Zmiany samowystarczalności żywnościowej krajów Unii Europejskiej

Main Article Content

Julia Pawołek


Słowa kluczowe : samowystarczalność żywnościowa, bezpieczeństwo żywnościowe, produkcja artykułów rolno-spożywczych, spożycie artykułów rolno-spożywczych
Abstrakt
Celem artykułu jest omówienie zmian poziomu samowystarczalności żywnościowej w krajach członkowskich UE, definiowanej jako stosunek krajowego zużycia artykułów rolno-spożywczych względem krajowej produkcji. W latach 2004-2011 w UE nie zaobserwowano istotnych zmian samowystarczalności żywnościowej. Przeprowadzona analiza wykazała, że kraje wyżej rozwinięte mają wyższą samowystarczalność w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego, a niżej rozwinięte w zakresie zbóż.

Article Details

Jak cytować
Pawołek, J. (2015). Zmiany samowystarczalności żywnościowej krajów Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 102(2), 67–77. https://doi.org/10.22630/RNR.2015.102.2.19
Bibliografia

Baer Agnieszka, 2002: Wpływ rozszerzenia Unii Europejskiej na samowystarczalność żywnościową na tle poziomu konsumpcji, "Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu", 4(2), 12-17.

Baer-Nawrocka Agnieszka, 2014: Zmiany w spożyciu i stopniu samowystarczalności żywnościowej w Unii Europejskiej, [w] Agrobiznes 2014 Problemy ekonomiczne i społeczne, (red.) A. Olszańska, J. Szymańska, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 19-27. (Crossref)

Chotkowski Jacek, 2006: Perspektywy produkcji ziemniaków w Polsce w opiniach przedsiębiorstw nasiennych, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 242, Radzików, 153-160.

Gulbicka Bożena, 2009a: Bezpieczeństwo żywnościowe krajów rozwijających się. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika rolnictwa, 96(4), 50-58. (Crossref)

Gulbicka Bożena, 2009b: Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się, Program Wieloletni 2005-2009, Warszawa.

Hałasiewicz Andrzej, 2010: Rozwój obszarów wiejskich w kontekście zróżnicowań przestrzennych w Polsce i budowania spójności terytorialnej kraju, Warszawa.

Kwasek Mariola, 2012: Fizyczna dostępność, [w] Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (17) Ocena stanu wyżywienia ludności w Polsce w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego, (red.) M. Kwasek, IERiGŻ-PIB, Warszawa, 23-45.

Małysz Jerzy, 2008: Bezpieczeństwo żywnościowe strategiczną potrzebą ludzkości, AlmaMer, Warszawa.

Mikuła Aneta, 2012: Bezpieczeństwo żywnościowe Polski. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 99(4), 38-47. (Crossref)

Obiedzińska Agnieszka, 2012: Bezpieczeństwo żywnościowe, [w] Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (17) Ocena stanu wyżywienia ludności w Polsce w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego, M. Kwasek (red.), IERiGŻ-PIB, Warszawa, 9-22.

Pawlak Karolina 2005: Wybrane aspekty konkurencyjności polskiego sektora owocowo-warzywnego na tle krajów Unii Europejskiej, "Wieś i Rolnictwo", nr 3(128), 162-178.

Szczepaniak Iwona, 2012: Samowystarczalność żywnościowa Polski, "Przemysł Spożywczy, "SIGMA-NOT", nr 2, Warszawa.

Wilkin Jerzy, 2009a: Bezpieczeństwo żywnościowe - koncepcje teoretyczne i instytucjonalne warunki realizacji, Uniwersytet Warszawski oraz Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, XXIX Sympozjum Współczesna Gospodarka i Administracja Publiczna, Zakopane, 22-24 maja 2009 r. (prezentacja).

Wilkin Jerzy, 2009b: Uwarunkowania rozwoju polskiego rolnictwa w kontekście europejskim i globalnym. Implikacje teoretyczne i praktyczne, referat przygotowany na VIII Kongres Ekonomistów Polskich: "Polska w gospodarce światowej - szanse i zagrożenia rozwoju", 29-30 listopada 2007, Współczesna Gospodarka i Administracja Publiczna, Zakopane, 22-24 maja 2009 r.

Wspólna Polityka Rolna jako europejska polityka żywnościowa. 2011: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, Warszawa, 5.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.