Produkcja, eksport i ceny zagęszczonego soku jabłkowego a ceny skupu jabłek do przetwórstwa w Polsce

Main Article Content

Sylwia Kierczyńska


Słowa kluczowe : ceny, produkcja, eksport, zagęszczony sok jabłkowy, ceny skupu jabłek
Abstrakt
Celem pracy było określenie siły oraz kierunku związku pomiędzy produkcją, eksportem i cenami zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) a cenami skupu jabłek do przetwórstwa w Polsce. Do analizy wykorzystano dane publikowane w miesięczniku „Rynek Rolny”. Zastosowano metody korelacji. Zakres czasowy pracy obejmował lata 2004-2014. Wielkość produkcji ZSJ, pomimo wahań, zwiększała się w analizowanym okresie. ZSJ wyprodukowany w Polsce w ponad 90% był przedmiotem eksportu, a związek pomiędzy wielkością produkcji i wolumenem eksportu, mierzony współczynnikiem korelacji, był dodatni i bardzo silny. Korelacja pomiędzy wielkością produkcji ZSJ a cenami eksportowymi tego produktu była na przeciętnym poziomie, lecz dodatnia. Współczynnik korelacji pomiędzy cenami eksportowymi ZSJ a cenami skupu jabłek do przetwórstwa był na przeciętnym poziomie i dodatni. Ceny skupu jabłek do przetwórstwa były ujemnie skorelowane z wielkością produkcji oraz eksportu ZSJ.

Article Details

Jak cytować
Kierczyńska, S. (2015). Produkcja, eksport i ceny zagęszczonego soku jabłkowego a ceny skupu jabłek do przetwórstwa w Polsce. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 102(4), 74–81. https://doi.org/10.22630/RNR.2015.102.4.39
Bibliografia

Bugała Anna, 2014: Światowy rynek jabłek i zagęszczonego soku jabłkowego. Zeszyty Naukowe SGGW W Warszawie - Problemy Rolnictwa Światowego, 14(2), 21-30. (Crossref)

GUS. 2013: Produkcja ogrodnicza. Badanie sadów w 2012. Warszawa.

Kierczyńska Sylwia, 2011: Wielkość produkcji a poziom cen wybranych gatunków owoców do przetwórstwa, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 13(2), 201-205.

Makosz Eberhard, 2014: Sytuacja na rynku jabłek i ZSJ w Polsce i na świecie, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 4/2014, 10.

Nosecka Bożena, 2006: Rynek zagęszczonych soków owocowych w Polsce, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 5/2006, 6-8.

Nosecka Bożena, 2009: Sytuacja na rynku soków zagęszczonych w Polsce, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 7-8/2009, 10,12.

Nosecka Bożena, 2011: Sytuacja na rynku soków zagęszczonych w Polsce, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 4/2011, 11-13.

Nosecka Bożena, 2013: Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce na tle rynku światowego, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 4/2013, 19-21. (Crossref)

Nosecka Bożena, 2014: Światowy rynek zagęszczonego soku jabłkowego, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 4/2014, 12-15. (Crossref)

Nosecka Bożena, Bugała Anna, Zaremba Łukasz, Brzozowski Piotr, Zmarlicki Krzysztof, 2013: Ocena konkurencyjności wewnętrznej i zewnętrznej sektora rolno-spożywczego ze szczególnym uwzględnieniem sektora ogrodniczego, "Program Wieloletni 2011-2014", zeszyt nr 69, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Pawlak Julian, 2014: O relacjach sadownictwo - przetwórstwo. Fakty i mity, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 4/2014, 4-6.

Przegalińska Maria J., 2007: Perspektywy rozwoju branży sokowniczej i owocowo-warzywnej, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 6/2007, 8-9.

"Rynek Owoców i Warzyw. Stan i Perspektywy", nr 27-45, 2005-2015, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa.

"Rynek Rolny. Analizy, Tendencje, Oceny". 2004-2015, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Trojanowicz Piotr 2009: Pozycja, perspektywy rozwoju i kierunki zmian rynku zagęszczonych soków owocowych w Polsce, "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 12/2009, 22-27.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.