PREMISES FOR ORGANIC FOOD PRODUCTION IN POLAND - A TYPOLOGY OF THE POTENTIAL OF VOIVODSHIPS

Main Article Content

Ilona Molenda-Grysa


Keywords : organic food, organic farming, organic processing plants, quantitative methods
Abstract
The aim of the research is to classify the regions in terms of their potential to produce organic food. To achieve the objective a test method was developed. It was used to bring some quantitative characteristics to comparable size and to classify the types of the largest, medium or the smallest potential for organic food production. The regions with the greatest potential (type I) included Zachodniopomorskie, Warmiń­sko-Mazurskie and Mazowieckie. All the specified regions were in the forefront in terms of the area of ecological farmland, the number of eco-farms and the number of organic processing plants. The smallest potential (type III) was characteristic of Pomorskie, Łódzkie, Kujawsko-Pomorskie, Śląskie and Opolskie.

Article Details

How to Cite
Molenda-Grysa, I. (2016). PREMISES FOR ORGANIC FOOD PRODUCTION IN POLAND - A TYPOLOGY OF THE POTENTIAL OF VOIVODSHIPS. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 103(3), 66–74. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.3.27
References

Dziedzic Sylwia, Leszek Woźniak, 2013: Ekoinnowacje w gospodarce żywnościowej - model rozwoju dla województwa podkarpackiego, Drukarnia Braci Grodzickich, Rzeszów.

Dziemianowicz Wojciech, Jacek Szlachta, Klaudia Peszat, 2014: Potencjały rozwoju i specjalizacje polskich województw, Geoprofit, Warszawa.

IJHARS, 2004: Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2003 roku, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2005: Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2007: Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005-2006, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2009: Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Raport 2007-2008, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2011: Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2013: Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2015: Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

Inteligentna specjalizacja województwa mazowieckiego. 2013: Załącznik nr 2 do Regionalnej Strategii Innowacji dla Województwa Mazowieckiego 2013-2020, http://fedis.pl/wp-content/uploads/2015/06/inteligentne-specjalizacje-mazowsze.pdf, dostęp 7.08.2016.

Inteligentna specjalizacja (IS) w województwie kujawsko-pomorskim, http://www.innowacje.kujawsko-pomorskie.pl/wp-content/uploads/2012/05/Z5-Inteligentna-specjalizacja.pdf, dostęp: 8.08.2016.

Inteligentne specjalizacje regionalne województwa opolskiego, http://regionalne-programy-operacyjne.pl/inteligentne-specjalizacje-wojewodztwa-opolskiego/, dostęp: 8.08.2016.

Inteligentne specjalizacje Pomorza, http://drg.pomorskie.eu/documents/102005/129070/broszura/06625c62-965e-40a3-b829-48cb6b866218, dostęp: 7.08.2016.

Inteligentne specjalizacje województwa śląskiego, http://rpo.slask.pl/inteligentne-specjalizacje-wojewodztwa-slaskiego, dostęp: 7.08.2016.

Inteligentne specjalizacje województwa warmińsko-mazurskiego, http://rpo.mazury.pl/inteligentne-specjalizacje-wojewodztwa-warminsko-mazurskiego/, dostęp: 9.08.2016.

Komorowska Dorota, 2014: Rozwój produkcji ekologicznej i rynku żywności ekologicznej na świecie, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 16(6), 254-262.

Łuczka-Bakuła Władysława, 2007: Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.

Molenda-Grysa Ilona, 2012: Kształtowanie przedsiębiorczości na rynku żywności ekologicznej w województwie świętokrzyskim, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług", nr 98, 535-545.

Molenda-Grysa Ilona, 2016: Ekologiczne gospodarstwa rolne jako podmioty biogospodarki, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 18(3), 249-254.

Nachtman Grażyna, 2015: Efekty produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw ekologicznych w 2013 roku. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 102(3), 78-90.

Niggli Urs, Anamarija Slabe, Otto Schmid, Niels Halberg, Marco Schlüter, 2008/2009: Forschungsvision 2025 für die ökologische Land- und Lebensmittelwirtschaft. Bio-Wissen für die Zukunft, Europäische Regionalgruppe der Internationalen Vereinigung Ökologischer Landbaubewegungen - IFOAM-EU-Gruppe, Internationale Gesellschaft der Forschung im Ökologischen Landbau ISOFAR, Brüssel-Bonn.

Nowogródzka Teresa, Stanisław Szarek, 2012: Analiza krajowego rynku i rozpoznawalności produktów ekologicznych, struktury popytu, oczekiwań konsumentów i wielkości obrotów produktami ekologicznymi, [w] Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego w roku 2011, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa-Falenty, 173-185.

Nowogródzka Teresa, 2012: Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 12(2), 54-65. (Crossref)

Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski, http://iw.org.pl/obszary-inteligentnych-specjalizacji/,dostęp: 8.08.2016.

Pilarczyk Bogna, Renata Nestorowicz, 2010: Marketing ekologicznych produktów żywnościowych, Wydawnictwo Oficyna Wolters Kluwer business, Warszawa.

Plan rozwoju przedsiębiorczości w oparciu o inteligentne specjalizacje województwa podlaskiego na lata 2015-2020+ (RIS3), https://rpo.wrotapodlasia.pl/pl/dowiedz_sie_wiecej_o_programie/zapoznaj_sie_z_prawem_i_dokument/plan-rozwoju-przedsiebiorczosci-w-oparciu-o-inteligent ne-specjalizacje-wojewodztwa-podlaskiego-na-lata-2015-2020.html, dostęp: 9.08.2016.

Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014-2020. 2014: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.

Regionalne specjalizacje województwa zachodniopomorskiego, http://www.rpo. wzp.pl/o-programie/poznaj-inteligentne-specjalizacje/regionalne-specjalizacje-wojewodztwazachodniopomorskiego, dostęp: 7.08.2016

Runowski Henryk, 2009: Rolnictwo ekologiczne - rozwój czy regres? Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 96(4), 182-193. (Crossref)

Szymona Jerzy, 2009: Regulacje prawne przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego i ich wpływ na rynek, [w] Badanie rozwoju rynków produktów rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej w Polsce, Andrzej Graczyk, Krystyna Mazurek-Łopacińska (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, 21-28.

Świętokrzyski Portal Innowacji - Inteligentne specjalizacje województwa świętokrzyskiego, http://www.spinno.pl/inteligentne-specjalizacje/inteligentne-specjalizacje-wojewodztwaswietokrzyskiego, dostęp: 9.09.2016.

Wielkopolska rolnictwem stoi, http://tvwielkopolska.pl/index.php/kalisz/kalisz/13251-stawiszyn-wielkopolska-rolnictwem-stoi, dostęp: 8.08.2016.

Wykaz Regionalnych Inteligentnych Specjalizacji województwa łódzkiego oraz wynikających z nich nisz specjalizacyjnych, http://www.rpo.lodzkie.pl/images/konkurs_2.3.1_cop_28122015/Wykaz_Regionalnych_Inteligentnych_Specjalizacji.pdf, dostęp: 8.08.2016.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.