Uwarunkowania wyboru agroturystyki jako formy wypoczynku przez mieszkańców miast - Łukasiewicz, Katarzyna; Bagieński, Stanisław; Grontkowska, Anna (Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2018)
W opracowaniu zaprezentowano uwarunkowania wyboru przez mieszkańców miast formy wypoczynku jaką jest agroturystyka. Uwzględniono czynniki o znaczeniu pozytywnym i negatywnym. W artykule wykorzystano dane wtórne oraz przedstawiono wyniki badań własnych przeprowadzonych wśród mieszkańców polskich miast w 2016 roku. Przeprowadzone badania wykazały, że agroturystyka znajduje się w obszarze zainteresowania mieszkańców miast. Badani korzystali z tej formy wypoczynku, oceniając ją pozytywnie. Wskazali jednocześnie na wiele negatywnych aspektów.