Forma prawna a sytuacja finansowa przedsiębiorstw sektora spożywczego

Main Article Content

Justyna Franc-Dąbrowska


Słowa kluczowe : forma prawna, sytuacja finansowa, sektor spożywczy
Abstrakt
Celem badań było ustalenie zróżnicowania sytuacji finansowej przedsiębiorstw sektora spożywczego w Polsce w latach 2013-2015, z uwzględnieniem ich formy prawnej. Przed­siębiorstwa w kolejnych latach usystematyzowano według formy prawnej i podzielono na sześć grup: spółki akcyjne, z ograniczoną odpowiedzialnością, jawne, komandytowe, jednoosobową własność prywatną i spółdzielnie. Stwierdzono, że każda forma prawna stwarza możliwości do efektywnego – z punktu widzenia sytuacji finansowej – funkcjonowania przedsiębiorstw sektora spożywczego, mimo różnic w sytuacji finansowej poszczególnych grup przedsiębiorstw.

Article Details

Jak cytować
Franc-Dąbrowska, J. (2016). Forma prawna a sytuacja finansowa przedsiębiorstw sektora spożywczego. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(4), 48–57. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.4.36
Bibliografia

Balcerowicz Leszek, 1998: Wolność i Rozwój: ekonomia wolnego rynku. Wydawnictwo Znak, www.balcerowicz.pl/ksiazki.html, dostęp: 10.01.2017, 25.

Chmielewski Michał, Daniłowska Alina, 2012: Znaczenie przemysłu spożywczego w strategiach inwestycyjnych otwartych funduszy emerytalnych. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 99(4), 56-63. (Crossref)

Franc-Dąbrowska Justyna, 2008: Rozdział własności od zarządzania a efektywność gospodarowania wybranymi czynnikami produkcji. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 95(3-4), 70-82. (Crossref)

Franc-Dąbrowska Justyna, 2010: Forma własności a sytuacja finansowa i przeznaczenie zysku w przedsiębiorstwach rolniczych, [w] Prywatyzacja, efektywność i finansowanie przedsiębiorstw, red. Jan Duraj, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 71-87.

Gołębiewski Jarosław, 2011: Dostosowania przedsiębiorstw przemysłu spożywczego do zmian warunków makroekonomicznych na przykładzie przetwórstwa produktów roślinnych. "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 13(1), 116-121.

Kulawik-Dutkowska Justyna, 2014: Prawidłowe określenie statusu MŚP w kontekście korzystania z pomocy publicznej przez przedsiębiorstwa. "Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny", nr 9 (3), 73-89.

Parzonko Andrzej, 2013: Koncepcje kształtowania wsi i gospodarstw rolniczych w Polsce i innych krajach europejskich - wymiar ekonomiczny, społeczny i środowiskowy. IX Kongres Ekonomistów Polskich, 1-12.

Sawicka Janina, 2010: Determinanty konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego - rola popytu turystycznego. "Acta Scientiarum Polonorum Oeconomia", 9 (4), 445-456.

Zalewa Piotr, 2016: Własność korporacyjna: prywatna czy publiczna? "Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach", nr 260, 168-177.

Zator Michał, Maryniak Paweł, 2013: Struktura właścicielska a rentowność przedsiębiorstw. Przykład z rynku polskiego, [w] W poszukiwaniu nowego ładu ekonomicznego, red. Stanisław Owsiak, Artur Pollok, Wydawca Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, Warszawa, 147-162.

Ziętara Wojciech, 2009: Uwarunkowania rozwoju gospodarstw wielkotowarowych w Polsce. "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 11(1), 490-595.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.
Rekomendowane teksty
Inne teksty tego samego autora
1 2 > >>