Tendencje zmian międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego państw Unii Europejskiej

Main Article Content

Małgorzata Juchniewicz


Słowa kluczowe : konkurencyjność, przemysł spożywczy, eksport i import produktów przemysłu spożywczego, kraje Unii Europejskiej
Abstrakt
Celem opracowania jest określenie zmian międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego krajów Unii Europejskiej. Ranking konkurencyjności opracowano na podstawie wskaźnika syntetycznego, który składał się z następujących wskaźników cząstkowych: udział w rynku eksportowym, wskaźnik ujawnionych przewag komparatywnych, wskaźnik pokrycia importu eksportem oraz indeks Grubela-Lloyda. Obliczono średni poziom wymienionych wskaźników w latach 2000-2003 i 2009-2011 oraz ich zmianę w przyjętych szeregach czasowych. Przeprowadzone badania wskazują na proces poprawy konkurencyjności przemysłu spożywczego państw Europy Środkowo-Wschodniej, przy nieznacznym pogorszeniu konkurencyjności tej branży wśród niektórych małych krajów Europy Zachodniej. W rankingu konkurencyjności przemysłu spożywczego, niezależnie od przyjętego kryterium czasowego, dominują kraje takie jak: Holandia, Francja, Hiszpania, Dania i Niemcy. Polska, mimo poprawy wskaźnika syntetycznego w latach 2009-2011 w odniesieniu do wcześniejszego okresu, nie poprawiła pozycji (zajmowała odpowiednio 9. i 10. miejsce wśród krajów UE).

Article Details

Jak cytować
Juchniewicz, M. (2014). Tendencje zmian międzynarodowej konkurencyjności przemysłu spożywczego państw Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 101(1), 31–40. https://doi.org/10.22630/RNR.2014.101.1.3
Bibliografia

Antimiani A., Carbone A., Costantini V., Henke R. 2012: Agri-food exports in the enlarged European Union, "Agricultural Economics, Czech", 58(8), 354-366. (Crossref)

Balassa B. 1965: Trade Liberalization and "Revealed" Comparative Advantage, The Manchester School, 33, 99-123. (Crossref)

Bułkowska M. 2011: Handel światowymi artykułami rolno-spożywczymi w latach 2000-2009; miejsce nowych państw członkowskich UE. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 11(26), 48-55. (Crossref)

Carraresi L., Banterle A. 2013: The agri-food competitive performance in the EU countries: a fifteen years retrospective, Proceedings in Food System Dynamics, North America, Aug. 2013.

Available at: http://centmapress.ilb.unibonn.de/ojs/index.php/proceedings/article/view/314/298. Date accessed: 19 Oct. 2013.

Grubel H.G., Lloyd P.J. 1975: Intra-Industry Trade: the Theory and Measurement of Intra-Industry Trade in Differentiated Products, Macmillan, London.

Mrówczyńska-Kamińska A. 2013: Znaczenie agrobiznesu w gospodarce narodowej w krajach Unii Europejskiej, "Gospodarka Narodowa", nr 3(259), 79-100. (Crossref)

Pawlak K., Kołodziejczak M., Kołodziejczak W. 2010: Konkurencyjność sektora rolno-spożywczego nowych krajów członkowskich UE w handlu wewnątrzwspólnotowym, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 1, 128-142.

Priorities for the development of an EU industrial policy for food. 2014: Competitiveness Report 2013-2014.

Staszczak D.E. 2013: Zmiany pozycji krajów Unii Europejskiej w międzynarodowym handlu żywnością, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 15(2), 336-342.

Wójciak M. 2002: Konkurencyjność działów produkcyjnych polskiej gospodarki, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Karola Adamieckiego w Katowicach, Katowice.

Verdoorn, P. J. 1960: The Intra-Block Trade of Benelux, [w] Economic Consequences of the Size of Nations. E.A.G. Robinson (red.), Macmillan, London 1960. (Crossref)

www.comtrade.un.org

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.