Finansowe wsparcie polskiego przemysłu spożywczego środkami Unii Europejskiej w latach 2004-2013 w ujęciu regionalnym

Main Article Content

Arkadiusz Sadowski
Paulina Sobieszczańska


Słowa kluczowe : przemysł spożywczy, Sektorowy Program Operacyjny „Rolnictwo”, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących wsparcia rozwoju przemysłu spożywczego w Polsce środkami Unii Europejskiej (UE). Uwzględniono dwa okresy programowania: lata 2004-2006 oraz 2007-2013. Wykazano, że w obu przypadkach liczba projektów współfinansowanych z funduszy UE była relatywnie niewielka, wziąwszy pod uwagę ogólną liczbę zakładów przetwórczych, jednak przeciętna jednostkowa wartość była zazwyczaj znacząca i przekraczała milion złotych. Regionalne zróżnicowanie znaczenia wsparcia było duże. W okresie poakcesyjnym w przemyśle spożywczym odnotowano wzrost skali produkcji oraz jej koncentrację przy jednoczesnej redukcji zatrudnienia. Poza wsparciem finansowym na taki stan rzeczy wpłynęła głównie możliwość uczestnictwa we wspólnym europejskim rynku.

Article Details

Jak cytować
Sadowski, A., & Sobieszczańska, P. (2015). Finansowe wsparcie polskiego przemysłu spożywczego środkami Unii Europejskiej w latach 2004-2013 w ujęciu regionalnym. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 102(3), 33–41. https://doi.org/10.22630/RNR.2015.102.3.25
Bibliografia

Bank Danych Lokalnych oraz roczniki statystyczne województw. 2014: [online], stat.gov.pl.

Beba Patrycja, Poczta Walenty, 2015: Miejsce sektora rolno-żywnościowego w gospodarce polskich regionów, JARD, z. 2 (32), 23.

Drożdż Jadwiga, 2006: Inwestycje w przemyśle spożywczym 2000-2005, [w] Stan wdrożenia systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, Grażyna Morkis (red.), IERiGŻ-PIB, Warszawa, 40-47.

Juchniewicz Małgorzata, Łukiewska Katarzyna, 2013: Czynniki konkurencyjności przemysłu spożywczego w Polsce, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 15(4), 175.

Mroczek Robert, 2014: Polski przemysł spożywczy w latach 2008-2013, IERiGŻ-PIB, Warszawa, nr 117, 153.

Mrówczyńska-Kamińska Aldona, 2012: Produkcja globalna i wartość dodana brutto w sektorze rolno-żywnościowym w krajach Unii Europejskiej, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 14(1), 333.

Pawlak Karolina, 2013: Międzynarodowa zdolność konkurencyjna sektora rolno-spożywczego krajów Unii Europejskiej, Rozprawy Naukowe, 488, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 8.

Sprawozdanie z działalności Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa za 2009 rok. 2010: Warszawa, 179.

Sprawozdanie z działalności Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa za 2014 rok. 2015: Warszawa, 176.

Tereszczuk Mirosława, 2013a: Porównawcza ocena rozwoju przemysłu spożywczego w Polsce na tle innych krajów UE, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 15(3). s. 365.

Tereszczuk Mirosława, 2013b: Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego, [w] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (3), seria "Program Wieloletni 2011-2014", Raport nr 73, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 63.

Uchwała nr 45 Komitetu Monitorującego Sektorowy Program Operacyjny "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich" z dnia 5 lipca 2010, [online], www.minrol.gov.pl/pol/content/download/25485/142391/file/uchwala45Mspo.pdf.

Urban Roman, Bielecki Jan, 2005: Polski przemysł spożywczy w pierwszych miesiącach po integracji z Unią Europejską, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 43.

Urban Roman, Szczepaniak Iwona, Mroczek Robert, 2010: Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa (Synteza), IERiGŻ-PIB, 29.

www.arimr.gov.pl.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.