Wpływ zaawansowania rozwiązań logistycznych i informatycznych na rentowność polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego

Main Article Content

Piotr Jałowiecki
Ewa Jałowiecka
Paulina Samiec


Słowa kluczowe : zaawansowanie rozwiązań logistycznych, rentowność przedsiębiorstw, paradoks produktywności
Abstrakt
W pracy przedstawiono ocenę sprawności działania polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego oraz ich rentowności z uwzględnieniem ich podziału branżowego oraz podziału według wielkości zatrudnienia. Przedstawiono również ocenę siły zależności pomiędzy poziomem zaawansowania wykorzystywanych rozwiązań z zakresu logistyki i za­rządzania informacją a badanymi wskaźnikami efektywności i rentowności. Uzyskane wyniki potwierdzają występowanie w sektorze spożywczym paradoksu produktywności Solowa, co wskazuje na poszerzenie jego zakresu również o systemy logistyczne. Niemniej w niektórych branżach, np. mięsnej czy paszowej, wydaje się on nie występować.

Article Details

Jak cytować
Jałowiecki, P., Jałowiecka, E., & Samiec, P. (2016). Wpływ zaawansowania rozwiązań logistycznych i informatycznych na rentowność polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(2), 119–128. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.2.20
Bibliografia

Bednarski Lech, 2007: Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 88, 115.

Bień Witold, 2011: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Difin, Warszawa, 80.

Gabrusewicz Wiktor, 2014: Analiza finansowa przedsiębiorstwa - Teoria i zastosowanie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 296-297, 317-319.

Gołębiowski Grzegorz, Agnieszka Tłaczała, 2009: Analiza finansowa w teorii i w praktyce, Wydawnictwo Difin, Warszawa, 200-203.

Gong Shu-sheng, Huai-lan Liang, 2006: On the Logistics Network Modes of Fresh Food Cold Chain, "China Business and Market", 2, 7-9.

Jałowiecki Piotr, Michał Gostkowski, 2013: Productivity Paradox in Polish Food Processing Sector, "Information Systems in Management", 4, 263-273.

Jałowiecki Piotr, Ewa Jałowiecka, 2014: Ocena zaawansowania systemów logistycznych w polskich przedsiębiorstwach produkcji żywności. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 14(2), 90-97. (Crossref)

Jałowiecki Piotr, Ewa Jałowiecka, 2016: Wpływ poziomu zaawansowania rozwiązań logistycznych i informatycznych na płynność finansową przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 18(2), 71-77.

Jerzemowska Magdalena, 2013: Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 281.

Kurek Witold, 1998: Rachunek ekonomiczny w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Lublin s. 162.

Rong Aiying, Renzo Akkerman, Martin Grunow, 2011: An optimization approach for managing fresh food quality throughout the supply chain. International Journal of Production Economics, 131 (1), 421-429. (Crossref)

Sierpińska Maria, Tomasz Jachna, 1999: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 168.

Szyszko Lech, Jan Szczepański, 2003: Finanse przedsiębiorstwa, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 7-10.

Taylor David H., Andrew Fearne, 2009: Demand management in fresh food value chains: a framework for analysis and improvement, "Supply Chain Management: An International Journal", 14 (5), 379-392. (Crossref)

Wędzki Dariusz, 2009: Analiza wskaźnikowa sprawozdania finansowego, Oficyna Wydawnicza Wolters Kluwer Business, Warszawa, 235, 263.

Wicki Ludwik, Piotr Jałowiecki, 2010: Zróżnicowanie poziomu organizacji logistyki w wybranych branżach agrobiznesu, "Logistyka", 3, 1-21.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.