BARRIERS OF INNOVATION ACTIVITIES OF SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES OF MEAT AND DAIRY INDUSTRY AND THEIR COMPETITIVENESS

Main Article Content

Maria Jeznach
Jerzy Gębski
Krystyna Gutkowska
Małgorzata Kosicka-Gębska
Agnieszka Tul-Krzyszczuk


Keywords : strategies, barriers, development, innovation, small and medium-sized enterprises, meat and dairy processing
Abstract
The main aim of this work is to analyze the strategies and barriers to the development and innova­tive activities of small and medium-sized enterprises of meat and dairy industries. The most important strategies for their development in 2010-2012 were actions on reducing internal costs (especially small entities, dairy industry) and the cost of materials, components or services (mostly medium-sized entities, poultry industry), increasing operational flexibility and a company’s response to the needs of the changing market (especially medium-sized companies, poultry industry) and improving the marketing of products and services (emphasised by medium-sized companies and dairy industry). The barriers to development and innovation included strong price pressure from competitors, the lack of demand for products, strong competition in terms of the quality of the product, the opinion about the product or the brand and high costs of access to new markets (challenging especially for small entities and dairy industry).

Article Details

How to Cite
Jeznach, M., Gębski, J., Gutkowska, K., Kosicka-Gębska, M., & Tul-Krzyszczuk, A. (2016). BARRIERS OF INNOVATION ACTIVITIES OF SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES OF MEAT AND DAIRY INDUSTRY AND THEIR COMPETITIVENESS. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 103(4), 58–68. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.4.37
References

Cash James I., Earl Michael J., Morison Robert, 2008: Teaming Up to Crack Innovation and Enterprise Integration. "Harvard Business Review", November, 2-10.

Drucker Peter F., 2004: Innowacja i przedsiębiorczość. Wydawnictwo Studio EMKA, Warszawa.

Duda Joanna, 2013: Rola i znaczenie innowacji w budowaniu pozycji konkurencyjnej polskich MŚP. "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia", nr 64/1, 555-568.

GUS, 2013: Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2010-2012. Informacje i Opracowania Statystyczne, Warszawa.

GUS, 2014: Zmiany strukturalne grup podmiotów gospodarki narodowej w rejestrze Regon. Warszawa.

Dzikowska Marlena, Marian Gorynia, 2012: Teoretyczne aspekty konkurencyjności przedsiębiorstwa - w kierunku koncepcji eklektycznej? "Gospodarka Narodowa", 4 (248), Rok LXXX/XXI, 1-30. (Crossref)

Gorynia Marian (red.), 2002: Luka konkurencyjna na poziomie przedsiębiorstwa a przystąpienie Polski do Unii Europejskie. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań.

Gorynia Marian, Ewa Łaźniewska, 2010: Kompendium wiedzy o konkurencyjności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Jabłońska Danuta, 2011: Bariery rozwoju innowacyjności w Polsce. BDKM Grupa Doradcza, Warszawa.

Janasz Władysław, Katarzyna Kozioł, 2007: Determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw. PWE, Warszawa.

Keskin Halit 2006: Market Orientation, Learning Orientation, and Innovation Capabilities in SMEs. "European Journal of Innovation Management", 9 (4), 396-417. (Crossref)

Lachiewicz Stefan, Marek Matejun, 2012: Specyfika zarządzania małymi i średnimi przedsiębiorstwami, [w] Zarządzanie małą i średnią firmą w teorii i w ćwiczeniach, red. Marek Matejun, Difin, Warszawa, 13-45.

Mądra Joanna, 2013: Bariery innowacyjności przedsiębiorstw z sektora MŚP, [w] Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji, red. Ryszard Knosala, Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją, 199-208.

Nieć Melania, 2011: Bariery wprowadzania innowacji w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego w Polsce w latach 2002-2010. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 98(4), 23-35. (Crossref)

Nieć Melania, 2015: Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w Polsce na tle krajów Europy, [w] Innowacyjna przedsiębiorczość w Polsce. Odkryty i ukryty potencjał polskiej innowacyjności, red. Paulina Zadura-Lichota, PARP, 11-45.

Nowak Mirosława Marzena, 2015: General expenditures for industrial innovation in the Łódź province in the light of expenditures for innovations in Poland's food industry. "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 17(5), 186-191.

OECD, EUROSTAT, 2005: Oslo Manual, Guidelines for collecting and interpreting innovation data, third edition.

PARP, 2015a: Raport o stanie sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w latach 2013-2014. Warszawa.

PARP, 2015b: Innowacyjna przedsiębiorczość w Polsce. Odkryty i ukryty potencjał polskiej innowacyjności. Warszawa.

Puchała-Krzywina Ewa, 2011: Czynniki ograniczające aktywność innowacyjną przedsiębiorstw w latach 2007-2009, [w] Raport o innowacyjności gospodarki Polski w 2010 r., red. Tadeusz Baczko, INE PAN, Warszawa, 163-171.

Siekierski Jan, 2011: Innovativeness in food industry in the European Union and Poland. The Małopolska School of Economics in Tarnów Research Papers Collection.

Szopik Katarzyna, 2007: Innowacyjność przedsiębiorstw w aspekcie wzrostu konkurencyjności gospodarki. "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług", nr 8/2007, 295-300.

Szopik-Depczyńska Katarzyna, Radosław Depczyński, 2012: Aktywność innowacyjna sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) w aspekcie konkurencyjności przedsiębiorstw. "Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania", nr 25, 373-392.

Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Jerzy Gębski, Maria Jeznach, Małgorzata Kosicka-Gębska, Krystyna Gutkowska, 2016a: Wybrane determinanty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego, [w] Nowe trendy w zarządzaniu - wybrane uwarunkowania innowacyjności i konkurencyjności. "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", Wydawnictwo Społecznej Akademii Nauk, Warszawa, t. 17, z. 7, cz. 3, 11-24.

Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Jerzy Gębski, Maria Jeznach, Małgorzata Kosicka-Gębska, Krystyna Gutkowska, 2016b: Wybrane wewnętrzne uwarunkowania działalności innowacyjnej małych i średnich przedsiębiorstw przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego. "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", t. 17, z. 7, 69-83.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.