Zmiany hurtowych i detalicznych cen wybranych gatunków warzyw

Main Article Content

Wioleta Sobczak


Słowa kluczowe : ceny detaliczne, ceny hurtowe, współzależność cen, warzywa
Abstrakt
Praca jest próbą oceny zmienności cen hurtowych i detalicznych wybranych gatunków warzyw. Dla określenia wzajemnych relacji dokonano pionowej oraz poziomej analizy porównawczej tych cen. Analizie poddano kierunek oraz dynamikę zmian, poziom ich zmienności, a także siłę związku między nimi. Otrzymane wyniki wskazują, że w latach 2004-2014 na rynku warzyw wzrosły ceny wszystkich analizowanych gatunków, przy czym wzrost ten był szybszy na poziomie sprzedaży detalicznej. Na obu rynkach ceny charakteryzowały się dużą zmiennością w poszczególnych latach, co było szczególnie widoczne w przypadku cen hurtowych.

Article Details

Jak cytować
Sobczak, W. (2015). Zmiany hurtowych i detalicznych cen wybranych gatunków warzyw. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 102(4), 67–73. https://doi.org/10.22630/RNR.2015.102.4.38
Bibliografia

Bakucs Zoltan, 2014: Does market structure influence price transmission in the Agro-food sector? A meta-analysis perspective, "Journal of Agricultural Economics", vol. 65, no. 1, 1-25. (Crossref)

Hamulczuk Mariusz, Stańko Stanisław, 2011: Prognozowanie cen surowców rolnych - uwarunkowania i metody. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, IERiGŻ-PIB, 20-35.

Heijman Wilem, Krzyżanowska Zofia, Gędek Stanisław, Kowalski Zbigniew, 1997: Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii. Warszawa, 300-400.

"Rynek Owoców i Warzyw. Stan i perspektywy". 2004-2014: IERiGŻ-PIB, Warszawa.

"Rynek Rolny. Analizy, Tendencje, Oceny". 2004-2014: IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Santeramo Fabio Gaetano, 2015: Price Transmission in the European tomatoes and cauliflowers sectors, "Agribusiness", vol. 00 (0), 1-15.

Serra Teresa, Goodwin Barry K., 2003: Price transmission and asymmetric adjustment in the Spanish dairy sector, "Applied Economics", 35(18), 1889-1899. (Crossref)

Sexton Richard J., Lavoie Nathalie, 2001: Food processing and distribution: an industrial organization approach, [w] red. B. Gardner, G. Rausser, Handbook of Agricultural Economics, North-Holland, Amsterdam, 700-932. (Crossref)

Simon Herman, 1996: Zarządzanie cenami, Wydawnictwo Naukowe PWN, 20-50.

Świetlik Krystyna, 2008: Ceny żywności w procesie rynkowych przemian polskiej gospodarki (1994-2004), Studia i Monografie, IERiGŻ-PIB, 60-90.

Verreth Daphne, Emvalomatis Grigorios, Bunte Frank, Kemp Ron, Oude Lansink Alfons, 2015: Price Transmission, International Trade, and Asymmetric Relationships in the Dutch Agri-Food Chai, "Agribusiness", vol. 31, 521-542. (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.