Przesłanki do produkcji żywności ekologicznej w Polsce – typologia potencjałów województw

Main Article Content

Ilona Molenda-Grysa


Słowa kluczowe : żywność ekologiczna, rolnictwo ekologiczne, przetwórnie ekologiczne, metody ilościowe
Abstrakt
Celem badań jest klasyfikacja województw pod względem ich potencjału doty­czącego produkcji żywności ekologicznej. Aby zrealizować cel, zastosowano metodę badawczą, która posłużyła do sprowadzenia wybranych cech ilościowych do porównywalnych i pozwoliła dokonać klasyfikacji według typów o największym, średnim oraz najmniejszym potencjale do produkcji żywności ekologicznej. Do województw o największym potencjale (typ I) zaliczono zachodniopomorskie, warmińsko-mazurskie, mazowieckie. Były one w czołówce pod względem powierzchni ekologicznych użytków rolnych, liczby ekogospodarstw oraz liczby ekoprzetwórni. Najmniejszym potencjałem (typ III) charakteryzowały się województwa pomorskie, łódzkie, kujawsko-pomorskie, śląskie i opolskie

Article Details

Jak cytować
Molenda-Grysa, I. (2016). Przesłanki do produkcji żywności ekologicznej w Polsce – typologia potencjałów województw. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(3), 66–74. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.3.27
Bibliografia

Dziedzic Sylwia, Leszek Woźniak, 2013: Ekoinnowacje w gospodarce żywnościowej - model rozwoju dla województwa podkarpackiego, Drukarnia Braci Grodzickich, Rzeszów.

Dziemianowicz Wojciech, Jacek Szlachta, Klaudia Peszat, 2014: Potencjały rozwoju i specjalizacje polskich województw, Geoprofit, Warszawa.

IJHARS, 2004: Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2003 roku, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2005: Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2007: Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005-2006, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2009: Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Raport 2007-2008, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2011: Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2009-2010, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2013: Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011-2012, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

IJHARS, 2015: Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Warszawa.

Inteligentna specjalizacja województwa mazowieckiego. 2013: Załącznik nr 2 do Regionalnej Strategii Innowacji dla Województwa Mazowieckiego 2013-2020, http://fedis.pl/wp-content/uploads/2015/06/inteligentne-specjalizacje-mazowsze.pdf, dostęp 7.08.2016.

Inteligentna specjalizacja (IS) w województwie kujawsko-pomorskim, http://www.innowacje.kujawsko-pomorskie.pl/wp-content/uploads/2012/05/Z5-Inteligentna-specjalizacja.pdf, dostęp: 8.08.2016.

Inteligentne specjalizacje regionalne województwa opolskiego, http://regionalne-programy-operacyjne.pl/inteligentne-specjalizacje-wojewodztwa-opolskiego/, dostęp: 8.08.2016.

Inteligentne specjalizacje Pomorza, http://drg.pomorskie.eu/documents/102005/129070/broszura/06625c62-965e-40a3-b829-48cb6b866218, dostęp: 7.08.2016.

Inteligentne specjalizacje województwa śląskiego, http://rpo.slask.pl/inteligentne-specjalizacje-wojewodztwa-slaskiego, dostęp: 7.08.2016.

Inteligentne specjalizacje województwa warmińsko-mazurskiego, http://rpo.mazury.pl/inteligentne-specjalizacje-wojewodztwa-warminsko-mazurskiego/, dostęp: 9.08.2016.

Komorowska Dorota, 2014: Rozwój produkcji ekologicznej i rynku żywności ekologicznej na świecie, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 16(6), 254-262.

Łuczka-Bakuła Władysława, 2007: Rynek żywności ekologicznej. Wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.

Molenda-Grysa Ilona, 2012: Kształtowanie przedsiębiorczości na rynku żywności ekologicznej w województwie świętokrzyskim, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług", nr 98, 535-545.

Molenda-Grysa Ilona, 2016: Ekologiczne gospodarstwa rolne jako podmioty biogospodarki, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 18(3), 249-254.

Nachtman Grażyna, 2015: Efekty produkcyjno-ekonomiczne gospodarstw ekologicznych w 2013 roku. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 102(3), 78-90.

Niggli Urs, Anamarija Slabe, Otto Schmid, Niels Halberg, Marco Schlüter, 2008/2009: Forschungsvision 2025 für die ökologische Land- und Lebensmittelwirtschaft. Bio-Wissen für die Zukunft, Europäische Regionalgruppe der Internationalen Vereinigung Ökologischer Landbaubewegungen - IFOAM-EU-Gruppe, Internationale Gesellschaft der Forschung im Ökologischen Landbau ISOFAR, Brüssel-Bonn.

Nowogródzka Teresa, Stanisław Szarek, 2012: Analiza krajowego rynku i rozpoznawalności produktów ekologicznych, struktury popytu, oczekiwań konsumentów i wielkości obrotów produktami ekologicznymi, [w] Wyniki badań z zakresu rolnictwa ekologicznego w roku 2011, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa-Falenty, 173-185.

Nowogródzka Teresa, 2012: Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 12(2), 54-65. (Crossref)

Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski, http://iw.org.pl/obszary-inteligentnych-specjalizacji/,dostęp: 8.08.2016.

Pilarczyk Bogna, Renata Nestorowicz, 2010: Marketing ekologicznych produktów żywnościowych, Wydawnictwo Oficyna Wolters Kluwer business, Warszawa.

Plan rozwoju przedsiębiorczości w oparciu o inteligentne specjalizacje województwa podlaskiego na lata 2015-2020+ (RIS3), https://rpo.wrotapodlasia.pl/pl/dowiedz_sie_wiecej_o_programie/zapoznaj_sie_z_prawem_i_dokument/plan-rozwoju-przedsiebiorczosci-w-oparciu-o-inteligent ne-specjalizacje-wojewodztwa-podlaskiego-na-lata-2015-2020.html, dostęp: 9.08.2016.

Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014-2020. 2014: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.

Regionalne specjalizacje województwa zachodniopomorskiego, http://www.rpo. wzp.pl/o-programie/poznaj-inteligentne-specjalizacje/regionalne-specjalizacje-wojewodztwazachodniopomorskiego, dostęp: 7.08.2016

Runowski Henryk, 2009: Rolnictwo ekologiczne - rozwój czy regres? Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 96(4), 182-193. (Crossref)

Szymona Jerzy, 2009: Regulacje prawne przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego i ich wpływ na rynek, [w] Badanie rozwoju rynków produktów rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej w Polsce, Andrzej Graczyk, Krystyna Mazurek-Łopacińska (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław, 21-28.

Świętokrzyski Portal Innowacji - Inteligentne specjalizacje województwa świętokrzyskiego, http://www.spinno.pl/inteligentne-specjalizacje/inteligentne-specjalizacje-wojewodztwaswietokrzyskiego, dostęp: 9.09.2016.

Wielkopolska rolnictwem stoi, http://tvwielkopolska.pl/index.php/kalisz/kalisz/13251-stawiszyn-wielkopolska-rolnictwem-stoi, dostęp: 8.08.2016.

Wykaz Regionalnych Inteligentnych Specjalizacji województwa łódzkiego oraz wynikających z nich nisz specjalizacyjnych, http://www.rpo.lodzkie.pl/images/konkurs_2.3.1_cop_28122015/Wykaz_Regionalnych_Inteligentnych_Specjalizacji.pdf, dostęp: 8.08.2016.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.