 295-300.

Szopik-Depczyńska Katarzyna, Radosław Depczyński, 2012: Aktywność innowacyjna sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) w aspekcie konkurencyjności przedsiębiorstw. "Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania", nr 25, 373-392.

Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Jerzy Gębski, Maria Jeznach, Małgorzata Kosicka-Gębska, Krystyna Gutkowska, 2016a: Wybrane determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego, [w] Nowe trendy w zarządzaniu - wybrane uwarunkowania innowacyjności i konkurencyjności. "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", Wydawnictwo Społecznej Akademii Nauk, Warszawa, t. 17, z. 7, cz. 3, 11-24.

Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Jerzy Gębski, Maria Jeznach, Małgorzata Kosicka-Gębska, Krystyna Gutkowska, 2016b: Wybrane wewnętrzne uwarunkowania działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego. "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", t. 17, z. 7, 69-83.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.