Społeczno-demograficzne uwarunkowania kształtowania się wydatków żywnościowych w gospodarstwach domowych w Polsce

Main Article Content

Marek Gałązka


Słowa kluczowe : wydatki żywnościowe gospodarstw domowych, społeczno-demograficzne determinanty konsumpcji żywności
Abstrakt
W artykule podjęto próbę oceny wpływu cech społeczno-demograficznych gospodarstw domowych determinujących poziom wydatków żywnościowych, uwzględniających również wydatki dokonywane w punktach gastronomicznych. Oceny wpływu takich cech gospodarstw, jak przynależność do grupy społeczno-ekonomicznej, typ biologiczny, klasa miejscowości zamieszkania oraz poziom wykształcenia członków gospodarstwa domowego, na kształtowanie się wydatków żywnościowych dokonano za pomocą modelu ekonometrycznego (ze zmiennymi zero-jedynkowymi) oszacowanego na podstawie indywidualnych danych budżetów gospodarstw domowych w Polsce w 2009 roku (około 37 tysięcy budżetów). Społeczno-demograficzne uwarunkowania determinują kształtowanie się wydatków żywnościowych przez wpływ na sytuację dochodową gospodarstw domowych, a także przez oddziaływanie na system preferencji konsumpcyjnych. Poziom i struktura wydatków żywnościowych w gospodarstwach domowych o różnym profilu społeczno-demograficznym będzie odmienna nawet przy jednakowym poziomie siły nabywczej tych gospodarstw.

Article Details

Jak cytować
Gałązka, M. (2013). Społeczno-demograficzne uwarunkowania kształtowania się wydatków żywnościowych w gospodarstwach domowych w Polsce. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 100(1), 23–34. https://doi.org/10.22630/RNR.2013.100.1.2
Bibliografia

Blisard N., Bhuyan S., Nayga Jr R.M. 2004: The Demand for Food Away From Home Full-Service or Fast Food? Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture, Agricultural Economic Report, No. 829.

Budżety gospodarstw domowych w 2005 r. i 2011 r. 2006, 2011: GUS, Warszawa.

Byrne P.J., Capps Jr O., Saha A. 1996: Analysis of food-away-from-home expenditure patterns for U.S. households 1982-89, "American Journal of Agricultural Economics", Vol. 78, No. 3. (Crossref)

Czyżewski A. 2007: Makroekonomiczne uwarunkowania rozwoju sektora rolnego, [w] Uniwersalia polityki rolnej w gospodarce rynkowej. Ujęcie makro- i mikroekonomiczne, A. Czyżewski (red.), Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.

Gałązka M. 2012: Wpływ społeczno-demograficznych determinantów kształtowania się wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe w gospodarstwach domowych w Polsce, "Roczniki Ekonomiczne Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższe w Bydgoszczy", nr 5.

Gulbicka B. 2000: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku, Studia i Monografie, IERiGŻ, Warszawa.

Hodoly A. 1971: Gospodarstwo domowe i jego rola społeczno-ekonomiczna, KiW, Warszawa.

Jeżewska-Zychowicz M. 1996: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Kwasek M. 2012: Wzorce konsumpcji żywności w Polsce, Studia i Monografie, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Kwasek M., Świetlik K. 2010: Popyt na żywność, [w] Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2009 roku, A. Kowalski (red.), IERiGŻ-PiB, Warszawa.

McCracken V.A., Brandt J.A. 1987: Household Consumption of Food-Away-from-home: Total Expenditure and by Type of Food Facility, "American Journal of Agricultural Economics", Vol. 69, No 2. (Crossref)

Metodologia badania budżetów gospodarstw domowych. 2011: GUS, Warszawa.

Poczta W., Michota-Katulska E. 2007: Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej, Wydawnictwo AR, Poznań.

Prognoza gospodarstw domowych według województw na lata 2008-2035. 2008: GUS, Warszawa.

Prognoza ludności na lata 2008-2035. 2009: GUS, Warszawa.

Rembisz W., Sielska A., Bezat A. 2011: Popytowo uwarunkowany model wzrostu produkcji rolno-żywnościowej, IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Sojkin B. 1994: Determinanty konsumpcji żywności. Analiza hierarchiczna, Zeszyty Naukowe - seria II, Prace habilitacyjne, Zeszyt 135, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.

Stanisławska J., Wysocki F. 2011: Dochodowa elastyczność wydatków na artykuły żywnościowe gospodarstw domowych rolników według grup dochodowych, Roczniki Naukowe SERIA, 13(3).

Stewart H., Yen S.T. 2004: Changing household characteristics and the away-from-home food market. A censored equation system approach, "Food Policy", 29(6). (Crossref)

Szwacka-Salmonowicz J. 2003: Zmiany zachowań nabywców jako determinanta kształtowania strategii segmentacyjnych przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce, Rozprawy Naukowe i Monografie, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.

Welfe W. 1978: Funkcje popytu konsumpcyjnego, [w] Ekonometryczne modele rynku. Analiza prognozy symulacja. Modele konsumpcji. Tom 2, W. Welfe (red.), PWE, Warszawa.

Woś A. 1961: Elastyczność spożycia żywności na wsi, PWE, Warszawa.

Wysocki F., Kurzawa I. 2004: Preferencje konsumpcyjne żywności gospodarstw domowych rolników na tle innych grup społeczno-ekonomicznych ludności, "Zagadnienia Ekonomiki Rolnej", nr 2.

Zalega T. 2012: Konsumpcja. Determinanty teorie modele, PWE, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.