Efektywność ekologicznych gospodarstw mlecznych na tle ogółu indywidualnych gospodarstw mlecznych

Main Article Content

Dorota Komorowska


Słowa kluczowe : gospodarstwa ekologiczne, efektywność gospodarstw rolnych, produkcja mleka
Abstrakt
Celem opracowania jest ocena efektywności gospodarowania zasobami produkcyjnymi w ekologicznych gospodarstwach mlecznych na tle efektywności zasobów ogółu indywidualnych gospodarstw mlecznych. Zaprezentowane w opracowaniu wyniki badanych gospodarstw wskazują na znacznie niższy poziom produktywności czynników wytwórczych w gospodarstwach ekologicznych, co było efektem mniejszej skali produkcji mleka oraz mniejszej wydajności mlecznej krów utrzymywanych w tych gospodarstwach. Dochodowość zasobów była także mniejsza w gospodarstwach ekologicznych, ale już nie tak znacznie, jak ich produktywność, do czego przyczynił się wyższy poziom dopłat pozyskiwanych przez gospodarstwa ekologiczne.

Article Details

Jak cytować
Komorowska, D. (2016). Efektywność ekologicznych gospodarstw mlecznych na tle ogółu indywidualnych gospodarstw mlecznych. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 103(1), 46–52. https://doi.org/10.22630/RNR.2016.103.1.5
Bibliografia

Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2013 r., GUS, Warszawa, 2014.

Goraj Lech, Mańko Stanisław, 2009: Rachunkowość i analiza ekonomiczna w indywidualnym gospodarstwie rolnym, Centrum Doradztwa i Informacji, Difin, Warszawa.

Goraj Lech, Mańko Stanisław, 2013: Analiza sytuacji ekonomicznej towarowych gospodarstw rolnych w latach 2004-2010, Powszechny Spis Rolny 2010, GUS, Warszawa.

Komorowska Dorota, 2013: Czynniki kształtujące efektywność gospodarstw ekologicznych o różnej wielkości. Zeszyty Naukowe SGGW - Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, (104), 125-143.

Runowski Henryk, 2009: Ekonomiczne aspekty ekologicznej produkcji mleka. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 96(1), 36-51. (Crossref)

Runowski Henryk, 2014: Ekonomika rolnictwa - przemiany w gospodarstwach rolnych, [w:] Rolnictwo, gospodarka żywnościowa, obszary wiejskie - 10 lat w Unii Europejskiej, red. Nina Drejerska, SGGW, Warszawa, 31-48.

"Rynek Mleka. Stan i Perspektywy", nr 48, 2015: IERIGŻ-PIB, Warszawa.

Tyburski Józef, Żakowska-Biemans Sylwia, 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

The World of Organic Agriculture - Statistics and Emerging Trends, 2015: Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM), Bonn, Germany.

Willer Helga, Julia Lernoud, Diana Schaack, 2013: The European Market for Organic Food 2011, Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland i Foundation Ecology and Agricultural Information Company (AMI), Bonn, Germany.

Wyniki standardowe 2012 uzyskane przez ekologiczne gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN, www.fadn.pl.

Wyniki standardowe 2012 uzyskane przez indywidualne gospodarstwa rolne uczestniczące w Polskim FADN, www.fadn.pl.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.