Ekonomiczne aspekty ekologicznej produkcji mleka

Main Article Content

Henryk Runowski


Słowa kluczowe : organic milk production, milk prices, incomes, profits and costs, organic farms, conventional farms
Abstrakt
W artykule przedstawiono ekonomiczne aspekty ekologicznej produkcji mleka. Omówiono tendencje rozwojowe rolnictwa ekologicznego oraz stan ekologicznej produkcji mleka, a także zróżnicowanie cen mleka ekologicznego w układzie międzynarodowym. Przedstawiono przychody, koszty i dochody gospodarstw ekologicznych w porównaniu z gospodarstwami konwencjonalnymi na przykładzie Bawarii, jednego z landów Niemiec, głównego producenta mleka ekologicznego w tym kraju. Przedstawione wyniki bada? wykazały, że ekologiczna produkcja mleka zapewnia dochody porównywalne, a nawet wyższe niż produkcja metodami konwencjonalnymi. Dotyczy to produkcji konwencjonalnej prowadzonej na średnim poziomie intensywności. Stwierdzono również, że ceny skupu mleka ekologicznego podlegają w dłuższym okresie podobnym wahaniom, jak ceny skupu mleka z gospodarstw konwencjonalnych, jednak skala różnic w ostatnim czasie rośnie na korzyść mleka ekologicznego i jest zróżnicowana między poszczególnymi krajami.

Article Details

Jak cytować
Runowski, H. (2009). Ekonomiczne aspekty ekologicznej produkcji mleka. Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa I Rozwoju Obszarów Wiejskich, 96(1), 36–51. https://doi.org/10.22630/RNR.2009.96.1.4
Bibliografia

Bioland Ökologische Landbau. 2008: Mainz, nr 03/08.

Buchführungsergebnisse landwirtschaftlicher Betriebe. Wirtschaftsjahr 2007/2008. Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forster. München.

Enzler J. 2008: Märkte für Bio-Produkte. Institut für Ernährungswirtschaft und Markt. München.

Foster C., Lampkin N. 2000: Organic and in-conversion land area, holdings, livestock and crop production in Europe www.organic.aber.ac.uk/library/European_organic_farming.html. (Crossref)

Grüner Bericht 2008. Bericht über die Situation der österreichischen Land- und Forstwirtschaft. Wien.

Hemme T. i in. 2004: Internationale Wettbewerbsfähigkeit der ökologischen Milchproduktion und Verarbeitung in Deutschland. Bundesforschungsanstalt für Landwirtschaft Institut für Betriebwirtschaft. Braunschweig.

Łuczka-Bakuła W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. PWE, Warszawa.

McBride W., Greene C. 2007: A Comparison of Conventional and Organic Milk Production Systems in the U.S. U.S. Department of Agriculture, Washington.

Metera D., Bednarek A. (red.). 1999: Marketing produktów ekologicznych w północno-wschodniej Polsce. Fundacja IUCN Poland, Warszawa.

Milewski R. 2004: Podstawy ekonomii. PWE, Warszawa.

National Agricultural Statistics Services, USDA, www.nass.usda.gov.

Organic farming in the European Union - Facts and figures. 2005: Bruxelles.

Runowski H. 1996: Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa.

Runowski H. 2005: Systemy rolnictwa w scenariuszu przyszłości. [W:] J. Wilkin (red.) Polska Wieś 2025 - wizja rozwoju. Fundusz Współpracy, Warszawa.

Runowski H., Maciejczak M., Bagieński S. 2007: Rolnictwo ekologiczne. Zasady prowadzenia upraw i chowu zwierząt. Agroexpert Ośrodek Badań i Doradztwa dla Rolnictwa, Warszawa.

Statistisches Jahrbuch. 2008 fur die Bundesrepublik Deutschland. 2008: Statistisches Bundesamt, Wiesbaden.

Statistisches Jahresbericht 2008: Hannover.

The ABC's of Organic Production. Dairy Cattle Sympodium. 2007: Drummondville.

The World of Organic Agriculture - Statistics and Emerging Trends. 2007: SOEL-FiBL Survey.

Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa.

Willer H., Minou Y 2007: The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends. Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick.

Żakowska-Biemans S., Gutkowska К. 2003: Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Wyd. SGGW, Warszawa.

Statystyki

Downloads

Download data is not yet available.