Zmiany w konsumpcji owoców i ich przetworów w Polsce w latach 1998-2012

Main Article Content

Karolina Jąder


Słowa kluczowe : konsumpcja, owoce, przetwory owocowe, gospodarstwa domowe
Abstrakt
Celem opracowania jest ukazanie zmian w konsumpcji owoców oraz ich przetworów w polskich gospodarstwach domowych w latach 1998-2012 oraz przedstawienie zróżnicowania spożycia owoców w różnych typach gospodarstw domowych, wyodrębnionych ze względu na przynależność do danej grupy społeczno-ekonomicznej. Metodą regresji liniowej określono tendencje w spożyciu owoców świeżych (w tym oddzielnie jabłek, owoców jagodo­wych, owoców południowych oraz pozostałych owoców), przetworów owocowych oraz soków. Określono również strukturę spożycia owoców, przetworów i soków oraz strukturę spożycia owoców świeżych. Stwierdzono spadek spożycia owoców świeżych (w tym głównie jabłek) oraz wzrost konsumpcji przetworów owocowych oraz soków. Zdecydowanie najwięcej owo­ców świeżych spożywali emeryci i renciści, natomiast w konsumpcji przetworów owocowych i soków najwyższy wynik odnotowano w przypadku osób pracujących na własny rachunek.

Article Details

Jak cytować
Jąder, K. (2014). Zmiany w konsumpcji owoców i ich przetworów w Polsce w latach 1998-2012. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 101(3), 98–106. https://doi.org/10.22630/RNR.2014.101.3.36
Bibliografia

Adamczyk Grażyna, 2002: Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych, "Roczniki AR Poznań. Ekonomia", CCCXLIII, 31-41.

Adamczyk Grażyna, 2010: Popularność żywności wygodnej, "Journal of Agribusiness and Rural Development", 4(18), 5-13.

Budżety gospodarstw domowych z lat 1998-2012. 1999-2013: GUS, Warszawa.

Bułhak-Jachymczyk Barbara, Nowicka Grażyna, Panczenko-Kresowska Bogumiła, 2008: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

EUFIC 2012: Konsumpcja owoców i warzyw w Europie - czy Europejczycy spożywają ich wystarczająco dużo?, http://www.eufic.org/article/pl/expid/Konsumpcja-warzyw-owocow-Europie/, data pobrania: 02.04.2014.

Gawęcki Jan, 2012: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Grzelak Aleksander, Gałązka Marek, 2013: Tendencje konsumpcji żywności w Polsce na tle uwarunkowań globalnych, "Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy", nr 6, 223-241.

KUPS. 2013: Prezes KUPS: Teraz w sokach może być już tylko lepiej, http://www.kups.org.pl/index/?id=08c5433a60135c32e34f46a71175850c, data pobrania: 22.07.2014.

Piekut Marlena, 2006: Spożycie żywności w gospodarstwach domowych, Wiadomości statystyczne, 11/2006, 32-45.

Rynek owoców i warzyw. stan i perspektywy. 1999-2013: IERiGŻ-PIB w Warszawie, nr 16-43.

Strojewska Irena, 2010: Spożycie owoców w Polsce w latach 2000-2009, "Hasło Ogrodnicze", nr 10, 40-41.

Strojewska Irena, 2013: Spożycie soków pitnych i nektarów w Polsce i w krajach UE-27, "Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny", nr 5-6, 34.

Witczak Anna, 2006: Spożycie mięsa w Polsce wg różnych typów gospodarstw domowych, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 8(3), 163-166.

http://www.polskiesadownictwo.pl/index.php/wiadomosci/62-wiadomosci/983-rosnie-spozycie-jablek-w-polsce, data pobrania: 22.07.2014.

http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/ekspert-spada-konsumpcja-jablek-w-polsce,50472.html, data pobrania: 22.07.2014.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.