SPATIAL CONCENTRATION OF INNOVATIVE POTENTIAL IN FOOD INDUSTRY

Main Article Content

Barbara Grzybowska


Keywords : concentration, expenditures, innovation, region, food industry
Abstract
This paper presents the level of spatial concentration of expenditure on innovation in the food industry in the years 2005-2011. It was found that the structure of expenditures has dichotomous nature: half are spending in mazowieckie and wielkopolskie provinces, while the other half of the other regions. Interregional view shows however, that the highest concentration of expenditure is characteristic of the podlaskie province. Changes in the level of expenditures resulted from trends in national and regional economies. Economic situation of the country had a positive impact on the expenditure aspect of innovation, as opposed to the subjective structure of the food industry. The competitive position of the food industry in the region contributed to a real increase in expenditure only in four provinces

Article Details

How to Cite
Grzybowska, B. (2013). SPATIAL CONCENTRATION OF INNOVATIVE POTENTIAL IN FOOD INDUSTRY. Annals of Agricultural Economics and Rural Development, 100(2), 53–64. https://doi.org/10.22630/RNR.2013.100.2.26
References

Barrios S., Mas M., Navajas E., Quesada J. 2007: Mapping the ICT in EU Regions: Location, Employment, Factors of Attractiveness and Economic Impact, Office for Official Publications of the European Communities, Luxembourg.

Brodzicki T., Szultka S. 2002: Koncepcja klastrów a konkurencyjność przedsiębiorstw, "Organizacja i Kierowanie", nr 4(110), s. 45-59.

Business Clusters in the UK - a First Assessment. DTI. 2001: Ministry of Science, London, cyt. za: Brodzicki T., Szultka S. 2002: Koncepcja klastrów a konkurencyjność przedsiębiorstw, "Organizacja i Kierowanie", nr 4(110), s. 45-59.

Dunn E. S. 1960: A Statistical and Analytical Technique for Regional Analysis, Papers and Proceedings of the Regional Science Association, vol. 6, p. 98-112. (Crossref)

Evaluating Socio-Economic Programmes. Principal Evaluation Techniques and Tools. 1999: MEANS Collection, vol. 3, European Commission.

Grzybowska B. 2012: Innowacyjność przemysłu spożywczego w Polsce - ujęcie regionalne, UWM, Olsztyn.

Juchniewicz M. 2009: Wewnętrzne czynniki i zewnętrzne uwarunkowania konkurencyjności polskich producentów żywności, [w] Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności po akcesji do Unii Europejskiej (synteza), I. Szczepaniak (red.), IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 119-149.

Kozłowski J. 2013: Wiedza na potrzeby polityki naukowej i innowacyjnej - badania naukowe, analizy, scoreboardy, [w] Świt innowacyjnego społeczeństwa. Trendy na najbliższe lata, P. Zadura-Lichota (red.), PARP, Warszawa, s. 21-40.

Łącka I. 2011: Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w latach 2006-2009 na tle przetwórstwa przemysłowego - analiza stanu i przyczyn, Roczniki Naukowe SERiA, 13(2., s. 290-296.

Nowakowska A. 2010: Regionalny wymiar polityki innowacyjnej w kontekście strategii Europa 2020 - ranga, charakter, ewolucja, "Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica", nr 246, s. 35-47.

Santarek K., Szerenos A. 2006: Ocena funkcjonowania klastrów przemysłowych, "Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa", nr 12, s. 10-18.

Strategia rozwoju województwa mazowieckiego. Inteligentne Mazowsze 2012: Mazowieckie Biuro Planowania Regionalnego, Warszawa.

Urban R. 2010: Polski przemysł spożywczy w okresie światowego kryzysu gospodarczego, "Przemysł Spożywczy", nr 7-8, s. 7-15.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.