Wsparcie państwowe a produktywność pracy w rolnictwie - Oliynyk, Olena (Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2012)
Artykuł przedstawia ekonometryczną ocenę wpływu wsparcia państwowego dla rolnictwa ze szczególnym uwzględnieniem wskaźnika produktywności pracy w rolnictwie w 16 krajach o różnym poziomie wsparcia. Model ekonometryczny wykorzystuje dwie wartości obliczone przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD ): Producer Support Estimates jako procent przychodów brutto gospodarstw rolnych i Consumer Nominal Protection Coefficient. Te dwie zmienne stanowią transfery od podatników i konsumentów do producentów rolnych w ramach programów państwowych i transferów od konsumentów do państwa lub odwrotnie. Za pomocą modelu regresji zostały przedstawione wnioski dla grup krajów wydzielonych, w zależności od poziomu rządowego wsparcia w tych krajach.