Efekty współpracy producentów owoców i warzyw w obszarze kosztów i uzyskiwanych cen

Main Article Content

Aleksandra Chlebicka


Słowa kluczowe : grupy producenckie, owoce i warzywa
Abstrakt
Celem artykułu jest zaprezentowanie wyników badań, co do możliwości obniżki kosztów produkcyjnych i transakcyjnych oraz uzyskiwania wyższych cen przez grupy producentów owoców i warzyw w porównaniu z kosztami i cenami realizowanymi przez producentów niezrzeszonych. Na podstawie badań określono główne obszary redukcji kosztów. Analizie poddano również poziom cen realizowanych przez grupy producenckie i producentów niezrzeszonych.

Article Details

Jak cytować
Chlebicka, A. (2008). Efekty współpracy producentów owoców i warzyw w obszarze kosztów i uzyskiwanych cen. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 94(2), 186–191. https://doi.org/10.22630/RNR.2008.94.2.37
Bibliografia

Bachev H. 2004: Efficiency of Agrarian Organizations. [W:] Farm Management and Rural Planning No 5, Kyushu University, Fukuoka, s. 135. (Crossref)

Dalhman C. 1979: The Problem of Externality. [W:] Journal of Law and Economics, nr 11, s. 141. (Crossref)

Karasiewicz G. 2001: Systemy dystrybucji artykułów rolno-spożywczych na rynku polskim. Diagnoza i koncepcja zmian. Wydawnictwa Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, s. 41.

Whitehead G. 2001: Ekonomia. Wydawnictwo Zysk i S-ka, Warszawa, s. 86-90.

Whitley J. 2003: The Gains and Losses from Agricultural Concentration: A Critical Survey of the Literature. Journal of Agricultural and Food Industrial Organization, Vol.1, 2-5. wl (Crossref)

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.