Postrzeganie dobrostanu zwierząt przez uczestników łańcucha żywnościowego w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Polsce

Main Article Content

Agata Malak-Rawlikowska
Monika Gębska


Słowa kluczowe : dobrostan zwierząt, podwyższone standardy dobrostanu, percepcja w łańcuchu żywnościowym:
Abstrakt
W opracowaniu przedstawiono wyniki badań dotyczących postrzegania problemów i standardów dobrostanu zwierząt w łańcuchu żywnościowym. Przedstawiono także sytuację prawną, przegląd prywatnych inicjatyw związanych z dobrostanem zwierząt oraz najważniejsze aspekty dobrostanu wskazane na międzynarodowym panelu ekspertów. Świadomość problemów dobrostanu zwierząt jest bardzo zróżnicowana w poszczególnych ogniwach łańcucha. Istnieją również znaczne różnice w świadomości ludzi w poszczególnych państwach. Kształtowanie świadomości producentów, osób zajmujących się transportem i ubojem zwierząt ma ogromne znaczenie dla zapewnienia im dobrostanu, często nawet większe aniżeli zaostrzanie norm. Z kolei istnieje także potrzeba edukowania społeczeństwa, aby świadomy wybór konsumentów stymulował dostosowania w pozostałych segmentach łańcucha żywnościowego.

Article Details

Jak cytować
Malak-Rawlikowska, A., & Gębska, M. (2010). Postrzeganie dobrostanu zwierząt przez uczestników łańcucha żywnościowego w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Polsce. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 97(4), 135–148. https://doi.org/10.22630/RNR.2010.97.4.71
Bibliografia

Blokhuis H.J., Keeling L.J., Gavinelli A., Serratosa J. 2008: Animal welfare 's impact on the food chain, "Trends in Food Science and Technology" nr 19, s. 79-87. (Crossref)

Chmielewska B. 2000: Zachowania producentów rolnych i konsumentów w świetle rozwoju współczesnego marketingu. Konsument żywności i jego cechy rynkowe. Ogólnopolska Konferencja Naukowa 12-13 październik 2000, Warszawa, s. 21-32.

Den Ouden M., Nijsing J.T., Dijkhuizen A.A., Huirne R.B.M 1997: Economic optimalization of pork production - marketing chains I. Model input on animal welfare costs, "Livestock Production Science" nr 48, s. 23-37. (Crossref)

Econ Welfare 2010a: Report on (dis) advantages of current animal welfare standards for animals, based on the main findings of EU and national research projects. Niepublikowany raport projektu.

Econ Welfare 2010b: Report on attitudes and expectations of consumers and citizens towards animal welfare. Niepublikowany raport projektu.

European Commission 2005: Attitudes of consumers towards the welfare of farm animals, Brussels, Eurobarometer.

Fleszar J., Stasiak J. 2006: Czynniki i motywacje zakupu żywności ekologicznej rynku koszalińskiego, "Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering", vol. 51(2).

Malak-Rawlikowska A., Gębska M., Spaltabaka E. 2010: Społeczne i prawne aspekty podwyższenia norm dobrostanu bydła mlecznego w wybranych krajach europejskich i w Polsce. Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, Ekonomika rolniuctwa, 97(1), 28-42.

Mench J.A. 2008: Farm animal welfare in the USA: Forming practices, research, education, regulation and assurance programs, "Applied Animal Behavior Science" nr 113, s. 298-312. (Crossref)

Smiechowska M., Smiejkowska I. 2006: Postawy i zachowania mieszkańców województwa pomorskiego wobec żywności ekologicznej, "Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering", vol. 51(2), s. 190-198.

Sfensen J.T., Fraser D. 2010: On-farm welfare assessment for regulatory purposes: issues and possible solutions, "Livestock Science", nr 131, s.1-7. (Crossref)

Trziszka T., Nowak M., Kaźmierska M. 2006: Preferencje konsumentów jaj na rynku wrocławskim, "Żywność", nr 3(48), s. 107-117.

Webster A. J. F. 2001: Farm Animal Welfare: the five freedoms and Free Market, "The Veterinary Journal", nr 161, s. 229-237. (Crossref)

Welfare Quality 2009: Science and society improving animal welfare (EU Food-CT-2004-506508), niepublikowane raporty z 2009.

Wężyk S. 2000: Znaczone jaja, "Polskie drobiarstwo", nr 10, s. 4-6.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.