Zastosowanie funkcji produkcji Cobba-Douglasa do analizy zmian nakładów w produkcji żywca brojlerów

Main Article Content

Katarzyna Utnik-Banaś


Słowa kluczowe : funkcja produkcji Cobba-Douglasa, nakłady, produkt, technologia produkcji, kurczęta brojlery
Abstrakt
produkcji żywca brojlerów w Polsce. Materiał badawczy stanowiły dane dotyczące poniesionych nakładów oraz uzyskanej wielkości produkcji w latach 1994-2013 w trzech fermach brojlerów położonych w województwach opolskim i śląskim. Do określenia relacji nakłady-produkt zastosowano funkcję produkcji Cobba-Douglasa. Decydujący wpływ na wielkość produkcji miały nakłady kapitału obrotowego. Produktywność kapitału obrotowego w latach 1994-2013 wzrosła o ponad 30%, co oznacza w dłuższym okresie obniżenie kosztów produkcji. Było ono głównie efektem zachodzącego ogólnego postępu rolniczego. W latach 1994-2003 nastąpił znaczny wzrost nakładów kapitału trwałego związany ze zmianą technologii produkcji i modernizacją ferm. Zachodzące zmiany wpłynęły na ograniczenie nakładów pracy żywej, której produktywność w analizowanym okresie wzrosła dwukrotnie.

Article Details

Jak cytować
Utnik-Banaś, K. (2016). Zastosowanie funkcji produkcji Cobba-Douglasa do analizy zmian nakładów w produkcji żywca brojlerów. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(3), 117–126. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.3.31
Bibliografia

Alvarez Antonio, Carlos F. Arias, 2004: Technical efficiency and farm size: a conditional analysis. "Agricultural Economics", 30, 241-250. (Crossref)

Banaś Katarzyna, 2004: Organizacja pracy i pracochłonność w fermach kurcząt brojlerów, Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 91(1), 99-105.

Bezat Agnieszka, Włodzimierz Rembisz, 2011: Zastosowanie funkcji typu Cobba-Douglasa w ocenie relacji czynnik - produkt w produkcji rolniczej, "Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy", nr 557, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Bezat-Jarzębowska Agnieszka, Włodzimierz Rembisz, Agata Sielska, 2012: Wybrane postacie analityczne funkcji produkcji w ocenie relacji czynnik-czynnik oraz czynnik-produkt dla gospodarstw rolnych FADN, "Studia i Monografie", nr 154, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Borkowski Bolesław, Stanisław Stańko, 2010: Uwagi dotyczące wykorzystania i stosowania metod ekonometrycznych w badaniach ekonomicznych. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 97(2), 43-61. (Crossref)

Dybowski Grzegorz, 2014: Podstawy konkurencyjności polskiej branży drobiarskiej, "Studia i Monografie", nr 160, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Heijman Wilem, Zofia Krzyżanowska, Stanisław Gędek, Zbigniew Kowalski, 1997: Ekonomika rolnictwa, zarys teorii, Wydawnictwo Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.

Peterson L. Willis, 1990: Agricultural prices. Third World dilemma, Department of Agricultural and Applied Economics, Staff Paper, 90-146.

Rembisz Włodzimierz, 2007: Mikroekonomiczne podstawy wzrostu dochodów producentów rolnych, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Finansów i Zarządzania w Warszawie.

Rembisz Włodzimierz, 2011: Analityczne własności funkcji produkcji rolniczej, "Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy", nr 544, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

"Rynek Mięsa. Stan i Perspektywy", 2016: IERiGŻ, ARR, MRiRW.

Stańko Stanisław, 2011: Tendencje w produkcji, konsumpcji i handlu mięsem drobiowym w Polsce w latach 1990-2009. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 11(1), 161-168. (Crossref)

Utnik-Banaś Katarzyna, Janusz Żmija, 2016: Wpływ wybranych czynników na cenę żywca brojlerów w latach 1995-2015. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 16(2), 344-352. (Crossref)

Varian R. Hal, 2002: Mikroekonomia, kurs średni - ujęcie nowoczesne, PWN, Warszawa.

Wyniki oceny wartości użytkowej drobiu, 2007-2013: Krajowa Rada Drobiarstwa, Izba Gospodarcza w Warszawie.lw

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.