Badanie stacjonarności oraz analiza kointegracji kursów walutowych - Tatarczak, Ewa (Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2007)
W pracy przedstawiono wyniki badania stacjonarności dziennych kursów walutowych EUR/PLN oraz EUR/USD przy wykorzystaniu testów opartych na statystyce Dickey-Fuller’a, jak również testu Kwiatkowskiego-Phillipsa-Schmidta-Shina. Przeprowadzono również analizę kointegracji opierając się na metodzie Johansen’a oraz Engle’a i Granger’a. Na podstawie przeprowadzonej analizy szeregi czasowe reprezentujące dzienne kursy USD/PLN, EUR/PLN oraz EUR/USD okazały się szeregami zintegrowanymi w stopniu pierwszym [I(1)]. Metoda Johansen’a nie wskazała na występowanie żadnej z potencjalnych relacji kointegrujących, natomiast procedura Engle’a i Granger’a wskazała na relację kointegrującą między kursem USD/PLN oraz EUR/USD.