Main Article Content
Article Details
Baran Joanna 2017: Stopień globalizacji branż polskiego przemysłu spożywczego a ich wyniki ekonomiczne, „Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, T. 104, z. 4, s. 75-76, doi: 10.22630/RNR.2017.104.4.34. (Crossref)
Braga de Andrade Robson, Domingos Guilherme Afif 2017: Innovation in Food Production: Learning from the Past with an Open Mind for the Future, in: The Global Innovation Index 2017: Innovation Feeding the World, 2017: Cornell University, INSEAD, and WIPO, Fontainebleau, and Geneva: Ithaca, s. 13.
Carvahlo Nubia, Chaim Omar, Cazarini Edson, Gerolamo Mateus 2018: Manufacturing in the fourth industrial revolution. A positive prospects in Sustainable Manufacturing, Procedia Manufacturing, No 21, s. 671-678, doi: 10.1016/j.promfg.2018.02.170. (Crossref)
Chądrzyński Mariusz 2016: Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce,„Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 18, nr 4, s. 31-36.
Chyłek Eugeniusz K., Rzepecka Monika 2011: Biogospodarka – konkurencyjność i zrównoważone wykorzystanie zasobów, „Polish Journal of Agronomy”, No 7, s. 3-13.
Deloitte 2015: Badania i rozwój w przedsiębiorstwach. Raport 2015, Warszawa.
Drożdż Jadwiga, Mroczek Robert 2017: Stabilna, ale zróżnicowana branżowo sytuacja przemysłu spożywczego, „Przemysł Spożywczy”, nr 9, s. 6, doi:10.15199/65.2017.9.1. (Crossref)
Dzikowski Piotr 2017: Determinanty aktywności innowacyjnej producentów artykułów spożywczych i napojów w Zachodniej Polsce, Difin, Warszawa.
Dybowski Grzegorz, Nosecka Bożena 2015: Globalne megatrendy a wzrost gospodarczy i rozwój oparty na wiedzy – sektor żywnościowy, Monografie Programu Wieloletniego nr 17, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-PIB Warszawa.
Florek Joanna, Czerwińska-Kayser Dorota, Stanisławska Joanna 2013: Klasyfikacja branż sektora spożywczego według ich sytuacji finansowej, „Zarządzanie i Finanse”, nr 1(3), s. 151-163, http://zif.wzr.pl/pim/2013_1_3_11.pdf, dostęp: 15.08.2018.
Grzybowska Barbara, Juchniewicz Małgorzata 2014: Zmiany poziomu innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu”, t. 16, nr 5, s. 62-66.
GUS 2012-2017: Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach [2008-2010, 2009-2011, 2010-2012, 2011-2013, 2012-2014, 2013-2015 i 2014-2016], Warszawa.
GUS 2010-2017: Rocznik Statystyczny Przemysłu [2010-2017], Warszawa.
Juchniewicz Małgorzata 2015a: Innowacje w logistyce łańcucha dostaw żywności, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego”, nr 875, „Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu”, nr 41, t. 2, s. 473-482, doi: 10.18276/pzfm.2015.41/2-38. (Crossref)
Juchniewicz Małgorzata 2015b: Innowacje otwarte w polskim przemyśle spożywczym, w: Szczepaniak Iwona, Firlej Krzysztof (red.), 2015: Przemysł spożywczy – makrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, Warszawa.
Kowalski Andrzej 2017: Niespodziewany sukces polskiego przemysłu spożywczego, Polski Kompas 2017, http://wgospodarce.pl/informacje/44004-niespodziewany-sukces-przemyslu-spożywczego, dostęp: 10.08.2018.
Łącka Irena 2018: Działalność innowacyjna polskich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w latach 2009–2015 i jej uwarunkowania, „Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych”, nr 2, s. 65-82. (Crossref)
Miśniakiewicz Małgorzata, Pycek Małgorzata 2014: Analiza determinant wyboru produktów spożywczych marek własnych i określenie poprawności znakowania ich opakowań, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie”, nr 3 (927), s. 87-106. (Crossref)
MNiSW 2008: Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, Warszawa, s. 116.
Nowe technologie w zarządzaniu produkcją: inwestycje w oszczędności, 2012: http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/nowe-technologie-w-zarzadzaniu-produkcja-inwestycje-w-oszczednosci,76432.html, dostęp: 21.09.2018.
Olender-Skorek Magdalena 2017: Czwarta rewolucja przemysłowa a wybrane aspekty teorii ekonomii, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy”, nr 51, s. 38-49. (Crossref)
Portal Spożywczy 2015: Przed nami nowa fala inwestycji w przemyśle spożywczym, http://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/przed-nami-nowa-fala-inwestycji-w-przemysle-spozywczym,115916.html, dostęp: 12.09.2018.
pwc 2017: Przemysł 4.0, czyli wyzwania współczesnej produkcji, https://www.pwc.pl/pl/publikacje/2017/przemysl-4-0.html, dostęp: 8.09.2018.
Schrὂder Christian 2016: The Challenges of Industry 4.0 for Small and Medium-sized Enterprises, Friedrich Ebert Stiftung, Bonn, https://www.fes.de/abteilung-wirtschafts-und-sozialpolitik/publikationen-sortiert/arbeitskreis-mittelstand/, dostęp: 12.08.2018.
Starzyk Tomasz 2017: Polska żywność na rynku Unii Europejskiej – raport Bisnode, https://www.bisnode.pl/wiedza/newsy-artykuly/polska-zywnosc/ dostęp: 23.09.2018.
Sustainable Development Challenges 2013.
World Economic and Social Survey, 2013: Department of Economic and Social Affairs, United Nations, New York, p. 1-22.
Świadek Arkadiusz, Szopik-Drepczyńska Katarzyna 2014: Dostawcy w kształtowaniu aktywności innowacyjnej przemysłu spożywczego w Polsce, „Logistyka”, nr 6, s. 12450-12454.
Wasilewska Anna, Wasilewski Mirosław 2016: Stan, kierunki i efektywność innowacji w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
What are the 10 global challenges?, 2016: https://www.weforum.org/agenda/2016/01/what-are-the-10-biggest-global-challenges/, dostęp: 18.09.2018.
Wicki Ludwik 2017: Changes in Land use for Production of Energy Crops in Poland. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 104(4), 37-47. (Crossref)
Wittbrodt Piotr, Łapuńka Iwona, 2017: Przemysł 4.0 – wyzwanie dla współczesnych przedsiębiorstw produkcyjnych [w] Knosala Ryszard (red.), 2017: Innowacje w Zarządzaniu i Inżynierii Produkcji, t. II, Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją, Opole, http://www.ptzp.org.pl/s104/Artykuly_IZIP_2017, dostęp: 11.09.2018.
Żmija Dariusz 2014: Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce, „Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Agrobiznes”, nr 361, s. 281-289. (Crossref)
Downloads
- Adam Kagan, Wojciech Ziętara, Ekonomiczna efektywność gospodarowania w zależności od formy własności użytkowanej ziemi , Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Tom 105 Nr 2 (2018)
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.
- Irena Łącka, Integracja pionowa w przetwórstwie drobiu szansą na wzrost i rozwój firmy we współczesnej gospodarce (na przykładzie GK Indykpol S.A.) , Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Tom 99 Nr 2 (2012)
- Irena Łącka, Wykorzystanie ochrony własności przemysłowej przez polskich producentów w przemyśle spożywczym , Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich: Tom 97 Nr 4 (2010)